Κυριακή 22.12.2024 | Εορτάζουν: Αναστασία, Νατάσα, Νατάσσα, Τασία, Σία, Τατία, Τάσα, Τέσα, Ζωΐλος, Ζωΐλα,Ιακώβ, Ιωσήφ, Σήφης, Ιωσηφίνα, Ζοζεφίνα

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Στο επίκεντρο οι τρόποι συλλογής και προστασίας των αρωματικών φυτών

ΤΟΠΙΚΑ 09.05.2018 | 7:15 πμ

Γράφει ο/η

Αποστόλης Ζώης

Γράφει ο/η Αποστόλης Ζώης

«Ενημερώνουμε τους πολίτες του Νομού μας ότι τα Δασαρχεία Τρικάλων και Καλαμπάκας έχουν εκδώσει Δασικές Απαγορευτικές Διατάξεις με τις οποίες επιτρέπουν την συλλογή κυρίως του τσαγιού και της ρίγανης κατά την εποχή της ωρίμανσης, υπό όρους». Αυτά  επισημαίνει μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση, ο  Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Ν. Τρικάλων κ.  Χρήστος  Αλεξ. Κουτσονάσιος, Δασολόγος με Α’ βαθμό.

 

Εν  όψη του καλοκαιριού, εποχής ωρίμανσης και συλλογής των αρωματικών φυτών γίνεται  γνωστό για πολλοστή φορά στους πολίτες του Νομού, ότι στις ορεινές περιοχές του Νομού Τρικάλων φύονται πολλά είδη αρωματικών φυτών, από τα οποία τα πιο γνωστά είναι η ρίγανη, το τσάι του βουνού, η μέντα, το μελισσόχορτο, το φασκόμηλο, το θυμάρι, το δεντρολίβανο, ο άγριος δυόσμος κ.α. και αποτελούν σημαντικό κομμάτι της τοπικής χλωρίδας. Η οικολογική τους αξία είναι μεγάλη, αφού συντηρούν πλήθος άγριων εντόμων, έχουν όμως και μεγάλη θεραπευτική – οικονομική αξία ως βότανα και μελισσοκομικά φυτά.

 

Σωστή διαχείριση

 

Όλοι οι ανανεώσιμοι φυσικοί πόροι, όπως τα βότανα, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση,  πρέπει να διαχειρίζονται σωστά με γνώμονα την αειφορική κάρπωση, δηλαδή να παίρνουμε από τη φύση τόσα, όσα αυτή μπορεί γρήγορα να αναπληρώσει. Το ακριβώς αντίθετο είναι η υπερκάρπωση από την οποία κινδυνεύουν ορισμένα αρωματικά φυτά.

 

Συγκεκριμένα, επισημαίνονται τα παρακάτω:

 

«Η ρίγανη και το τσάι του βουνού βρίσκονται στην κορυφή της προτίμησης του πληθυσμού και δέχονται σημαντικές πιέσεις από την αλόγιστη συλλογή με σκοπό την παράνομη εμπορία, με άμεσο κίνδυνο την εξαφάνιση τους από ορισμένες περιοχές του Νομού μας. Τόσο η ρίγανη όσο και το τσάι είναι πολυετή φυτά τα οποία αναβλαστάνουν κάθε χρόνο από το ρίζωμα τους, αλλά και με σπόρους. Συνεπώς όσον αφορά τη συλλογή τους, θα πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε αφενός μεν να μην εκριζώνονται τα μητρικά φυτά και αφετέρου δε να μην κόβονται όλα τα ανθοφόρα στελέχη τους, τα οποία παράγουν τους σπόρους από τους οποίους προκύπτουν τα νέα φυτά».

 

Επίσης γίνεται γνωστό,  ότι τα Δασαρχεία Τρικάλων και Καλαμπάκας έχουν εκδώσει Δασικές Απαγορευτικές Διατάξεις με τις οποίες επιτρέπουν την συλλογή κυρίως του τσαγιού και της ρίγανης κατά την εποχή της ωρίμανσης, υπό όρους. Συγκεκριμένα ρυθμίζουν το χρόνο, τον τρόπο αλλά και την συνολική ποσότητα κατ΄ άτομο.

 

– Από τα μέσα μηνός Ιουλίου έως και μέσα Σεπτεμβρίου επιτρέπεται η συλλογή του τσαγιού και

 

– Μετά τις 10 Αυγούστου έως και τέλους μηνός Σεπτεμβρίου επιτρέπεται η συλλογή της ρίγανης.

 

Και στις δύο περιπτώσεις επιτρέπεται η συλλογή μόνον με κοπή και όχι εκρίζωση, για τους λόγους που προαναφέραμε.

 

Ενδεικτικά αναφέρεται, πως η  επιτρεπόμενη ποσότητα συλλογής κατ΄άτομο για προσωπική χρήση για τα αρωματικά φυτά που φύονται στα ορεινά του Νομού μας και που είναι στην κορυφή της προτίμησης του πληθυσμού όπως : η ρίγανη, τσάι του βουνού, μέντα, μελισσόχορτο, φασκόμηλο, θυμάρι, δενδρολίβανο, διόσμος κ.α.,

 

Είναι:

 

α) Για μεν την περιοχή αρμοδιότητας Δασαρχείου Καλαμπάκας ½ του κιλού κατ΄άτομο την ημέρα και μέχρι 1½ κιλά συνολικά το χρόνο.

 

β) Για δε την περιοχή αρμοδιότητας Δασαρχείου Τρικάλων 1 κιλό κατ΄άτομο την ημέρα και μέχρι 2 κιλά συνολικά το χρόνο, πέραν των παραπάνω ποσοτήτων απαιτείται άδεια της Δασικής Αρχής.

 

Με νόμιμες φυτείες

 

Όσοι εκ των πολιτών, προστίθεται επίσης,  έχουν δημιουργήσει νόμιμες φυτείες αρωματικών ειδών, προς εμπορία θα πρέπει να απευθύνονται στα κατά τόπους Δασαρχεία του Νομού προκειμένου να εφοδιαστούν με τις απαραίτητες άδειες συλλογής και διακίνησης των αρωματικών φυτών, για να καταλήξει ο κ. Κουτσονάσιος:

 

«Δυστυχώς όμως παρατηρείται το φαινόμενο ορισμένοι ασυνείδητοι να προβαίνουν σε καταστροφική υπερσυλλογή των συγκεκριμένων βοτάνων τσαγιού και ρίγανης κυρίως, τα οποία θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους.

 

Επειδή ως αρμόδια υπηρεσία έχουμε την ευθύνη για την αντιμετώπιση του προβλήματος γνωρίζουμε στο κοινό ότι θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως συνεχείς ελέγχους και περιπολίες σε γνωστά στην υπηρεσία σημεία συλλογής των και σε σημεία εμπορίας καθ΄ όλο το 24ωρο και επιβολής αυστηρών κυρώσεων στους παραβάτες στα πλαίσια εφαρμογής των δασικών διατάξεων». Τέλος, καταλήγει, στην προσπάθεια μας αυτή ελπίζουμε στην ευαισθητοποίηση και συνδρομή των πολιτών, τούτο επιβάλλεται από όλους μας, ώστε να περιορισθεί το φαινόμενο της ληστρικής συλλογής των αρωματικών φυτών κυρίως τσαγιού και ρίγανης και να αποτρέψουμε τον κίνδυνο εξαφάνισής των από ορεινές περιοχές του Νομού μας στις οποίες από αρχαιοτάτων χρόνων αποτελούν την τοπική χλωρίδα και κληρονομιά της χώρας μας και αυτό αποτελεί χρέος όλων μας.

 

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης