Σάββατο 28.12.2024 | Εορτάζουν: Δόμνα, Θεοφίλη, Θεοφιλίτσα, Φιλιώ, Φιλίτσα, Μυγδόνιος, Μυγδόνης, Μυγδονία, Μιγδονία

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Δείγματα για την ασθένεια των πλατάνων στον Κεφαλοπόταμο

ΤΟΠΙΚΑ 26.06.2020 | 5:59 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Εδώ και χρόνια πλέον, δίνεται μια μάχη να κρατηθούν στη ζωή οι πλάτανοι της περιοχής. Η ασθένεια που έπληξε και συνεχίζει να πλήττει στα Τρίκαλα δεκάδες δέντρα, αλλά και πολλά στο δήμο Πύλης, μπορεί να μας στοιχίσει στον αφανισμό μεγάλου μέρους πρασίνου.

Πρόκειται για την ασθένεια τού «μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου» που προκαλείται από το μύκητα Ceratocystisfimbriataf.sp. platani, ο οποίος προσβάλλει μόνο είδη πλατάνου.

Είναι η πλέον καταστρεπτική ασθένεια του πλατάνου διεθνώς, προκαλώντας νέκρωση των δένδρων. Η ασθένεια έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στην Ιταλία και τη Γαλλία. Στην Ελλάδα πιθανόν, όπως τονίζει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δασάρχης Τρικάλων Χρήστος Κουλουκούρας να έχει εισαχθεί με πολλαπλασιαστικό υλικό. Το παθογόνο αυτό αποτελεί μια τεράστια απειλή για τα πλατάνια της Ελλάδας και θα πρέπει να επιδιωχθεί με κάθε τρόπο η άμεση αντιμετώπισή του. Έχει ήδη προκαλέσει τεράστιες καταστροφές σε Πελοπόννησο, και Ήπειρο αλλά τα τελευταία τρία χρόνια έχει εντοπιστεί στη Θεσσαλία και στην περιοχή μας.

Την περασμένη Τετάρτη υπάλληλοι του Δασαρχείου Τρικάλων πήραν νέα δείγματα απόπλατάνια στο μονοπάτι του Κεφαλοπόταμου, πάνω από το Γοργογύρι, ενώ παλιά δείγματα από 9 πλατάνια που είχαν παρθεί από την ίδια περιοχή, ήταν όλα θετικά στην ασθένεια.

Ο ξυλογλύπτης Άγγελος Πατσιατζής, ο οποίος λόγω της δουλειάς του και της αγάπης του για τον βγαλμένο από παραμύθι κόσμο του Κεφαλοπόταμου, σε ανάρτησή του κάνει έκκληση να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα ώστε να περιοριστεί η ασθένεια στα δέντρα. Η ασθένεια  μπορεί να μεταδόθηκε από τα πουλιά ή με αλυσοπρίονα, τσεκούρι και πριόνι και για αυτό κόβονται όλα τα πλατάνια σε ακτίνα 15 μέτρων από αυτό που ασθενεί.

Μαζί με το πρόβλημα ότι χάνονται πολλά δέντρα, σημαντικό επίσης είναι και το κόστος της διαδικασίας για κάθε δέντρο που κάνει την ολοκληρωτική αντιμετώπιση σημαντικά δύσκολη. Φαίνεται ότι η πανδημία κατά κάποιο τρόπο, δεν είναι μόνο ανθρώπινη υπόθεση. Ας ελπίσουμε ότι η ασθένεια των πλατάνων δεν θα στοιχίσει τόσο πολύ σε αιωνόβιους συντρόφους της περιοχής μας.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης