Κυριακή 22.12.2024 | Εορτάζουν: Αναστασία, Νατάσα, Νατάσσα, Τασία, Σία, Τατία, Τάσα, Τέσα, Ζωΐλος, Ζωΐλα,Ιακώβ, Ιωσήφ, Σήφης, Ιωσηφίνα, Ζοζεφίνα

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Χρυσοπράσινο φύλλο

2η προπαρασκευαστική συνάντηση εργασίας και επιμόρφωσης

ΤΟΠΙΚΑ 10.05.2018 | 7:33 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Στα νερά της νοτιοανατολικής Μεσογείου, υπάρχει ένα μικρό νησί που λέγεται Κύπρος. Κάποιος ποιητής το χαρακτήρισε σαν «χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγος» και είχε απόλυτο δίκιο. Η Κύπρος όσο μικρή και αν είναι, οι ομορφιές της είναι τόσο πολλές και δυσανάλογες με το μέγεθος της. Ένα δίκτυο «χρυσοπράσινο φύλλο» την ενώνει με τη μητέρα Ελλάδα στο δίκτυο αυτό για τη διετία 2017-19 είναι ενταγμένα τέσσερα σχολεία των Τρικάλων.

Η λειτουργία του δικτύου έχει εγκριθεί με την Υ.Α. με αρ. πρωτ. 36847/Δ2/02-03-2016.  Από 30 Νοεμβρίου έως και 3 Δεκεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η πρώτη τετραήμερη συνάντηση εργασίας και επιμόρφωσης εκπαιδευτικών που εγκρίθηκε με την Υ.Α. με αρ. πρωτ. 210844/Δ2/1-12-17 .

Από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας προσκλήθηκαν να πάρουν μέρος στη δεύτερη τετραήμερη συνάντηση εργασίας και επιμόρφωσης εκπαιδευτικών του δικτύου στην Κύπρο (19-22 Απριλίου 2018) οι δύο συντονιστές από το ΚΠΕ Αργυρούπολης και ένας εκπαιδευτικός από κάθε Ελληνικό Σχολείο.

Τα Σχολεία της διετίας 2017-19 του Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελλάδας – Κύπρου «Χρυσοπράσινο Φύλλο»

Α) ΛΥΚΕΙΑ:

– Ζάννειο Λύκειο Πειραιά – Λύκειο Πέτρου και Παύλου Λεμεσού

– 4o Λύκειο Τρικάλων – Λύκειο Εθνάρχου Μακαρίου Πάφου

– Λύκειο Κύμης Ευβοίας – Λύκειο Αγίου Νεοφύτου Πάφου

– 3o Λύκειο Παλαιού Φαλήρου – Λύκειο Ελληνικής Σχολής Πασκάλ

Β) ΓΥΜΝΑΣΙΑ:

– 4o Γυμνάσιο Τρικάλων – Γυμνάσιο Πετράκη Κυπριανού Λάρνακας

– Γυμνάσιο Μεγαλοχωρίου Τρικάλων – Γυμνάσιο Λιβαδιών Λάρνακας

– 2ο Γυμνάσιο Δροσιάς Ευβοίας – Γυμνάσιο Δερύνειας Αμμόχωστου

– 6ο Γυμνάσιο Χαλκίδας Ευβοίας- Γυμνάσιο Παραλιμνίου Αμμόχωστου

– 2ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών – Γυμνάσιο Καθολικής Λεμεσού

– Γυμνάσιο Ελληνογαλλικής Σχολής Πειραιά «Jeanne d’ Arc» – Γυμνάσιο Ακρόπολης Λευκωσίας

– 1ο Γυμνάσιο Αλίμου – Γυμνάσιο Μακεδονίτισσας Λευκωσίας

– 3ο Γυμνάσιο Αλίμου – Γυμνάσιο Λατσιών Λευκωσίας

– 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας – Γυμνάσιο Αρχαγγέλου Λακατάμειας

– 7ο Γυμνάσιο Γλυφάδας – Ολύμπιον Γυμνάσιο Λευκωσίας

– 3ο Γυμνάσιο Τρίπολης – Γυμνάσιο Θεοσκέπαστης Πάφου

Γ) ΔΗΜΟΤΙΚΑ:

– 67o Δημ. Σχ. Αθηνών – Δημ. Σχ. Καλού Χωρίου Λεμεσού

– 3ο Δημ. Σχ. Αλίμου – Δημ. Σχ. «Ιαματική» (Περιφερειακό Ενιαίο Ολοήμερο)

– 9ο Δημ. Σχ. Αλίμου – Δημ. Σχ. Πάφου ΙΒ’ – «Πεύκιος Γεωργιάδης»

– 9ο Δημ. Σχ. Κορυδαλλού – Δημ. Σχ. 3ο Αγίου Δομετίου

– 2ο Δημ. Σχ. Βούλας – Δημ. Σχ. Αγίου Γεωργίου – Βρυσουλών

– 1ο Δημ. Σχ. Καλυβίων, – 1. Δημ. Σχ. Φαρμακά Λευκωσίας 2. Δημ. Σχ. Ψιμολόφου

– 2ο Δημ. Σχ. Κορωπίου – Δημ. Σχ. Λιβαδιών Λάρνακας

– 1ο Δημ. Σχ. Τρικάλων – Δημ. Σχ. Βορόκληνης Αμμοχώστου

Από το 4ο ΓΕΛ Τρικάλων – Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στην αποστολή συμμετείχε η Διευθύντρια Αποστόλου Μαριάννα, ΠΕ05, η οποία αναχώρησε με τις υπεύθυνες των άλλων σχολείων των Τρικάλων, Κωνσταντίνα Πλεσιώτη/Γυμνάσιο Μεγαλοχωρίου  και Αθανασία Τσιοτινού/4ο Γυμνάσιο Τρικάλων –Γιώργος Σεφέρης,   την Πέμπτη 19 Απριλίου 2018, στις 9:30 το πρωί με πτήση της Ryanair από το αεροδρόμιο Μακεδονίας και επέστρεψαν την Δευτέρα 23 Απριλίου 2018 στις 16: 45 με πτήση της ίδιας εταιρίας. Στις 11:30 το πρωί η Κούλεια Σιαμπουλή, υπεύθυνη του προγράμματος για το Λύκειο Α΄ Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ της Πάφου μας υποδέχθηκε και μας μετέφερε στον προορισμό μας.

Στο σχολείου με υποδέχτηκαν θερμά ο Λυκειάρχης του Λυκείου Α΄ – Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ της Πάφου και οι εκπαιδευτικοί – συντονιστές του προγράμματος. Μετά από μια ενημερωτική συζήτηση πληροφορήθηκα για την ιστορία του σχολείου, το οποίο αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, έτος ίδρυσης 1905, στη συνέχεια ενημερώθηκα για το περιβαλλοντικό πρόγραμμα που αφορά τα ψηφιδωτά της Πάφου και την αειφορική διαχείρισή τους. Ιδιαίτερη συγκίνηση ένοιωσα όταν επισκέφτηκα την αίθουσα, όπου παρακολουθούσε μαθήματα ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, ένας αγωνιστής που έδωσε τον αγώνα του στη λαμπρή, πολύχρονη πορεία της Μεγαλονήσου, γράφοντας έτσι την δική του σελίδα στην μακραίωνη ιστορία του Ελληνισμού. Το απόγευμα με την υποδιευθύντρια του σχολείου γνώρισα μια όμορφη γωνιά της Πάφου και συζητήσαμε για τη λειτουργία του Λυκείου στην Κύπρο, για καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στα σχολεία σχετικά με αναπληρώσεις, περιπάτους, σχολικές εκδηλώσεις και ευρωπαϊκά προγράμματα στα οποία συμμετέχουν μαθητές/ριες του Λυκείου με το οποίο συνεργαζόμαστε. Την δεύτερη μέρα οι συνάδελφοι του προγράμματος ο Χρήστος και η Κούλεια με οδήγησαν στο σχολείο όπου παρουσίασα το πρόγραμμα του 4ου ΓΕΛ Τρικάλων – Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης με θέμα «Διαδρομές στο Φυσικό Περιβάλλον και στον Πολιτισμό του τόπου μας». Οι μαθητές/ριες παρακολούθησαν την παρουσίαση με προσοχή, οι εικόνες του τόπου μας με τα ελατοσκέπαστα βουνά και τα ποτάμια τους ενθουσίασαν και έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον να συμμετέχουν στην ανταλλαγή που θα γίνει κατά την επόμενο σχ. έτος 2018-19.

Την ίδια μέρα συμμετείχα σε μια εκδήλωση βράβευσης μαθητριών από το Δήμαρχο Πάφου. Η χορωδία του σχολείου (το  Λύκειο Α΄ – Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ είναι συγχρόνως μουσικό και αθλητικό Λύκειο) ήταν καταπληκτική και καθήλωσε το κοινό (μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί). Στη συνέχεια ακολούθησε ένα γεύμα που παρέθεσε η δημοτική αρχή, όπου παρευρέθηκε και ο Διευθυντής του Λυκείου και προγραμματίσαμε την επίσκεψη των μαθητών/ριών του σχολείου μας που θα ακολουθούσε στις 25 Απρίλη στα πλαίσια της αδελφοποίησης. Την τρίτη μέρα συμμετείχα στην 2η Επιμορφωτική Συνάντηση του «Χρυσοπράσινου Φύλλου» που έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του Βοτανικού Κήπου Τροόδους, όπου αναλύθηκαν  οι στόχοι και οι κατευθυντήριες γραμμές για τη συνέχεια του προγράμματος. Η επίσκεψη στην μονάδα παραγωγής κουμανταρίας, μας έδωσε την ευκαιρία να μάθουμε την ιστορία και τον τρόπο παραγωγής της και να γευτούμε το κρασί που ο Όμηρος αποκαλούσε «γλυκό κρασί της Κύπρου» (3500 π.Χ.),και είναι το αρχαιότερο κρασί και χρησιμοποιείται στη Θεία Κοινωνία.

Στη διάρκεια της τετραήμερης επίσκεψής είχα την ευκαιρία να γνωρίσω κι άλλα αξιοθέατα της Κύπρου, όπως να επισκεφτώ στην ορεινή Πάφο, το χωριό Παναγιά όπου βρίσκεται  η Μονή της Παναγίας της Χρυσορρογιάτισσας, που ιδρύθηκε το 1152 επί Μανουήλ του Κομνηνού, το σπίτι που γεννήθηκε ο Εθνάρχης Μακάριος Γ΄, τα λουτρά της Αφροδίτης, που βρίσκονται στον Ακάμα μια πανέμορφη προστατευόμενη περιοχή με εκπληκτικά τοπία και παραλίες. Ακάμας ήταν ο Αθηναίος πολεμιστής, γιος του Θησέα, που έφτασε εδώ μετά τον Τρωικό Πόλεμο. Βαθιές κοιλάδες, σπηλιές, φαράγγια και διάφοροι γεωμορφολογικοί σχηματισμοί συνθέτουν το τοπίο, όπου μπορεί ο επισκέπτης να περπατήσει σε φυσικά μονοπάτια και να συναντήσει τα «Λουτρά της Αφροδίτης», μια σπηλιά όπου η Αφροδίτη συναντούσε τον Άδωνι, τον αγαπημένο της.

Η Αφροδίτη, η εκπαιδευτικός του Κυπριακού Σχολείου που με ξενάγησε στην  όμορφη αυτή γωνιά της Πάφου, είχε μια καταπληκτική ιδέα να πάμε για φαγητό στο Λατσί, ένα όμορφο ψαροχώρι, όπου απολαύσαμε φρέσκες ντόπιες νόστιμες τσιπούρες με ωραία τοπικά συνοδευτικά εδέσματα (σεφταλιές, χαλούμι, φλαούνες, κ.ά) και δοκιμάσαμε ζιβανία και  κουμανταρία.

Οι μέρες κύλισαν γρήγορα με βαριά καρδιά αποχαιρέτησα τους φίλους μας και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την επόμενη εβδομάδα όπου 48 μαθητές/ριες της Β΄ Λυκείου του σχολείου μας θα ταξίδευαν στην Κύπρο στα πλαίσια της αδελφοποίησης. Το ραντεβού για την ανταλλαγή του χρυσοπράσινου φύλλου ανανεώθηκε για το επόμενο σχολικό έτος 2017-18. Ελπίζουμε με την ολοκλήρωση του διετούς προγράμματος να αναπτύξουν οι μαθητές/ριές μας θετικές στάσεις και συμμετοχικές συμπεριφορές στα ζητήματα της προστασίας της οικολογικής ισορροπίας, της ποιότητας της ζωής και της βιωσιμότητας της ανάπτυξης. Με την ανάπτυξη παιδαγωγικού προβληματισμού μεταξύ των εκπαιδευτικών των δυο σχολείων και την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών για τα εκπαιδευτικά συστήματα και τις παιδαγωγικές πρακτικές αναμένεται να οδηγηθούμε σε καλύτερες πρακτικές. Τέλος η συνεργασία μας ελπίζουμε να συμβάλει στην ενδυνάμωση των ιστορικών εθνικών και πολιτιστικών δεσμών που συνδέουν τους δύο λαούς και την προώθηση σχέσεων φιλίας και συνεργασίας.

Ευχαριστώ ιδιαίτερα τη Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Κάκλα Β. τα μέλη της παιδαγωγικής Ομάδας τους συνεργάτες μου κ. Ζάχο Ζαχ. και κ. Ψιλούτσικου Μ., το Διευθυντή κ. Ιωσήφ Ανδρέα και όλους τους εκπαιδευτικούς του Λυκείου Α΄ Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ για τη θερμή υποδοχή που μου επεφύλαξαν, και τις όμορφες στιγμές που μοιραστήκαμε, τους υπευθύνους για τη δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ελλάδας και Κύπρου αντίστοιχα κ. Φαραγγιτάκη Γιώργο και κ. Χατζηχαμπή Ανδρέα καθώς και την υπεύθυνη για την Α/Θμια Κύπρου κ Έλενα Περικλέους. Ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Τρικκαίων και την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων για το υλικό προβολής του τόπου μας που μου παραχώρησαν για το Λύκειο Α΄ Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ και το ζαχαροπλαστείο «1 και κάτι» Μπουλογιώργος για τα τρικαλινά γλυκά που μου προσέφερε για το σχολείο της Κύπρου.

 

Η διευθύντρια του 4ου ΓΕΛ «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης»

και συντονίστρια της διακρατικής συνεργασίας

Μαριάννα Αποστόλου, Καθηγήτρια Γαλλικών

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης