Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067
Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 12.05.2018
Γράφει ο/η
Γράφει ο/η newsroom
«Είμαστε αστρόσκονη: Σύμπαν, μια ιστορία χωρίς τέλος». Αυτός είναι ο τίτλος είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Διονύση Σιμόπουλου, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
Το βιβλίο παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσαν στο Μουσείο Τσιτσάνη, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων, το βιβλιοπωλείο Τσιοπελάκος και οι εκδόσεις Μεταίχμιο.
Για το βιβλίο μίλησαν οι Αγαθοκλής Αζέλης φιλόλογος-διδάκτωρ Φιλοσοφίας, Θεοφάνης Καρούτης, μαθηματικός, Λέλα Καχεχάκη, δημοσιογράφος και πολιτική επιστήμονας, Στυλιανός Καρανίκας καθηγητής φυσικής και Θανάσης Σπανιάς καθηγητής φυσικής.
Την εκδήλωση συντόνιζε ο Άρης Ζιώζιας, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων.
Ο διακεκριμένος αστροφυσικός Διονύσης Π. Σιμόπουλος μίλησε για το αέναο ταξίδι τnς ύλης που απαρτίζει το Σύμπαν, και απάντησε στις ερωτήσεις του κοινού. Το νέο του βιβλίο του συγγραφέα είναι μια διαδρομή ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο των αστέρων, στις πρώτες εκείνες στιγμές της δημιουργίας του Σύμπαντος και στους επιθανάτιους ρόγχους που ονομάζουμε «μελανές οπές». Μας περιγράφει εξαιρετικά γλαφυρά τις σύνθετες διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό των αστέρων αλλά και στο εσωτερικό της ύλης. Παράλληλα, παρουσιάζει τις δυνατότητες που μας προσφέρουν τα νέα επιστημονικά όργανα και οι νέες μέθοδοι για την «κατασκοπεία» του Σύμπαντος, ενώ αναφέρεται και στις νέες πληροφορίες που μπορούμε να έχουμε μετά την επιβεβαίωση της ύπαρξης των βαρυτικών κυμάτων. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες είναι οι συστηματικές ιστορικές αναφορές που διατρέχουν το βιβλίο, όπου αυτές κρίνονται απαραίτητες, καθώς και η εξαιρετικά κατανοητή παρουσίαση των ιδιοτήτων του χωρόχρονου, όπως περιγράφηκε από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν.
Ανεξάρτητα από το άρτιο περιεχόμενο, το βιβλίο έχει κάποιες επιπλέον αρετές, τις οποίες δεν συναντά εύκολα κανείς σε ελληνικά βιβλία εκλαΐκευσης των επιστημών. Ο Διονύσης Σιμόπουλος φροντίζει να μην προβαίνει σε εικασίες και νοητικά άλματα για το τι σημαίνουν τα επιστημονικά επιτεύγματα πέρα από αυτά που μας δείχνουν.