Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067
Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 26.01.2021
Γράφει ο/η
Γράφει ο/η newsroom
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ως εταίρος του έργου “Financing impact on regional development of cultural heritage valorization- FINCH”, διοργάνωσε στις 18 και 19 Ιανουαρίου 2021 την 7η διαδικτυακή διακρατική συνάντηση του έργου, κατά την οποία παρουσιάστηκαν και αξιολογήθηκαν οι Καλές Πρακτικές που έχει προκρίνει η Περιφέρεια και αφορούν την προστασία, ανάδειξη, διαχείριση και εκμετάλλευση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης.
Εκ μέρους του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, την συνάντηση χαιρέτησε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης, Ευρωπαϊκών προγραμμάτων -Απασχόλησης -Εμπορίου Θανάσης Μόρας. Ακολούθησε εκτενής παρουσίαση του έργου «Interreg MED-BlueMed» από την κ. Αγγελική Βενέτη, ως παράδειγμα καλής πρακτικής, καινοτόμου και ολιστικής προσέγγισης για τη διασφάλιση της υποβρύχιας πολιτιστικής κληρονομιάς και την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, δείχνοντας πώς μπορεί να υποστηριχθεί με επιτυχία ένα βιώσιμο μπλε μοντέλο για την ανάπτυξη του τουρισμού. Μια εξίσου σημαντική πτυχή της πρακτικής είναι η έντονη εστίαση στην καινοτομία, με τη δημιουργία της πλατφόρμας «Υποβρύχιες φυσικές και πολιτιστικές διαδρομές στη Μεσόγειο», καθώς και η ιδέα μιας κοινής προώθησης του τουρισμού και της αντίστοιχης δικτύωσης υποβρύχιων κέντρων πολιτιστικής κληρονομιάς.
Στη συνέχεια η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας Σταυρούλα Σδρόλια παρουσίασε το έργο «Αποκατάσταση και ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας», το οποίο αποτελεί ένα θετικό παράδειγμα συνδυασμού διαφόρων πηγών χρηματοδότησης, όπως το ΕΤΠΑ, το crowdfunding, χορηγίες και δωρεές, ίδιοι πόροι καθώς και άλλες πηγές κονδυλίων, για τα έργα αποκατάστασης ανάδειξης που υλοποιούνται σε έναν τόσο σημαντικό αρχαιολογικό χώρο. Η γενική ιδέα για τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου έργου και η υλοποίηση του μπορεί να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες σε άλλες τοπικές αρχές σχετικά με τον τρόπο εύρεσης του βέλτιστου συνδυασμού χρηματοδότησης για ένα τέτοιο σχέδιο μεγάλης κλίμακας πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και για τον τρόπο διασφάλισης του κατάλληλου μηχανισμού συνεργασίας για τη διατήρηση και την αποκατάσταση ενός σημαντικού περιουσιακού στοιχείου πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το έργο “FINCH” έχει συνολική διάρκεια 54 μήνες και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Διαπεριφερειακής Συνεργασίας Interreg Europe, με συνολικό προϋπολογισμό 1.467.665 ευρώ, ενώ στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν φορείς από Ιταλία, Δανία, Πολωνία, Γερμανία, Φινλανδία και Ρουμανία.