Σάββατο 28.12.2024 | Εορτάζουν: Δόμνα, Θεοφίλη, Θεοφιλίτσα, Φιλιώ, Φιλίτσα, Μυγδόνιος, Μυγδόνης, Μυγδονία, Μιγδονία

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Ρευστότητα 27,3 δισ. στερεί από την οικονομία το Δημόσιο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 15.05.2018 | 7:45 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Πολύτιμη ρευστότητα από την αγορά στερεί η ελληνική κυβέρνηση, η οποία χρωστάει στο εσωτερικό της χώρας περισσότερα από 27 δισ. ευρώ, ενώ εάν συνυπολογισθούν οι μειωμένες δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων τα χρήματα που «λείπουν» από την αγορά ξεπερνούν τα 27,3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, τη στιγμή που τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου θα έπρεπε να μειώνονται, όχι μόνο για να καταφέρει η κυβέρνηση να τα μηδενίσει στο τέλος του προγράμματος, αλλά και για να τονωθεί η οικονομία, φορτώνει νέες οφειλές στις επιχειρήσεις, οι οποίες αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις, ενώ παραδοσιακά περικόπτει το πρόγραμμα επενδύσεων και «στεγνώνει» από ρευστό όλους τους κρατικούς φορείς.

Στα τέλη Μαρτίου είχε δανειστεί από τους φορείς 22,5 δισ., χρωστάει 4,4 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις (το ένα δισ. ευρώ αφορά επιστροφές τελωνείων που δεν αναλύονται στα στοιχεία), ενώ το ΠΔΕ έχει περικοπεί κατά 335 εκατ. ευρώ. Και όλα αυτά τη στιγμή που χιλιάδες δυσκολεύονται να πληρώσουν τους μισθούς, την εφορία, τις ασφαλιστικές εισφορές και γενικότερα να αναπτυχθούν.

Μάλιστα οι μεταχρονολογημένες επιταγές έχουν αρχίσει και διογκώνονται, με ορατό τον κίνδυνο αρκετές επιχειρήσεις να «σκάσουν» εξαιτίας της αδυναμίας πληρωμής των υποχρεώσεών τους. Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι η κυβέρνηση από το 2015 μέχρι σήμερα έχει δημιουργήσει περισσότερα από 5,6 δισ. ευρώ νέα χρέη. Συγκεκριμένα, τα χρέη του Δημοσίου στα τέλη του 2014 ανέρχονταν στο ποσό των 3,8 δισ. Από τότε μέχρι και σήμερα έχουν εισπραχθεί μέσω του προγράμματος 6 δισ. για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και σήμερα το ποσό που οφείλεται, όπως υπολογίζεται από τους θεσμούς, έχει μειωθεί μόλις 400 εκατ. με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στα 3,4 δισ. ευρώ (χωρίς τα τελωνειακά χρέη).

Σημειώνεται ότι τα χρέη του Δημοσίου είναι σημαντικά υψηλότερα δεδομένου ότι στα στοιχεία που δημοσιοποιεί δεν περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς επιστροφές από τα τελωνεία, καθώς και όποιες επιστροφές πραγματοποιούνται από αυτά και αφορούν ιδιώτες ή ελεύθερους επαγγελματίες. Οπως προαναφέρθηκε, στα τέλη του Αυγούστου η κυβέρνηση πρέπει να έχει αποπληρώσει το σύνολο των οφειλών της προς τις επιχειρήσεις. Πρακτικά, το ελληνικό Δημόσιο πρέπει από τώρα και μέχρι τις 20 Αυγούστου να πληρώνει κοντά στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε μηνιαία βάση στην αγορά για να καλύψουν τόσο το «στοκ» των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, όσο και τα φρέσκα χρέη που θα προστεθούν μέσα στους επόμενους μήνες.

Σημειώνεται ότι εκκρεμεί η εκταμίευση μίας ακόμη δόσης για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 1 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα έπρεπε να έχει εκταμιευθεί τον περασμένο Απρίλιο, κάτι το οποίο δεν κατέστη εφικτό καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν τήρησε τις συμβατικές υποχρεώσεις. Συγκεκριμένα και βάσει της συμφωνίας, τα ληξιπρόθεσμα χρέη εκκαθαρίζονται χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό των ιδίων πόρων της Ελλάδας και των χρημάτων από το πρόγραμμα σε ποσοστό τουλάχιστον 1 ευρώ ιδίων πόρων για κάθε 1 ευρώ που λαμβάνεται από τους πιστωτές της χώρας. Πλέον η κυβέρνηση έχει προθεσμία για την εκταμίευση του 1 δισ. μέχρι τα μέσα Ιουνίου, διαφορετικά το ποσό θα χαθεί. Ο ESM έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο η υποδόση του ενός δισ. ευρώ να εκταμιευθεί όχι στο σύνολό της, αλλά σε δόσεις.

 

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης