Παρασκευή 27.12.2024 | Εορτάζουν: Μαυρίκιος, Μαυρίκης, Μωρίς, Μαυρικία, Μαυρίκα, Στέφανος, Στέφος, Στέφας, Στεφανής, Στεφανία, Στέφη, Στεφάνα, Στεφανιώ, Στεφανίτσα, Στεφανή, Στέφα

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Η «Πρώτη Ύλη», έκθεση στο Μουσείο Τσιτσάνη

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 14.09.2021 | 7:01 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Έκθεση με τίτλο «Πρώτη ύλη» παρουσιάζει η Μαρία Γαλαζούλα στο Μουσείο Τσιτσάνη- Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό. Η διάρκεια της έκθεσης είναι 9 ημέρες, από τις 18 μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου 2021. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το  Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου στις 19:00.

Η «Πρώτη ύλη» αποτελεί τον θεματικό πυρήνα της ομώνυμης ατομικής έκθεσης της Μαρίας Γαλαζούλα η οποία φιλοξενείται στο Μουσείο Τσιτσάνη από τις 18 Σεπτεμβρίου έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2021. Πιο συγκεκριμένα, επικεντρώνεται η έκθεση στην υλικότητα του μαλλιού, ως φυσικού, πρωτογενούς και καθημερινού αγαθού, αλλά και γενικότερα η καλλιτεχνική πρακτική της Μαρίας Γαλαζούλα, η δουλειά της οποίας προσεγγίζει μια διαδεδομένη τάση της σύγχρονης τέχνης που σχετίζεται και αξιοποιεί «γυναικείες» οικιακές ενασχολήσεις, όπως η επεξεργασία του νήματος, το κέντημα, η ύφανση, το πλέξιμο και η χειροτεχνία, με στόχο την διερεύνηση κοινωνικών και πολιτικών θεμάτων –θρησκεία, έμφυλες ταυτότητες, εργασία.

Στην έκθεση παρουσιάζονται επιτοίχια έργα μεγάλων διαστάσεων, κατασκευές και βίντεο τα οποία με έντονο το στοιχείο της συμβολικής παραμέτρου του υλικού, ενός στοιχείου φορτισμένου με ποικίλες έννοιες, εικόνες και εμπειρίες, δημιουργούν ένα εικαστικό περιβάλλον πολλαπλών αναφορών, προκειμένου η καλλιτέχνης να αφηγηθεί προσωπικές ιστορίες που αντανακλούν ταυτόχρονα συλλογικές μνήμες. Η οικειοποίηση της επεξεργασίας του μάλλινου νήματος που συναρτάται άμεσα με τις πολιτισμικές ρίζες, την ταυτότητα και την καταγωγή της καλλιτέχνιδας, εκφράζουν την ίδια και αποδίδουν με τον καλύτερο τρόπο τις έννοιες της χειροναξίας και της νομαδικότητας, την ελευθερία δράσης, κίνησης και ευελιξίας που χαρακτηρίζει το εικαστικό της έργο.

Όπως σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης Δόμνα Γούναρη: «Μέσα από τα έργα της έκθεσης, η πρώτη ύλη, πέρα από τον διαχρονικό της ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της ανθρώπινης κοινωνίας, προβάλλεται ως ενδεικτικό στοιχείο της ανθρώπινης ταυτότητας, της ιστορίας, αλλά και της ίδιας της ύπαρξης».

Η καλλιτέχνιδα θα βρίσκεται στον χώρο της έκθεσης :

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 12:00 – 14:00

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 12:00- 14:00

Κυριακή  26 Σεπτεμβρίου 12:00 – 14:00

Για προσωπική επικοινωνία στο τηλέφωνο και μαιλ :

E : mgalazou@hotmail.com

Τ  :693 701 3016

Βιογραφικό Σημείωμα

Σπούδασε ζωγραφική στο τμήμα των Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αποφοίτησε το 2013. Το 2011 παρακολούθησε το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Eράσμους στο Βρότσλαβ της Πολωνίας.

Βραβεύτηκε στην έκθεση TRAnSΗformation-Περιττά Περίτεχνα |  Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Αθηνών.

Έργο της ανήκει στη συλλογή του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Εισήγηση Σεμιναρίων

2015  Εισηγήτρια στο επιμορφωτικό σεμινάριο “ Εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών” /  Υπουργείο Παιδείας / Τμήμα πολιτιστικών Θεμάτων  / Θεσσαλονίκης

2015  Εισήγηση και υλοποίηση εργαστηρίου με θέμα “Χώρος – υφαντική”/  Υπουργείο Παιδείας / Τμήμα πολιτιστικών Θεμάτων  / Θεσσαλονίκης

Έχει συμμετάσχει σε πολλά εκπαιδευτικά εργαστήρια με παιδιά και ενήλικες ως διδάσκουσα. Τα τελευταία πέντε χρόνια διδάσκει στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

 

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης