Κυριακή 22.12.2024 | Εορτάζουν: Αναστασία, Νατάσα, Νατάσσα, Τασία, Σία, Τατία, Τάσα, Τέσα, Ζωΐλος, Ζωΐλα,Ιακώβ, Ιωσήφ, Σήφης, Ιωσηφίνα, Ζοζεφίνα

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Θετικό το ισοζύγιο ενάρξεων και διαγραφών επιχειρήσεων στο Νομό Τρικάλων

ΤΟΠΙΚΑ 31.12.2021 | 12:03 μμ

Γράφει ο/η

Λάζαρος Μάμαλης

Γράφει ο/η Λάζαρος Μάμαλης

Θετικό και μάλιστα στον υπερθετικό βαθμό, θετικότατο εμφανίζεται το ισοζύγιο ενάρξεων και διαγραφών στα μητρώα του Επιμελητηρίου Τρικάλων για το 2021.

Σύμφωνα τα στοιχειά από τα επίσημα μητρώα του Επιμελητηρίου για το 2021 συνολικά διαγράφθηκαν 86 επιχειρήσεις ενώ το ίδιο έτος υπήρξαν 318 εγγραφές.

Η αλήθεια των αριθμών είναι η εξής: Συνολικά για το έτος που φεύγει, το ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών είναι θετικό κατά 232 επιχειρήσεις, νούμερο που από μόνο του είναι εντυπωσιακό.

Πέρα από την αλήθεια των αριθμών υπάρχει και η αλήθεια της αγοράς όπως και των επιμέρους στοιχείων που μετριάζουν κάπως τον ενθουσιασμό για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας κατά το 2021 την οποία  δείχνουν τα «ξερά νούμερα».

Πρώτη αλήθεια: Οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις που άνοιξαν το 2021 είτε αφορούν την παροχή υπηρεσιών, οπότε αρκετές απ’ αυτές δεν απασχολούν προσωπικό και δεν έχουν μεγάλο οικονομικό κύκλο, είτε είναι επιχειρήσεις που συστάθηκαν για την υλοποίηση φωτοβολταικών πάρκων τα οποία είναι σε άνθηση και στην περιοχή μας. Οπότε στη συντριπτική πλειονότητα των ενάρξεων δεν μιλάμε για μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν τη δυναμική να δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία στην τοπική οικονομία.

Δεύτερη αλήθεια: Πολλές από τις επιχειρήσεις που βρίσκονται μεταξύ φθοράς και… αφθαρσίας παραμένουν ανοιχτές για δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος είναι ο γνωστός και ισχύει για όλες τις περιόδου. Δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κεφάλαια για να τακτοποιηθούν φορολογικές εκκρεμότητες των επιχειρήσεων οπότε… σέρνονται στο χρόνο χωρίς όμως σοβαρές ελπίδες ανάκαμψης. Ο δεύτερος συνδέεται με την πανδημία. Επειδή το 2021 «έτρεξαν»  προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας λόγω των απανωτών  lockdown πολλοί ιδιοκτήτες  παρέτειναν τη ζωή των επιχειρήσεών τους  για να αξιοποιήσουν τέτοια χρηματοδοτικά προγράμματα. Το νέο έτος, αναμένεται κάποιες απ’ αυτές τις επιχειρήσεις να οδηγηθούν σε κλείσιμο επειδή δεν προβλέπεται ανάλογος πακτωλός χρημάτων για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Η γενική εικόνα

Η θετική εικόνα του ισοζυγίου δεν είναι μόνο φαινόμενο Τρικαλινό,. Θετική εξέλιξη, η διάρκεια της οποίας ωστόσο μένει να επιβεβαιωθεί, αποτελεί το ισοζύγιο της επιχειρηματικότητας από το 2019 έως και το τρίτο τρίμηνο του 2021, καθώς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) που παρουσιάστηκε πρόσφατα, παρά τις σοβαρές επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα, η δημιουργία νέων επιχειρήσεων δεν ανακόπηκε αυτή την περίοδο.

 

Το 2020 συστάθηκαν 37.760 νέες επιχειρήσεις και παρόλο που ο αριθμός ήταν μειωμένος σε σύγκριση με το 2019, εντούτοις ήταν υψηλότερος από τα έτη 2017 και 2018. Από τα στοιχεία, μάλιστα, του ΓΕΜΗ για τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2021 προκύπτει ότι ο αριθμός των συστάσεων κινείται στα επίπεδα του 2019. Παρουσιάζει, δηλαδή, μια αυξητική τάση σε σύγκριση με το 2020. Αυτό, ωστόσο, που μένει να αποδειχθεί είναι κατά πόσο οι επιχειρήσεις αυτές έχουν δημιουργηθεί σε στέρεες βάσεις, αν δηλαδή θα αντέξουν στον χρόνο, αλλά και κατά πόσο τα εγχειρήματα αυτά είναι αποτέλεσμα της επιχειρηματικότητας ευκαιρίας και όχι ανάγκης.

Ανάλογη εξέλιξη στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων παρατηρήθηκε σε γενικές γραμμές και στα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ, όπως προκύπτει από σχετική έκθεση (2021). Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, στο πρώτο κύμα της πανδημίας οι συστάσεις νέων επιχειρήσεων επιβραδύνθηκαν, για να ανακάμψουν μετά την άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων (lockdown).

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης