Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067
Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.
ΑΘΛΗΤΙΚΑ 10.11.2022
Γράφει ο/η
Γράφει ο/η Athletic News
Μπορεί η πρόσφατη κακοκαιρία να ανέτρεψε το πρόγραμμά μας αλλά δεν στάθηκε ικανή να μας αποτρέψει από την Κυριακάτικη εξόρμηση. Μετέωρα ξανά, μια εύκολη λύση πεζοπορίας όταν οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν αναβάσεις σε υψηλές κορυφές, εν τούτοις όμως, δεν στερείται ενδιαφέροντος. Το αντίθετο μάλιστα, αφού είναι πολλές οι διαδρομές ή ο συνδυασμός αυτών που μπορούμε να κάνουμε, τόσο γύρω από την πασίγνωστη περιοχή των ενεργών μοναστηριών, όσο και μακριά από αυτά. Αν μάλιστα συνδυάσουμε την πεζοπορία με το περιβαλλοντικό ενδιαφέρον και την αισθητική απόλαυση, τότε μιλάμε για μια σπουδαία εμπειρία.
Ξεκινώντας από την πόλη της Καλαμπάκας φτάνουμε στον Από τον ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου από όπου ξεκινά σημαδεμένο μονοπάτι που οδηγεί στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας. Λιθόστρωτο μέχρι την είσοδο του μοναστηριού, μέσα σε πυκνή θαμνώδη βλάστηση που κατά τόπους προσφέρει παράθυρα θέασης των πανύψηλων βράχων και της πόλης.
Περίπου έξι στρέμματα είναι η κορυφή του βράχου πάνω στον οποίο βρίσκεται το μοναστήρι. Για τον ιδρυτή του δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές πρέπει να έχει κτισθεί μέσα στο χρονικό όριο 1458-1476. Δεν γνωρίζουμε ακόμα αν η πληροφορία που αναφέρει τον μοναχό Δομέτιο ως πρώτο ιδρυτή του μοναστηριού το 1438 είναι σωστή. Για τον μοναχό αυτόν δεν ξέρουμε απολύτως τίποτε.
Στα παλαιότερα χρόνια οι μοναχοί και οι προσκυνητές ανέβαιναν στον βράχο της Αγίας Τριάδος με ανεμόσκαλα και με το παραδοσιακό δίχτυ. Το 1925 όμως, όταν ήταν ηγούμενος στο μοναστήρι ο Νίκανδρος Σταθόπουλος, λαξεύτηκαν 140 σκαλοπάτια που μέσα από ένα στενό μονοπάτι στη βάση του βράχου οδηγούν στο μοναστήρι. Σήμερα υπάρχει και τελεφερίκ για τη μεταφορά κυρίως προϊόντων και υλικών. Παλαιότερη η Αγία Τριάδα φιλοξενούσε 7-8 μοναχούς ( 15 στα κελιά και μετόχια της ), ενώ σήμερα ζουν σ’ αυτή μόνον 4 μοναχοί.
Μια ταμπέλα με τις ώρες εισόδου μας πληροφορεί ότι αργεί ακόμα να ανοίξει τις πύλες της, έτσι συνεχίζουμε ακολουθώντας μονοπάτι παράλληλα με τον ασφαλτόδρομο μέχρι τον πασίγνωστο βράχο με όνομα «Ψαρόπετρα» που προσφέρει την πανοραμικότερη θέα προς όλη τη μοναστική πολιτεία. Από εδώ, ένα σύντομο αλλά απολαυστικότατο μονοπάτι οδηγεί στην είσοδο της μονής Ρουσάνου.
Ο βράχος πάνω στον οποίο κτίστηκε το μοναστήρι είναι κατακόρυφος, απότομος και στενός. Από μακριά όταν τον βλέπει ο επισκέπτης, εντυπωσιάζεται. Το μοναστήρι καλύπτει ολόκληρο το πλάτωμα της κορυφής του βράχου, του οποίου φαίνεται σαν φυσική απόληξη. Τη σημερινή οικοδομική του μορφή την πήρε κατά την τρίτη δεκαετία του 16ου αι. Η μονή αποτελείται από ένα τριώροφο συγκρότημα με το καθολικό και κελιά στο ισόγειο και με δωμάτια υποδοχής, το αρχονταρίκι, την έκθεση, άλλα κελιά και βοηθητικούς χώρους στους ορόφους.
Η ιστορία του μοναστηριού χάνεται μέσα στην παράδοση. Η χρονολογία 1288 δεν αποδεικνύεται ιστορικά. Άλλες πληροφορίες, που δεν είναι όμως διασταυρωμένες, αναφέρουν ότι το μοναστήρι ιδρύθηκε το 1388 από τους ιερομόναχους Νικόδημο και Βενέδικτο. Όμως είναι βέβαιο ότι ανάμεσα στα έτη 1527 και 1529 οι Γιαννιώτες αδελφοί ιερομόναχοι Ιωάσαφ και Μάξιμος πήραν την άδεια από τον τοποτηρητή της επισκοπής Σταγών μητροπολίτη Λαρίσης Βησσαρίωνα και από τον ηγούμενο του Μεγάλου Μετεώρου να εγκατασταθούν και να μονάσουν στον βράχο του Ρουσάνου. Όταν ανέβηκαν εκεί επάνω, δεν βρήκαν παρά μόνον ερείπια και χαλάσματα. Γι’ αυτό ανέπτυξαν ιδιαίτερη οικοδομική δραστηριότητα. Έκτισαν (1530) το καθολικό στη θέση της ερειπωμένης εκκλησίας της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και ανακαίνισαν το μοναστήρι.
Δεν γνωρίζουμε την εξέλιξη του μοναστηριού στα μετέπειτα χρόνια. Όμως τους δύο τελευταίους αιώνες παρατηρήθηκε μία σταδιακή παρακμή μέχρι το 1940. Οι μοναχοί και τελευταία οι μοναχές κατέβαλαν προσπάθειες να διατηρηθεί σε λειτουργία. Στη διάρκεια της Κατοχής λεηλατήθηκε. Κατά τη δεκαετία του 1980 η μονή Ρουσάνου αναστηλώθηκε και ανακαινίσθηκε ριζικά από την Αρχαιολογική Υπηρεσία της περιοχής. Σήμερα λειτουργεί ως γυναικείο μοναστήρι.
Μετά την επίσκεψη στη μονή συνεχίζουμε στην άσφαλτο και στη συνέχεια σε μονοπάτι ως το Καστράκι και από εκεί στην Καλαμπάκα, συμπληρώνοντας δυόμιση περίπου ώρες απολαυστικής πεζοπορίας.
Πηγή πληροφοριών: https://www.kalampaka.com
ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Την Κυριακή 13/11 θα βαδίσουμε προγραμματίζουμε πορεία στον Κόζιακα, από την Κόρη μέχρι τα μαντριά της Παιλείας. Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του συλλόγου στα γραφεία μας – Μπότσαρη 2, 2ος όροφος (δίπλα στον ΟΤΕ) κάθε Παρασκευή 9-10 μ.μ. στην ιστοσελίδα μας trikalasport.gr, καθώς και στη σελίδα μας στο Facebook.