Τετάρτη 15.01.2025 | Εορτάζουν: Δεν υπάρχουν γιορτές για σήμερα

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Τα Εκπαιδευτήρια «Αθηνά» στην Εβραϊκή Συναγωγή Τρικάλων

ΤΟΠΙΚΑ 22.02.2023 | 6:20 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και με αφορμή την ενότητα με θέμα «Eίμαστε όλοι ίδιοι. Eίμαστε όλοι διαφορετικοί» η φιλόλογος καθηγήτριά μας κ. Καραβασίλη Εύη προγραμμάτισε για εμάς μία ξενάγηση στην Εβραϊκή Συναγωγή Τρικάλων ή αλλιώς «KAHAL KADOSH YAVANIM SYNAGOGUE» (Καλ Καντός Γιαβανίμ Συναγωγή), προκειμένου να γνωρίσουμε από κοντά τον τόπο λατρείας και προσευχής των Εβραίων συμπολιτών μας. Έτσι, την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023 εμείς, οι μαθητές και οι μαθήτριες της γ΄ Γυμνασίου των «Εκπαιδευτηρίων Αθηνά», είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε σε ένα από τα ομορφότερα ίσως κτίρια των Τρικάλων, κρυμμένο σε ένα στενό δρομάκι στο κέντρο της πόλης.

Το ιδιαίτερο κτίσμα της Συναγωγής ηλικίας 100 ετών περίπου τράβηξε αμέσως την προσοχή και το ενδιαφέρον όλων μας. Όπως μας πληροφόρησε ο κύριος Ματαθίας Βαρούχ, υπεύθυνος της Συναγωγής, οι εργασίες για την κατασκευή της άρχισαν το 1925 και ολοκληρώθηκαν το 1930 οπότε έγιναν και τα επίσημα εγκαίνια. Είναι Ρωμανιώτικου ρυθμού και ένα από τα σπάνια δείγματα αυτής της αρχιτεκτονικής και διαρρύθμισης, καθώς έχει μία μοναδική ιδιαιτερότητα να διαθέτει δύο άμβωνες. Δικαιολογημένα είναι καταχωρημένη στους διεθνείς τουριστικούς καταλόγους και στα λευκώματα παγκόσμιων εβραϊκών μνημείων ως Συναγωγή με μοναδική ομορφιά. Ο κύριος Βαρούχ με μεγάλη ευγένεια και εγκαρδιότητα συνέχισε να μας δίνει πολλές πληροφορίες για το κάθε τι που βλέπαμε τριγύρω μας, ενώ με πολλή προθυμία απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις μας. Μάλιστα με ιδιαίτερα παραστατικό τρόπο μας περιέγραψε προσωπικά γεγονότα της οικογένειάς του, κάνοντας όλους μας να συγκινηθούμε. Επιπλέον, μας μίλησε για τις παραδόσεις και τα σύμβολα της εβραϊκής θρησκείας, όπως την επτάφωτη λυχνία, το εξάκτινο αστέρι του Δαυίδ αλλά και για τα Ιερά Βιβλία. Στο τέλος της επίσκεψής μας μεταφερθήκαμε σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο όπου μας δόθηκε η ευκαιρία να δούμε πλήθος φωτογραφιών από το αρχείο της Συναγωγής, που απεικόνιζαν την έντονη οικονομομική και κοινωνική ζωή της εβραϊκής κοινότητας των Τρικάλων αλλά και ένα πλούσιο λεύκωμα από φωτογραφίες σχετικές με την πρόσφατη ανακαίνισή της.

Όταν πια ήρθε η ώρα να αποχαιρετήσουμε αυτό τον γεμάτο συμβολισμούς, αναμνήσεις και ιστορία τόπο, συνειδητοποιήσαμε πως η συγκεκριμένη δράση ήταν πολλά, μα πολλά, περισσότερο από μία δίωρη απόδραση από τα σχολικά μαθήματα και την καθημερινή μας ρουτίνα, όπως ίσως την είχαμε θεωρήσει αρχικά. Εκ μέρους όλων των συμμαθητών και συμμαθητριών μου θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την κ. Καραβασίλη Εύη αλλά και τους συνοδούς καθηγητές κα Ατούν Τζίνα και κ. Ρόμπο Θάνο για την ανεπανάληπτη ευκαιρία που μας έδωσαν, όχι μόνο να γνωρίσουμε ένα αξιόλογο μνημείο της πόλης μας, αλλά και να νιώσουμε με τον πιο βιωματικό τρόπο πως καμία θρησκεία, κανένα χρώμα και καμία ιδιαιτερότητα δεν μπορεί να μπει ανάμεσα στους ανθρώπους, αφού εντέλει «είμαστε όλοι διαφορετικοί, είμαστε όλοι ίδιοι».

Ασπασία-Μαρία Σαμορέλη

Μαθήτρια της γ΄ γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά»

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης