Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067
Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.
ΤΟΠΙΚΑ 29.03.2023
Γράφει ο/η
Γράφει ο/η newsroom
Ύστερα από πολλές συσκέψεις τόσο στην έδρα του Δήμου Πύλης, όσο και στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων μεταξύ του Αντ/ρχη κ. Χρ. Μιχαλάκη, του Δημάρχου Πύλης κ.Κων/νου Μαράβα και της Προϊσταμένης της ΕΦΑ Τρικάλων κ. Κρυσταλλία Μαντζανά, ένα χρόνιο αίτημα για την συνέχιση των Ανασκαφών, την ανάδειξη των Αρχαιοτήτων ως και την έρευνα στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Ακρόπολη των Γόμφων κυρίως στο Βόρειο Νεκροταφείο των Αρχαίων Γόμφων, το αίτημά μας είχε ευτυχή κατάληξη.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός και ο Αντ/ρχης Τρικάλων κ. Μιχαλάκης χρηματοδοτούν από το πρόγραμμα Δημ. Επενδύσεων και υπογράφουν προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Θεσσαλίας και τη ΕΦΑ Τρικάλων με το ποσό των 170.000 ευρώ.
Μία Αρχαία πόλη που η ιστορία της χάνεται στα βάθη των αιώνων. Μία πόλη που μαζί με την Αρχαία Τρίκκη, την Πέλινα και την Μητρόπολη αποτελούσαν την τετράδα της Εστιαιώτιδας.
Μία πόλη που μέχρι το 1964 ήταν έρμαιο των αρχαιοκάπηλων (έτος που χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού Αρχαιολογικός χώρος των Γόμφων).
Μία πόλη που με τις ανασκαφές από τον κ. Χατζηαγγελάκη στην Αρχ. Πόλη (Επισκοπή) έδωσε πολλά αρχαία τα οποία εκτίθενται στο Αρχ. Μουσείο Καρδίτσας.
Μία πόλη που από τις ανασκαφές του 2000 από την Αρχ/κή υπηρεσία Λάρισας (έστω με τον τρόπο που έγιναν) έδωσε πολλά αξιόλογα ευρήματα κυρίως χρυσά νομίσματα, ιατρικά εργαλεία και το δεύτερο στον κόσμο Σκυλάκι (σφυρήλατο) τα οποία σήμερα εκτίθενται στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας.
Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Περ/ρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό, στον Αντ/ρχη Τρικάλων κ. Μιχαλάκη και στην Προϊσταμένη της ΕΦΑ Τρικάλων κ. Μαντζανά που με το άριστο προσωπικό πρότεινε και αποδέχθηκε την εκτέλεση ενός έργου που έδωσε αρκετά στην περιοχή των Αρχ. Γόμφων, αλλά και τα σπουδαιότερα που θα ακολουθήσουν με την συνέχιση των ανασκαφών και την έρευνα της περιοχής Αμπελιών.
Αίτημα χρόνιο του Δήμου Πύλης που είχε ευτυχή κατάληξη, αίτημα των τριών προέδρων Γόμφων, Παλαιομοναστήρου και Λυγαριάς.
Πιάνοντας δουλειά η Αρχ/κή σκαπάνη μπαίνει τέλος στα παράνομα αρχαιοκαπηλικά δίκτυα των οποίων η δράση συν τοις άλλοις αλλοιώνουν την τύχη των λαών καθώς αποκάλυπταν τα αρχ/κά ευρήματα από την γη που τα γέννησε.
ΑΡΧΑΙΟΙ ΓΟΜΦΟΙ
Μία πόλη λόγω της ιστορικής κα πολιτιστικής κληρονομιάς από την Νεολιθική εποχή με πολλά ευρήματα ως σήμερα, πόλη υψηλής στρατηγικής σημασίας, ονομάστηκε Φιλιππούπολη προς τιμήν του Φιλίππου Β΄ της Μακεδονίας.
Σύμφωνα με μαρτυρία του Πλούταρχου Κ΄ ο Βασιλιάς Αμύνανδρος προχώρησε προς τους Γόμφους που τους είχε αδιάκοπα στο μάτι και κυρίευσε την ποθητή αυτή πόλη. (Π. Κανελλόπουλος Ιστορία της Αρχαίας Ελλάδος, τόμος Β΄ σελ. 313).
ΑΡΧΑΙΟΙ ΓΟΜΦΟΙ
Ένα από τα πιο σημαντικά αρχ/κά μέρη του Ν. Τρικάλων αυτό των Γόμφων μπαίνει σε τροχαιά που θα οδηγήσει σε μεγάλες αποκαλύψεις προς όφελος όλων των Δημοτών του Δ. Πύλης γιατί όχι και του Ν. Τρικάλων.
Στην όλη προσπάθεια για την ανάδειξη των Αρχαιοτήτων ο Δήμος Πύλης θα είναι αρωγός και θα συμμετέχει ενεργά και οικονομικά προς όφελος της περιοχής του Δήμου Πύλης, του Νομού Τρικάλων και όλης της Ελλάδας.
Από τον Δήμο Πύλης