Κυριακή 22.12.2024 | Εορτάζουν: Αναστασία, Νατάσα, Νατάσσα, Τασία, Σία, Τατία, Τάσα, Τέσα, Ζωΐλος, Ζωΐλα,Ιακώβ, Ιωσήφ, Σήφης, Ιωσηφίνα, Ζοζεφίνα

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Φόρος τιμής στη θυσία των εκτελεσθέντων

ΤΟΠΙΚΑ 11.06.2018 | 4:46 μμ

Γράφει ο/η Θανάσης Τσαγγαράς

Την καθιερωμένη εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους εκτελεσθέντες με αποφάσεις του εκτάκτου Στρατοδικείου Τρικάλων, την περίοδο 1947-49, πραγματοποίησε η ΚΟΒ Μπάρας Τρικάλων του ΚΚΕ, στον τόπο της θυσίας τους στα Νταμάρια, στους πρόποδες του λόφου του Αϊ Λιά.

Η εκδήλωση αποτέλεσε μια συνέχεια της πληθώρας πρωτοβουλιών και εκδηλώσεων για τα 100χρονα του κόμματος που συμπληρώνονται φέτος. Στην εκδήλωση συμμετείχαν μαζικά άνθρωποι κάθε ηλικίας, ενώ ξεχώριζε η παρουσία των απογόνων των εκτελεσθέντων. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης πλαισιώθηκε από μαρτυρίες αγωνιστών, απαγγελίες ποιημάτων, καθώς και καλλιτεχνικό πρόγραμμα που φόρτισαν ιδιαίτερα τη συγκινητική ατμόσφαιρα.

Το ιστορικό του έκτακτου Στρατοδικείου Τρικάλων παρουσιάστηκε από τον κ. Γιώργο Παπαθεοδώρου, μέλος της ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ.

Το βιογραφικό της Ευθυμίας Ντιντή διάβασε η ανιψιά της Στεφανία Τσέργα ,η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «στις 9 Αυγούστου 1947 καταδικάστηκε δις εις θάνατον. Σε ερώτηση των στρατοδικών της αν θ’ άλλαζε ιδέες απάντησε: «Αν ο Κόζιακας σταματήσει να ‘χει δέντρα και να βγάζει πρασινάδα, τότε θ’ αλλάξω και εγώ ιδέες, δηλαδή ποτέ…».

Η Ευθυμία Ντιντή εκτελέστηκε την 1η Νοεμβρίου 1947. Σύμφωνα με μαρτυρίες προχώρησε στη εκτέλεση τραγουδώντας. Ήταν μόλις 27 χρονών.».

Στη συνέχεια η κα Στεφανία Τσέργα απήγγειλε το ποίημα «Το τραγούδι της Ευθυμίας Ντιντή» που έγραψε η ίδια ειδικά για την περίσταση.

Η κεντρική ομιλία έγινε από μέρους της Τοπικής Επιτροπής του ΚΚΕ έγινε από την κα Κούλα Τσιτσιά που ανέφερε μεταξύ άλλων: «Τιμούμε το παράδειγμα των εκτελεσμένων κομμουνιστών και λαϊκών αγωνιστών που στα έκτακτα στρατοδικεία δεν λύγισαν, αλλά στάθηκαν παλικαρίσια απέναντι στους στρατοδίκες, που θυσίασαν το ατομικό τους συμφέρον βάζοντας το «εμείς» πάνω από το «εγώ». Δεν επέλεξαν τη «δήλωση μετανοίας», την υποταγή και τον συμβιβασμό με τους εκμεταλλευτές τους».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με προσκλητήριο νεκρών, την αποκάλυψη τιμητικής πλάκας για τους εκτελεσθέντες 94 λαϊκούς αγωνιστές και την κατάθεση στεφανιών την Τ.Ε. Τρικάλων του ΚΚΕ και λουλουδιών από συγγενείς – απογόνους των εκτελεσθέντων.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης