Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067
Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 24.06.2023
Γράφει ο/η
Γράφει ο/η newsroom
Από τις πρώτες δράσεις της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας θα είναι η συνέχιση μιας εμβληματικής μεταρρύθμισης, που αφορά την επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, αρχικά σε ΔΕΚΟ και βιομηχανία και στη συνέχεια σε τουρισμό και επισιτισμό.
Πρόκειται, σύμφωνα με την Καθημερινή, για ένα εργαλείο πάταξης της εισφοροδιαφυγής και της «μαύρης» εργασίας που πλέον, ως παράβαση, συναντάται πιο συχνά ως υπο-ασφαλισμένη απ’ ό,τι ως πλήρως ανασφάλιστη εργασία. Ο νόμος ορίζει ότι το μέτρο σταδιακά θα εφαρμοστεί σε όλο το φάσμα της ελληνικής επιχειρηματικότητας και ήδη έχει εφαρμοστεί σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ, ασφαλιστικές εταιρείες και εταιρείες security. Λίγο πριν από τις εκλογές ξεκίνησε η διαδικασία επέκτασης της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε ΔΕΚΟ, η οποία όμως μένει να ολοκληρωθεί, καθώς λόγω εκλογών «πάγωσε». Ειδικότερα, μένει να ολοκληρωθεί η επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε μια σειρά από ΔΕΚΟ που έχουν να κάνουν με τις συγκοινωνίες (π.χ. ΟΣΥ, ΟΑΣΑ, ΟΣΕΘ, ΟΑΣΘ, Αττικό Μετρό) αλλά και άλλες ΔΕΚΟ όπως ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ κ.ά.
Στη συνέχεια, τη σκυτάλη θα πάρει η βιομηχανία και σε δεύτερο χρόνο η εστίαση και ο τουρισμός, που είναι και το μεγαλύτερο στοίχημα, δεδομένων των τουλάχιστον «άστατων» ωραρίων που επικρατούν στον κλάδο της εστίασης αλλά και του τουρισμού.
Πρωταθλητές της παραβατικότητας άλλωστε θεωρούνται οι κλάδοι του επισιτισμού και κυρίως των εστιατορίων και των καφετεριών, τα κέντρα αισθητικής, τα κομμωτήρια, τα μικρά κατά κύριο λόγο ξενοδοχεία, τα ντελίβερι, η καθαριότητα και ο κλάδος των security.
Κι όπως παρατηρεί κανείς από τα στατιστικά στοιχεία που εκδίδει σε μηνιαία πλέον βάση η Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, το συνηθισμένο τέχνασμα που χρησιμοποιούν οι εργοδότες για να γλιτώσουν το πρόστιμο των 10.500 ευρώ που επιβάλλεται για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο είναι ότι δηλώνουν το προσωπικό με 4ωρη απασχόληση, ενώ στην πραγματικότητα δουλεύει 8-12 ώρες. Ετσι, αν γίνει κάποιος έλεγχος, το πρόστιμο είναι 500 ευρώ για παραβίαση ωραρίου.
Είναι βέβαιο πως η εφαρμογή του μέτρου της ψηφιακής κάρτας σε εστίαση και τουρισμό θα είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ανεξάρτητης αρχή της Επιθεώρησης Εργασίας, αναμένεται να ενταθούν οι έλεγχοι κυρίως σε κλάδους που κατά κανόνα παρουσιάζουν αυξημένη παραβατικότητα.