Σάββατο 28.12.2024 | Εορτάζουν: Δόμνα, Θεοφίλη, Θεοφιλίτσα, Φιλιώ, Φιλίτσα, Μυγδόνιος, Μυγδόνης, Μυγδονία, Μιγδονία

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Αξιολογητές της UNESCO στην Πύλη

ΤΟΠΙΚΑ 21.07.2023 | 9:19 πμ

Γράφει ο/η

Λογιστήριο

Γράφει ο/η Λογιστήριο

Στο επίκεντρο της συνάντησης το Γεωπάρκο Μετεώρων Πύλης

Ο Δήμαρχος Πύλης Κωνσταντίνος Μαράβας αναφέρθηκε στην σημασία που έχει η δημιουργία του Γεωπάρκου για την περιοχή του Δήμου Πύλης και τόνισε για μια ακόμα φορά την στήριξη τόσο του ίδιου όσο και του Δήμου Πύλης σε αυτό το εγχείρημα

Την επίσκεψη των αξιολογητών της UNESCO δέχτηκε ο δήμαρχος Πύλης Κώστας Μαράβας. Στο επίκεντρο της συνάντησης το Γεωπάρκο Μετεώρων Πύλης.
Παρόντα ήταν και τα μέλη της ομάδας των έργων του Γεωπάρκου Πύλης Μετεώρων.
Η συζήτηση περιστράφηκε για τις προοπτικές ανάπτυξης που προσφέρει το Γεωπάρκο Μετεώρων Πύλης.
Ο Δήμαρχος Πύλης Κωνσταντίνος Μαράβας αναφέρθηκε στην σημασία που έχει η δημιουργία του Γεωπάρκου για την περιοχή του Δήμου Πύλης και τόνισε για μια ακόμα φορά την στήριξη τόσο του ίδιου όσο και του Δήμου Πύλης σε αυτό το εγχείρημα.
Στην συνέχεια όλοι μαζί επισκέφθηκαν περιοχές του Δήμου Πύλης με σκοπό να γνωρίσουν και να εξερευνήσουν από κοντά τα γεωλογικά, θρησκευτικά και ιστορικά μνημεία που θα περιλαμβάνονται στο υπό την αναγνώριση της UNESCO γεωπάρκο.
Το Γεωπάρκο Μετεώρων – Πύλης βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Θεσσαλίας και καλύπτει μια έκταση 2409.5 km 2, η οποία περιλαμβάνει τους Δήμους Μετεώρων και Πύλης. Στα όριά του περιλαμβάνει εντυπωσιακά γεωλογικά μνημεία και γεώτοπους που μαρτυρούν τις πολύπλοκες γεωλογικές διεργασίες που οδήγησαν στην ανάδυση των ωκεάνιων σχηματισμών του ωκεανού της Τηθύος και την δημιουργία των Ελληνικών οροσειρών, καθώς και τις διαδικασίες της διάβρωσής τους και της μετέπειτα σύνθεσης των σύγχρονων τοπίων και γεωμορφών του Ελληνικού χώρου. Ανάμεσά τους, δεσπόζουν οι βράχοι των Μετεώρων, που έχουν αναγνωριστεί από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 1988. Η περιοχή του Γεωπάρκου Μετεώρων – Πύλης είναι ιδιαίτερης οικολογικής σημασίας και περιλαμβάνει 5 περιοχές ενταγμένες στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Φύση 2000 ως Ειδικές Ζώνες Διατήρησης (ΕΖΔ) και Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) για την ορνιθοπανίδα. Διαθέτει επίσης πλούσια πολιτιστική κληρονομιά από τις απαρχές της παρουσίας του ανθρώπου στον Ελληνικό χώρο μέχρι και σήμερα. Η βαρύτητα των πολιτιστικών θέσεων και μνημείων και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελούν σημαντικούς πόρους για την περιοχή του Γεωπάρκου Μετεώρων – Πύλης.
Το Γεωπάρκο θα είναι ένα διαδραστικό πάρκο, στο οποίο ο επισκέπτης θα επισκέπτεται, βάση προτεινόμενων διαδρομών πάνω από 30 γεώτοπους. Στόχος να υπάρξουν περιπατητικά μονοπάτια και πεζοπορίες σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον, γαστρονομικές και ιστορικές διαδρομές, να είναι επισκέψιμο για ερευνητικές δράσεις από Πανεπιστήμια και σχολικές μονάδες, να γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις κι αλλά πολλά. Το Γεωπάρκο έχει στόχο την ανάδειξη του πλούτου της γεωλογικής, φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και καλεί τους επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με ένα εντυπωσιακό δίκτυο γεωτόπων και οικοτόπων, αρχαιολογικών χώρων και μνημείων.
Όσον αφορά στον φάκελο που κατέθεσε η Περιφέρεια Θεσσαλία, αυτός θα εξεταστεί περί τα τέλη Σεπτεμβρίου. Η προσπάθεια αναγνώρισης του Γεωπάρκου Μετεώρων – Πύλης υποστηρίζεται από τον Δήμο Μετεώρων και τον Δήμο Πύλης, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων και από το Επιμελητήριο Τρικάλων.

Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΑΓΓΑΡΑ

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης