Σάββατο 28.12.2024 | Εορτάζουν: Δόμνα, Θεοφίλη, Θεοφιλίτσα, Φιλιώ, Φιλίτσα, Μυγδόνιος, Μυγδόνης, Μυγδονία, Μιγδονία

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Πράξη κάνει το Κέντρο Αναρρίχησης Χασίων ο Θοδωρής Αλέκος

ΤΟΠΙΚΑ 21.07.2023 | 9:38 πμ

Γράφει ο/η

Λογιστήριο

Γράφει ο/η Λογιστήριο

Ξεκινούν οι εργασίες υλοποίησής του με πρωτοβουλία του δημάρχου Μετεώρων – Ένα πάγιο αίτημα για την ανάπτυξη της περιοχής ικανοποιείται δίνοντας νέες προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης
Ένα από τα σημαντικότερα έργα για το δήμο Μετεώρων παίρνει «σάρκα και οστά». Πρόκειται για το Κέντρο Αναρρίχησης Χασίων, που θα αναβαθμίσει την περιοχή.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μετεώρων κ. Θεόδωρο Αλέκο το έργο θα ξεκινήσει πολύ σύντομα, ενώ άμεσα θα δημοπρατηθεί το δεύτερο υποέργο αξίας 160.000 ευρώ.
Οι εργασίες που θα εκτελεστούν με βάση την περιγραφή του έργου, θα αφορούν σε κατασκευή μονοπατιών με το συνολικό τους μήκος να ξεπερνά τα 10 χιλιόμετρα, ανάμεσα σε αυτά προβλέπεται και η επαναδιαμόρφωση και οργάνωση παλιών μονοπατιών. Εννοείται ότι θα υπάρξει μέσω του έργου και σηματοδότηση αλλά και θέσεις ανάπαυλας των πεζοπόρων με κιόσκια, βρύσες και φυσικά αναμένεται να διαμορφωθούν αναρριχητικές διαδρομές ενώ όλες οι παρεμβάσεις και εργασίες που θα γίνουν, θα πρέπει να είναι ήπιες και φιλικές ως προς το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.
Το Κέντρο Αναρρίχησης ήταν ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής αποτελούσε πάγιο αίτημα για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Προ οκτώ ετών είχε σχηματοποιηθεί μάλιστα, με ανοιχτή επιστολή κίνησης με την επωνυμία Ομάδα Πρωτοβουλίας στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρονταν τα εξής:
Στα πλαίσια αυτά οι Χασιώτες διεκδικούν την ένταξη χρηματοδότηση της επικαιροποιημένης μελέτης του Δήμου όσον αφορά το Αναρριχητικό Κέντρο Γάβρου – Αγίου Δημητρίου ως μια πρώτη αναπτυξιακή δράση καθώς το σύμπλεγμα των βράχων που βρίσκεται μεταξύ Γάβρου – Αγίου Δημητρίου αποτελεί στην ουσία προέκταση των ΜΕΤΕΩΡΩΝ που μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν και να βοηθήσουν τόσο στην ανάπτυξη των Χασίων , όσο και του τοπικού τουρισμού μέσω φιλοξενίας δράσεων εναλλακτικών μορφών.
Αυτόν τον στόχο της Ομάδας Πρωτοβουλίας κάποιοι που αυτοαναγορεύτηκαν ειδήμονες φροντίζουν να ενοχοποιήσουν υποστηρίζοντας ότι έρχεται να υποβαθμίσει τον αναρριχητισμό στα ΜΕΤΕΩΡΑ, τον τοπικό τουρισμό, ότι η μελέτη πάσχει και πολλά άλλα.
Για όλους αυτούς τους ψιθύρους θα θέλαμε να θέσουμε κάποιες απλές σκέψεις και ερωτήματα:
1. Όπως είναι γνωστό ο αναρριχητισμός έχει αναχθεί σε μέγα θέμα διεκδικώντας να γίνει η περιοχή επίκεντρο του παγκόσμιου αναρριχητισμού. Αλήθεια όμως, έχουμε στο Νομό μας επίσημο, με άδεια και προδιαγραφές, αναρρηχητικό κέντρο;
Η απάντηση είναι ΟΧΙ !!! Και τότε που τους καλούμε να έρθουν; Σε ποιες υποδομές να φιλοξενηθούν;
2. Υπάρχει παγκόσμιο ενδιαφέρον από αναρριχητές για την περιοχή μας;
Ναι, υπάρχει και μάλιστα μεγάλο και έχουμε μια περιοχή (συστάδα βράχων Γάβρου – Αγίου Δημητρίου) που μπορεί να τους υποδεχθεί και να ασκήσουν το χόμπυ τους αυτό.
3. Μπορούμε (Δήμος, φορείς) να οργανώσουμε αγώνες χωρίς επίσημο Αναρριχητικό κέντρο και υποδομές;
Όχι και είναι γνωστό ότι χωρίς υποδομές δεν μπορείς να διεκδικήσεις οργανωμένες δράσεις.
4. Έχουμε ανάγκη από ένα τέτοιο κέντρο στο Νομό μας;
Ναι έχουμε, και το έργο είναι ώριμο για ένταξη (επικαιροποιημένη μελέτη δήμου).
5. Θα μπορούσε στο σύμπλεγμα των βράχων Γάβρου – Αγίου Δημητρίου να ιδρυθεί και να λειτουργήσει ένα αναρριχητικό κέντρο;
Βεβαίως. Αυτό αποδεικνύει η μελέτη που συνέταξε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και έχει επικαιροποηθεί από τον δήμο και εμείς διεκδικούμε να χρηματοδοτηθεί, αλλά και οι ξένοι που μόνοι τους καταφθάνουν στην περιοχή και έχουν σημάνει αναρριχητικές διαδρομές (βλέπε γερμανοί αναρριχητές).
6. Ένα αναρρηχιτικό κέντρο στα Χάσια είναι ανταγωνιστικό στον αναρηχιτισμό στα Μετέωρα;
Όχι γιατί τα Μετέωρα είναι μοναδικά, γίνονται αναρριχήσεις παρά του ότι δεν αποτελούν αναρριχητικό πεδίο κάτι που θα συνεχισθεί στις καθορισμένες διαδρομές.
7. Θα είναι συμπληρωματικό;
Ασφαλώς και θα είναι και οι πρώτοι που θα έπρεπε να το στηρίξουν είναι όλοι όσοι ασχολούνται με το άθλημα αυτό.
8. Υπάρχει περίπτωση στο μέλλον, με το νομικό καθεστώς προστασίας των Μετεώρων, να ενταχθεί σε πρόγραμμα και να εγκριθεί μελέτη από το Κ.Α.Σ για Αναρριχητικό Κέντρο στα Μετέωρα;
Όχι και ενώ το ξέρουν άπαντες αυτό, είναι απορίας άξιο γιατί πολεμούν την δημιουργία Αναρρηχιτικού Κέντρου Χασίων !!!
9. Θα επηρεάσει θετικά τον τουρισμό της περιοχής η λειτουργία Κέντρου Αναρρίχησης Χασίων;
Αναμφίβολα, καθώς τα βράχια στον Άγιο Δημήτριο και στον Γάβρο είναι προέκταση των ΜΕΤΕΩΡΩΝ καθώς και εδώ, υπάρχουν χώροι προσευχής και λατρείας και πλούσιο οικοσύστημα, ιστορία, παράδοση που μπορούν εύκολα να αξιοποιηθούν.
10.Θα βλάψει την Καλαμπάκα;
Όχι, δεδομένου ότι η περιοχή Χασίων δεν έχει υποδομές για να φιλοξενήσει επισκέπτες άλλωστε και η απόσταση είναι τόσο μικρή που δεν τίθεται θέμα.
11.Θέλουμε την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού;
Ναι και στα Χάσια μπορούν να αναπτυχθούν και να είναι μοναδικές αρκεί να υπάρξουν πολιτικές που θα υπηρετήσουν αυτόν τον τομέα.
12.Έχει η περιοχή των Χασίων την δυνατότητα να οργανώνει εκδηλώσεις που να συνδέουν τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού με το φυσικό περιβάλλον, την ιστορία και παράδοση;
Ναι και το έχουν αποδείξει οι ζωντανοί Πολιτιστικοί Σύλλογοι.
Το συμπέρασμα; Ότι αν δεν διαφωνούν οι φορείς (ΔΗΜΟΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ – ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ) για το αναπτυξιακό αυτό έργο ας βοηθήσουν να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ η σε κάποιο τομεακό πρόγραμμα.
Το χρωστούν στην πλέον ζωντανή παραγωγικά και κοινωνικά περιοχή. Στα Χάσια και στους Χασιώτες !!!
Του Λάζαρου Μάμαλη

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης