Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067
Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.
ΤΟΠΙΚΑ 09.08.2023
Γράφει ο/η
Γράφει ο/η Λογιστήριο
Μεγάλες ζημιές προκαλούνται στα αμπέλια των Τρικάλων και της Θεσσαλίας από τη ασθένεια
Μείωση πάνω από 50% αναμένεται στη φετινή παραγωγή της αμπελοκαλλιέργειας στο νομό Τρικάλων αλλά και της Θεσσαλίας, η οποία έχει πληγεί από τον περονόσπορο. Η ασθένεια έχει επιδημικό χαρακτήρα και έχει πλήξει όλα τα αμπέλια της περιοχής, ενώ πολύ δύσκολη χαρακτηρίζεται η κατάσταση σε ορισμένες περιοχές και κυρίως στις λευκές ποικιλίες που είναι πιο ευαίσθητες στον περονόσπορο. Όπως είναι γνωστό, οι πολλές βροχοπτώσεις ευνόησαν την ανάπτυξη της ασθένειας και ας κέρδισε έδαφος από τον παρατεταμένο καύσωνα που προηγήθηκε η καλλιέργεια. Ο τρύγος τοποθετείται χρονικά περί τα τέλη του μήνα, ωστόσο οι προσδοκίες των παραγωγών είναι μειωμένες. Οι παραγωγοί πραγματοποίησαν πολλούς ψεκασμούς για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο, χωρίς να καταφέρουν να αντιστρέψουν το κλίμα.
Σύμφωνα με τους γεωπόνους «ιδιαίτερα σε αρκετούς αμπελώνες της ευρύτερης περιοχής έχει εξελιχθεί σοβαρή προσβολή από περονόσπορο, όχι μόνο στο φύλλωμα, αλλά και στις ταξιανθίες. Σε ορισμένους αμπελώνες η προσβολή των ανθοταξιών είναι σχεδόν καθολική. Μεγαλύτερο ποσοστό προσβολής εμφανίζεται στην ποικιλία ροδίτης. Προσβολή περονοσπόρου σε ταξιανθίες και φύλλωμα. Όχι μόνο η τρυφερή βλάστηση, αλλά και μετά τη γονιμοποίηση, δηλαδή από την καρπόδεση και μέχρι το «γυάλισμα», οι ράγες και η ράχη των βοτρύων παραμένουν ευαίσθητες στην προσβολή από το παθογόνο και όσο υπάρχουν λειτουργικά στομάτια στην επιφάνειά τους. Η παρατεταμένη και έντονη αστάθεια του καιρού με συνεχείς βροχοπτώσεις, υψηλή σχετική υγρασία και θερμοκρασίες >130 βαθμών Κελσίου τις βραδινές και πρωινές ώρες, ευνοούν σε μεγάλο βαθμό την επέκταση της ασθένειας. Συστήνεται άμεσα η προστασία των ταξιανθιών/βοτρύων και της τρυφερής βλάστησης, με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο. Καλό είναι να χρησιμοποιηθεί σκεύασμα που καταπολεμεί ταυτόχρονα και το ωίδιο. Καλλιεργητικά μέτρα που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αέρα μέσα στον αμπελώνα και συντελούν στο ταχύτερο στέγνωμα των φυτών από τη βροχή ή τη δροσιά συμβάλλουν καθοριστικά στον περιορισμό της σοβαρότητας της ασθένειας».
Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΑΓΓΑΡΑ