Παρασκευή 27.12.2024 | Εορτάζουν: Μαυρίκιος, Μαυρίκης, Μωρίς, Μαυρικία, Μαυρίκα, Στέφανος, Στέφος, Στέφας, Στεφανής, Στεφανία, Στέφη, Στεφάνα, Στεφανιώ, Στεφανίτσα, Στεφανή, Στέφα

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Αγωνιούν από την ευλογιά και οι Τρικαλινοί κτηνοτρόφοι

ΤΟΠΙΚΑ 25.10.2024 | 8:00 πμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Μετά τα όσα συνέβησαν και στο νομό Τρικάλων το περασμένο καλοκαίρι με την εξάπλωση της ζωονόσου της πανώλης, έντονη πλέον είναι η ανησυχία των Τρικαλινών κτηνοτρόφων μετά την εμφάνιση της ευλογιάς των προβάτων στη Θεσσαλία. Όπως είναι γνωστό κρούσματα της ευλογιάς εντοπίστηκαν στο νομό Μαγνησίας με τους τοπικούς κτηνοτρόφους να αγωνιούν έντονα για ενδεχόμενο εμφάνισης και στο νομό Τρικάλων.

Ήδη το υπουργείο ανακοίνωσε σειρά μέτρων για να αποτραπεί η μετάδοση της νόσου, με κλείσιμο των σφαγείων για ένα δεκαήμερο και απαγόρευση μετακινήσεων αιγοπροβάτων για οποιοδήποτε λόγο.

Οι κτηνοτρόφοι εκφράζουν την αγωνία τους καθώς όπως ισχυρίζονται η εκρίζωση της ευλογιάς είναι πιο δύσκολη από της πανώλης. Ένα ζώο μπορεί να προσβληθεί με την ευλογιά έως και 6 μήνες μετά την εμφάνιση της νόσου, ενώ με την πανώλη μόλις στις τρεις πρώτες μέρες.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσιάρα, ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν ελλείψεις σε προϊόντα στην αγορά, οι κτηνοτρόφοι μεταφέρουν την αντίθετη άποψη.

Οι ίδιοι προειδοποιούν για ελλείψεις σε γάλα, τυρί και κρέας, καθώς η εξάπλωση της ευλογιάς των προβάτων τους βρίσκει να προσπαθούν ακόμη να σταθούν στα πόδια τους, μετά την κακοκαιρία Daniel και την επιδημία πανώλης.

Πολλοί από αυτούς δεν έχουν λάβει όλες τις αποζημιώσεις τους, ενώ κανείς ακόμη δεν έχει αντικαταστήσει ζώα, που «χάθηκαν» κατά τη διάρκεια των πλημμυρών, αφού το πρόγραμμα «ξαναστήνεται» ουσιαστικά από την αρχή, προκειμένου να είναι λειτουργικό και να μπορέσει να εξυπηρετήσει εκείνους που έχουν χάσει σχεδόν όλο το ζωικό τους κεφάλαιο.

Η απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή για ένα δεκαήμερο, σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους, μπορεί να είναι μονόδρομος, όμως, ανησυχούν ότι θα αποβεί καταστροφική και ζητούν από τα αρμόδια υπουργεία να σπεύσουν να τους ενισχύσουν, αφού δεν θεωρούν ότι η εκρίζωση της νόσου θα είναι τόσο εύκολη υπόθεση, εάν στην πορεία αρχίζουν και καταγράφονται νέα κρούσματα σε άλλους νομούς, πράγμα διόλου απίθανο, αφού πρόκειται για μία νόσο ιδιαίτερα μεταδοτική στα ζώα.

Επισημαίνεται ότι η ευλογιά είναι ζωονόσος και όχι ζωο-ανθρωπονόσος, και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης