Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067
Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.
ΤΟΠΙΚΑ 02.06.2024
Γράφει ο/η
Γράφει ο/η newsroom
Η ποιότητα ζωής και τα προβλήματα διαβίωσης είναι δύο από τα βασικότερα ζητήματα που καλούνται, να αντιμετωπίσουν οι φοιτητές – φοιτήτριες στα Τρίκαλα.
Ζητήματα που αφορούν στην στέγη τους, αφού δεν υπάρχουν φοιτητικές εστίες, με τους φοιτητές να ενοικιάζουν διαμερίσματα με δυσβάσταχτο ενοίκιο, την σίτιση τους, δεδομένου ότι καταβάλλουν αντίτιμο στη Φοιτητική Λέσχη και την μετακίνηση τους από και προς τη Σχολή, όπου τα δρομολόγια των λεωφορείων είναι ελάχιστα, με αποτέλεσμα να να μετακινούνται με ποδήλατα ή με ταξί, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τις οικογένειές τους.
Πριν δέκα ημέρες (σ.σ. 22/5) , οι φοιτητές στα Τρίκαλα προσήλθαν στις κάλπες για την ανάδειξη των νέων Διοικητικών Συμβουλίων των Φοιτητικών Συλλόγων στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) και του Τμήματος Διαιτολογίας & Διατροφολογίας, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Εκλογές που ήρθαν, αμέσως μετά από ένα μεγαλειώδες πολύμηνο κίνημα που βρέθηκε μαζικά στους δρόμους, τόσο σε τοπικό, όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο – κινητοποιήσεις και καταλήψεις- για να υπερασπιστεί το δημόσιο και δωρεάν Πανεπιστήμιο, απέναντι στα σχέδια της Κυβέρνησης για ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων και την παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος.
Για σημαντική διαδικασία έκανε λόγο η Φωτεινή Ξαξίρη, φοιτήτρια στο ΤΕΦΑΑ, διότι «αποτελούν ένα εργαλείο στα χέρια των φοιτητών για να αντισταθούν απέναντι στα νομοσχέδια και σε κάθε άλλο ν/σ που θα έρθει», προσθέτοντας ότι είναι πολύ σημαντικό στις εκλογές να αναδεικνύονται σχήματα που προωθούν τα συμφέροντα των φοιτητών και της κοινωνίας .
Το ίδιο υπογράμμισε και ο Φίλιππος Θεοδωρίδης – Γεωργίου, φοιτητής στο Τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφολογίας, λέγοντας ότι «υπάρχει ανάγκη έκφρασης και διεκδίκησης για ένα καλύτερο δημόσιο, δωρεάν Πανεπιστήμιο. Το Τμήμα μου στεγάζεται σε ένα κτήριο Λυκείου και δεν προβλέπεται να αλλάξει σύντομα αυτό».
Σίτιση και στέγαση τα βασικότερα προβλήματα
Ο Φίλιππος είναι 23 ετών και επέλεξε να φοιτήσει στα Τρίκαλα, διότι η ζωή στην Αθήνα ήταν δυσβάσταχτη οικονομικά, όπως σημειώνει με έμφαση. Παρ’ όλα αυτά, και στα Τρίκαλα τα δεδομένα δεν είναι τόσο εύκολα, αφού η έλλειψη φοιτητικής εστίας και τα υψηλά ενοίκια δυσκολεύουν κατά πολύ τους φοιτητές.
«Φοιτητικές εστίες δεν υφίσταντο, παρά μόνο μια ταμπέλα, εκεί που θεωρητικά θα ανεγερθούν, η οποία έχει ξεθωριάσει. Ζω με τον αδελφό μου και πληρώνω κάθε μήνα 400 ευρώ ενοίκιο» τόνισε.
Η Φωτεινή είναι 23 ετών και κατάγεται από τα Γιάννενα. Επέλεξε τα Τρίκαλα, τόσο για λόγους απόστασης, όσο και για οικονομικούς. Ωστόσο, διαψεύστηκε, αφού καλείται να καταβάλει 250 ευρώ ενοίκιο, συν τα έξοδα για θέρμανση, νερό, ρεύμα.
«Εδώ είναι η αξία των φοιτητικών σχημάτων, διότι δεν διεκδικούμε απλά φοιτητικές εστίες. Διεκδικούμε εστίες που να είναι δωρεάν και να προσφέρουν αξιοπρεπή διαβίωση στους φοιτητές» σημείωσε ο Φίλιππος.
Τόσο, ο Φίλιππος, όσο και η Φωτεινή στέκονται στο μείζον ζήτημα της σίτισης, αφού δεν δικαιούνται όλοι φοιτητές δωρεάν φαγητό, με αποτέλεσμα να πληρώνουν ένα αντίτιμο.
«Το σούπερ μάρκετ είναι απλησίαστο» σημειώνει η Φωτεινή, ενώ ο Φίλιππος υπογράμμισε ότι πολλές φορές η ποιότητα του φαγητού στη Λέσχη δεν είναι ικανοποιητική.
Αβεβαιότητα για το μέλλον
Πολλοί είναι οι νέοι και οι φοιτητές που ανησυχούν ότι δεν θα μπορέσουν να βρουν δουλειά λόγω της κρίσης και θα μείνουν με το πτυχίο στο χέρι.
«Εμείς, αντιμετωπίζουμε ένα μείζον ζήτημα που αφορά στην πρακτική μας» τόνισε ο Φίλιππος, λέγοντας ότι για να την πραγματοποιήσουμε, πρέπει να υποβάλλουμε αιτήσεις στο Νοσοκομείο με τις θέσεις να είναι ελάχιστες.
«Δεν υπάρχουν θέσεις για να κάνουμε την πρακτική μας και εάν δεν καταφέρουμε να μπούμε στα Νοσοκομεία, τότε θα απευθυνθούμε σε έναν ιδιωτικό φορέα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται» σημείωσε.
Από την πλευρά της, η Φωτεινή υπογράμμισε ότι η εργασιακή ανασφάλεια των αποφοίτων του ΤΕΦΑΑ είναι μεγάλη, είτε επιλέξει κάποιος να εργαστεί σε κάποιο γυμναστήριο, είτε σε κάποια ιδιωτική ακαδημία.
«Οι μισθοί είναι χαμηλοί, πλην του δημοσίου και για επιβιώσει κάποιος, θα πρέπει να απασχολείται σε πολλές δουλειές» σημείωσε.
Τα προβλήματα των φοιτητών, τόσο τοπικά, όσο και πανελλαδικά εξακολουθούν να είναι τεράστια με την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα να κυριαρχούν.
«Για αυτό, ο αγώνας για ένα πραγματικό δημόσιο και δωρεάν Πανεπιστήμιο, δεν σταματά ποτέ» υπογραμμίζουν, κλείνοντας ο Φίλιππος και η Φωτεινή.
Ευαγγελία Κάκια