Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067
Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 26.10.2022
Γράφει ο/η
Γράφει ο/η newsroom
Μια πολύ ευχάριστη έκπληξη μας ήρθε από την Καλαμπάκα. Η νεοϊδρυθείσα Ακαδημία Θεολογικών και Ιστορικών Μελετών Αγίων Μετεώρων της Ιεράς Μητρόπολεως Σταγών και Μετεώρων εξέδωσε ένα εξαιρετικό επιστημονικό περιοδικό με διεθνείς προδιαγραφές και με δίγλωσσο τίτλο «Ανάλεκτα Σταγών και Μετεώρων – Analecta Stagorum et Meteorum», του οποίου ο 1ος τόμος (2022) αποτελείται από 432 σελίδες και περιλαμβάνει εννέα (9) σημαντικές επιστημονικές μελέτες γραμμένες στα ελληνικά ή αγγλικά. Ο τόμος είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Λαρισαίου φιλολόγου και διδάκτορα βυζαντινής φιλολογίας Χαράλαμπου Στεργιούλη, ο οποίος ήταν εκ των εμπνευστών της εκδόσεως αυτής και συνδιευθυντής της, αλλά δεν πρόλαβε να την ιδεί να πραγματοποιείται.
Στην αρχή (σελ. 9-21) του εν λόγω πρώτου τόμου παρατίθενται πρόλογος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου, Χαιρετισμοί του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου Β΄, του Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη Γ΄, του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου Γ΄ και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου Β΄.
Ακολουθούν Νεκρολογία του Χαράλαμπου Στεργιούλη (1970-2021) με παράθεση την πλούσιας εργογραφίας του από την Παρασκευή Παπαδημητρίου (σελ. 23-35), τα ονόματα της Συντακτικής Επιτροπής και των επιστημονικών επιτροπών κατά θεματική ενότητα (σελ. 36-37), καθώς και Συντομογραφίες περιοδικών (σελ. 38-41).
Το κύριο μέρος του τόμου αυτού (σελ. 43-429) περιλαμβάνει τις εννέα επιστημονικές λετέτες, οι οποίες είναι:
1) BRENDAN ΟSSWALD, Συμεών Ούρεσης Παλαιολόγος, αυτοκράτορας των Τρικάλων (σελ. 43-108).
2) MAJA NIKOLIĆ, Thessaly under the Serbs [= Η Θεσσαλία υπό τους Σέρβους] (1348-c.1373) (σελ. 109-145).
3) ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Κ. ΑΓΟΡΙΤΣΑΣ, Πρόσωπα και τόποι στον Βίο των οσίων Νεκταρίου και Θεοφάνους των Αψαράδων (σελ. 147-192).
4) ELIF BAYRAKTAR TELLAN, The Monasteries of Meteora during the Ottoman period and the Practice of Monastic Confinement [= Οι Μονές των Μετεώρων κατά την οθωμανική εποχή και η χρήση αυτών ως σωφρονιστικών ιδρυμάτων] (σελ. 193-323).
5) ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Χ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Βημόθυρο στην Μονή Μεγάλου Μετεώρου αποδιδόμενο στον Θεοφάνη τον Κρήτα (σελ. 225-256).
6) KONSTANTINOS M. VAPHEIADES, The artistic activity of Theophanes the Cretan in Western Thessaly and the emergence of the “Ctetan School” of painting in Ottoman Greece [= Η καλλιτεχνική δραστηριότητα του Θεοφάνη του Κρητικού στην Δ. Θεσσαλία και οι απαρχές της «Κρητικής» ζωγραφικής στην Οθωμανική Ελλάδα] (σελ. 257-299).
7) NIKOLAOS VRYZIDIS, Recreating a society’s material culture: Textiles in the Trikke Codex EBE 1471 [= Αναπαριστώντας τον υλικό πολιτισμό μιας κοινωνίας: Υφάσματα στον Κώδικα Τρίκκης ΕΒΕ 1471] (σελ. 301-357).
8) YLIANA BOYCHEVA (με Παράρτημα της DARIA RESH), «From the Orthodox Megalopolis of Moscovy of Great Russia: the Monastery of Tatarna, sixteenth-seventeenth centuries» [= «Από της Ορθοδόξου Μεγαλοπόλεως της Μοσχοβίας της Μεγάλης Ρωσίας»: Ρωσικά κειμήλια του 16ου-17ου αιώνα της Μονής Παναγίας Τατάρνης] (σελ. 359-408).
9) ΗΛΙΑΣ ΤΕΜΠΕΛΗΣ, Η επικριτική στάση έναντι μοσχοπολιτικών εκδόσεων περί αγίων της Θεσσαλίας και κορυδαλλικής επιστολογραφίας και ρητορικής κατά τον 18ο αιώνα (σελ. 409-429).
Οι περισσότερες μελέτες συνοδεύονται από πλούσια έγχρωμη εικονογράφηση, όλες δε συνοδεύονται από περίληψη, οι μεν ελληνικές από ξενόγλωσση (στα αγγλικά), οι δε ξενόγλωσσες από ελληνική. Παρατίθεται επίσης σε όλες πλούσια βιβλιογραφία. Πρόκειται για μια σημαντική έκδοση με φιλόδοξες προδιαγραφές, καθώς απευθύνεται όχι μόνο στο ελληνικό επιστημονικό, και μη, αναγνωστικό κοινό αλλά και στους ξένους επιστήμονες. Η άριστη εκτύπωση έγινε στα Τρίκαλα, στο σύγχρονο τυπογραφείο του Θρασύβουλου Βογιατζόγλου. Ευχόμαστε να μακροημερεύσει και να καταστεί βήμα επιστημονικής προβολής της Δυτικής Θεσσαλίας.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ Α. ΝΗΜΑΣ, δ.φ.