Πέμπτη 26.12.2024 | Εορτάζουν: Εμμανουήλ, Μανώλης, Μανόλης, Μανουήλ, Μάνος, Μανούσος, Μανουσάκης, Μανουσάκι, Εμμανουέλλα, Εμμανουέλα, Μανουέλα, Μανωλία, Κωνστάντιος, Κωστάντιος, Κωνσταντία, Κωσταντία, Ντία

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Δ. Παπαστεργίου: Η Ελλάδα αποκτά Κυβερνητικό Space Hub

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 15.11.2024 | 8:09 πμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Υπογράφτηκαν χθες, 14 Νοεμβρίου, στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι έξι συμβάσεις για τον τρίτο  Άξονα (Axis 3) του «Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων», μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και των πέντε κοινοπραξιών, παρουσία του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, του Υφυπουργού Κωνσταντίνου Κυρανάκη, καθώς και του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Κωνσταντίνου Καράντζαλου. Εκ μέρους του ESA τις συμφωνίες υπέγραψε ο Επικεφαλής του Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων Παρατήρησης της Γης, Svein-Jarle Lokas.

Ο «Άξονας 3» αφορά σε μια ολοκληρωμένη πρωτοβουλία ανάπτυξης γεωχωρικών υπηρεσιών, σχεδιασμένη για να καλύψει τις εθνικές ανάγκες του δημόσιου τομέα της Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός Κυβερνητικού Κόμβου (Space Hub) για την επεξεργασία και διάθεση δορυφορικών δεδομένων, όπως και μια σειρά από εξειδικευμένες υπηρεσίες και προϊόντα σε πέντε διαφορετικούς τομείς: της γεωργίας, των δασών, των υδάτων, της γης και της ασφάλειας. Στο πλαίσιο αυτό, θα αξιοποιούνται θερμικά, οπτικά και SAR δεδομένα από τους Μικροδορυφόρους για τη χάραξη αποτελεσματικότερων πολιτικών στους προαναφερόμενους τομείς, ενώ θα αξιοποιούνται προς αυτή την κατεύθυνση και δεδομένα από ευρωπαϊκές και διεθνείς δορυφορικές αποστολές.

Ο προϋπολογισμός του Άξονα 3 είναι 17 εκατ. ευρώ. Χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και υλοποιείται σε συνεργασία με τον ESA. Με τη συγκεκριμένη επένδυση, η Ελλάδα καθίσταται πιο ισχυρή στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας και των εφαρμογών που αφορούν στην πολιτική προστασία και την αντιμετώπιση κρίσεων. Θα παρέχονται αξιόπιστες υπηρεσίες τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα για την υποστήριξη λήψης αποφάσεων, τη διαχείριση πόρων και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υλοποίηση του Άξονα 3 του «Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων» πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου από ελληνικές εταιρείες και φορείς, υποστηρίζοντας την εθνική τεχνολογική ικανότητα και ενισχύοντας την αυτόνομη διαχείριση κρίσιμων πληροφοριών.

O Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε: «Πριν περίπου ένα χρόνο αποφασίσαμε να επανασχεδιάσουμε τη στόχευσή μας για το διάστημα, ώστε να δώσουμε λύσεις στη Γη και νέους ορίζοντες στη χώρα. Υπογράφοντας σήμερα τις τελευταίες συμβάσεις για το “Εθνικό Πρόγραμμα Μικροδορυφόρων”, κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση των ψηφιακών δυνατοτήτων της Ελλάδας και τη θωράκιση μας με καινοτόμες διαστημικές τεχνολογίες. Με το κυβερνητικό space hub διασφαλίζουμε ότι όλα τα πολύτιμα δεδομένα, που θα προσφέρουν οι Μικροδορυφοροί, θα μετατραπούν από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς σε πλούτο, πληροφορία, σύγχρονες πολιτικές σε τομείς όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η χωροταξία. Αποκτούμε κρίσιμες υπηρεσίες για την παρατήρηση της γεωργίας, των δασών, των υδάτων, της γης και την ασφάλεια. Προστιθέμενη αξία αυτού είναι ότι θα υλοποιηθούν από ελληνικές εταιρίες. Πέρα από την αυτονομία που αποκτούμε, δημιουργούμε θέσεις εργασίας με προοπτικές ανέλιξης. Πρόκειται εξάλλου για μια από τις προτεραιότητες που έχει θέσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως αντιλαμβάνεστε, ο ουρανός δεν είναι το όριο αλλά η αρχή για να κάνουμε σπουδαία πράγματα».

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης