Πέμπτη 26.12.2024 | Εορτάζουν: Εμμανουήλ, Μανώλης, Μανόλης, Μανουήλ, Μάνος, Μανούσος, Μανουσάκης, Μανουσάκι, Εμμανουέλλα, Εμμανουέλα, Μανουέλα, Μανωλία, Κωνστάντιος, Κωστάντιος, Κωνσταντία, Κωσταντία, Ντία

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Δέκα μήνες μετά τον «Ντάνιελ» κάτοικοι, αγρότες και επιχειρηματίες είναι σε απόγνωση

ΤΟΠΙΚΑ 25.06.2024 | 8:45 πμ

Γράφει ο/η

Λογιστήριο

Γράφει ο/η Λογιστήριο

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι, οι επιχειρηματίες και οι αγρότες στην ευρύτερη περιοχή της Φαρκαδόνας, 10 μήνες μετά το σαρωτικό πέρασμα του «Ντάνιελ» που βύθισε στα λασπόνερα τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής.
Γκρεμισμένα σπίτια, κάτοικοι που έφυγαν, χωρίς να γνωρίζουν πότε θα επιστρέψουν, πολίτες που διαμένουν στη δομή στο Κουτσόχερο, επιχειρήσεις που προσπαθούν να ορθοποδήσουν.
Και μέσα σε όλα αυτά, έως και σήμερα κάτοικοι δεν έχουν λάβει τα χρήματα που δικαιούνται υπογραμμίζει το μέλος της Κίνησης για την Ανασυγκρότηση της Φαρκαδόνας Πέτρος Παππάς.
«Υπάρχουν σπίτια που έχουν χαρακτηριστεί «πράσινα», στα οποία το νερό έφτασε μέχρι την στέγη, έχουν μισογκρεμιστεί και για να τα φτιάξουμε ξανά μας δίνουν 100 ευρώ το τ.μ.» τόνισε. Παράλληλα, σημείωσε ότι τα μπάζα παραμένουν μέσα στις αυλές, 10 μήνες μετά την καταστροφή.
«Η Φαρκαδόνα φωνάζει SOS και απευθυνόμαστε προς όλες τις κατευθύνσεις να σκύψουν το κεφάλι τους και να γίνει κάτι άμεσα. Το νερό έφτασε μέχρι τις στέγες και τα σπίτια μας χαρακτηρίστηκαν “πράσινα”» υπογράμμισε.
Όμως, τα προβλήματα και τα παράδοξα δεν σταματούν εδώ!
Σύμφωνα με τον κ. Παππά δεν έχουν πάρει όλοι τα χρήματα που δικαιούνται, ενώ οι ίδιοι συγκεντρώνουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την κατάθεση των φακέλων για τα σπίτια τους, σε μια προσπάθεια να λάβουν ό,τι δικαιούνται.
«Ακόμα κάτοικοι ζουν στο Κουτσόχερο, διότι δε μπορούν ακόμα να επιστρέψουν πίσω και όσοι επέστρεψαν, μένουν σε ένα δωμάτιο γιατί θέλουν να γυρίσουν στον τόπο τους . Απαιτούμε να πάρουμε αυτά που δικαιούμαστε» σημείωσε με έμφαση.

Φόβοι για νέες καταστροφικές πλημμύρες
Ήταν 7 Σεπτεμβρίου του 2023 όταν οι κάτοικοι της Φαρκαδόνας ήρθαν αντιμέτωποι με την μανία των καταστροφικών πλημμυρών και από τότε, τίποτα δεν είναι το ίδιο.
Κάθε φορά που βρέχει, ο φόβος κυριαρχεί, αφού έρχονται στο μυαλό τους, τα όσα συνέβησαν πριν από 10 μήνες. Σήμερα, καταγγέλλουν ότι δεν έχει γίνει τίποτα για την θωράκιση τους, κυρίως στα σημεία που τα αναχώματα έσπασαν και είχαν ως αποτέλεσμα να βυθιστούν κάτω από τα λασπόνερα ολόκληρα χωριά.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ανάχωμα στο κανάλι του Αργυρόπουλου εκεί όπου έσπασε και πλημμύρισε το Κεραμίδι και στη συνέχεια η Φαρκαδόνα.
Σύμφωνα με τον επιχειρηματία και κάτοικο της περιοχής Θανάση Τρύπα η θωράκιση είναι σε χειρότερο επίπεδο σε σχέση με τον Ντάνιελ.
«Τα αναχώματα έχουν φθαρεί κα έχουν διαβρωθεί. Με μια πολύ μικρή πλημμύρα, τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα και πιο δύσκολα» τόνισε, ενώ σημείωσε ότι έως και σήμερα ακόμα αναμένουν το σχέδιο των αρμοδίων για την θωράκιση της περιοχής.
Τον ίδιο επεσήμανε και ο επιχειρηματίας Θωμάς Κοτσάφτης, λέγοντας ότι η κατάσταση παραμένει ίδια σε ό,τι αφορά στη θωράκιση μας. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι κάθε φορά που βρέχει η αγωνία επιστρέφει και το φθινόπωρο δεν είναι πολύ μακριά και οι εργασίες όφειλαν να είχαν ξεκινήσει.
Την ερχόμενη Πέμπτη 27/6 έχει προγραμματιστεί συνέλευση στο Δημαρχείο της Φαρκαδόνας από την Κίνηση για την Ανασυγκρότησης Φαρκαδονας, ώστε να προγραμματιστούν οι επόμενες κινήσεις των κατοίκων της περιοχής, διότι ο χρόνος «τρέχει» και όλα έχουν αφεθεί στη μοίρα τους.
Της Ευαγγελίας Κάκια

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης