Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067
Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 29.08.2023
Γράφει ο/η
Γράφει ο/η newsroom
Έντονες διαφωνίες καταγράφονται στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφορικά με τη χρηματοδότηση για τη στήριξη της Ουκρανίας. Οι αυξανόμενες ανησυχίες που υπάρχουν για τις πιέσεις που δέχονται οι εθνικοί προϋπολογισμοί, αλλά και το αυξανόμενο κόστος στις Βρυξέλλες, απειλούν τη ροή οικονομικής στήριξης προς το Κίεβο.
Σύμφωνα μάλιστα, με πηγές τις οποίες επικαλούνται οι Financial Times, το αίτημα των Βρυξελλών για συνολική πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την άμβλυνση των πιέσεων στον προϋπολογισμό της ΕΕ, διχάζουν τα κράτη μέλη ως προς τη στήριξη της Ουκρανίας.
Αναλυτές εκτιμούν ότι οι αντεγκλήσεις αυτές δοκιμάζουν την δυτική αποφασιστικότητα σχετικά με την Ουκρανία.
Το τελευταίο πακέτο χρηματοδότησης το οποίο προτείνουν οι Βρυξέλλες για την Ουκρανία, έχει τετραετή χρονικό ορίζοντα. Οι υπουργοί της ΕΕ ξεκινούν εκ νέου τις διαβουλεύσεις, με την υποστήριξη της Ουκρανίας να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας στις συναντήσεις των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών.
Μέχρι στιγμής, οι διαπραγματεύσεις για τη χρηματοδότηση περιπλέκονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που συνέδεσε την οικονομική στήριξη για την Ουκρανία με τις απαιτήσεις συμπλήρωσης για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων διατάξεων για την κάλυψη του κόστους τόκων του χρέους και αύξησης μισθών για τους αξιωματούχους της ΕΕ.
Πολλά κράτη μέλη δήλωσαν ότι ενώ η πρόσθετη οικονομική στήριξη για την Ουκρανία είναι λογική, τα άλλα στοιχεία του πακέτου είναι αποτέλεσμα ενός εσωτερικού ζητήματος διαχείρισης του προϋπολογισμού της ΕΕ που δεν αξίζει πρόσθετους πόρους.
Χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία ηγούνται των διαφωνιών, υποστηρίζοντας ότι η σύσφιγξη των εθνικών δημοσιονομικών ζωνών λόγω των αυξανόμενων επιτοκίων και των μισθολογικών απαιτήσεων θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται και στις Βρυξέλλες.
«Η συγκυρία δεν είναι κατάλληλη», είπε στους FT ένας ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ. «Οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν δύσκολες αποφάσεις οι ίδιες και τώρα οι Βρυξέλλες τους ζητούν να συνεισφέρουν περισσότερο».
«Ειλικρινά, το «Οι Βρυξέλλες χρειάζονται τα χρήματά μας για να αυξήσουν τους μισθούς της Επιτροπής σύμφωνα με τον πληθωρισμό» δεν είναι μια εξαιρετική εσωτερική πολιτική πλατφόρμα για έναν εθνικό ηγέτη», πρόσθεσαν.
Όπως υπογραμμίζουν οι FT, η διαμάχη αυτή θέτει το σκηνικό για μια από τις πιο σκληρές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ για το υπόλοιπο του έτους.
Τον Ιούνιο, η Επιτροπή ενέκρινε επιπλέον 66 δισ. ευρώ για τον προϋπολογισμό 2021-2027, ο οποίος χρηματοδοτήθηκε από τα κράτη μέλη. Οι Βρυξέλλες έχουν προτείνει χωριστά 20 δισ. ευρώ για προμήθειες όπλων στην Ουκρανία.
Τα 66 δισ. ευρώ περιλαμβάνουν σχεδόν 19 δισ. ευρώ για την κάλυψη απροσδόκητα υψηλών τόκων για τον κοινό δανεισμό της ΕΕ, περίπου 2 δισ. ευρώ για αυξήσεις διοικητικού κόστους συμπεριλαμβανομένων αυξήσεων μισθών για υπαλλήλους, 15 δισ. ευρώ για δαπάνες που σχετίζονται με την αύξηση της μετανάστευσης και τη χρηματοδότηση για εξωτερικές χώρες και 10 δισ. ευρώ για πρωτοβουλίες συμπεριλαμβανομένου ενός νέου ταμείου καινοτομίας.