Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067
Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.
ΤΟΠΙΚΑ 28.05.2024
Γράφει ο/η
Γράφει ο/η newsroom
Το ό,τι η Κίνα είναι η μισή σχεδόν παγκόσμια οικονομία και πως τα περισσότερα (βιομηχανικά κυρίως) προϊόντα παράγονται εκεί, είναι λίγο πολύ, γνωστό. Το ό,τι επίσης, αρκετοί επιχειρηματίες από τη χώρα μας (και λιγοστοί Τρικαλινοί), που είχαν τα εχέγγυα και τόλμησαν να αναπτύξουν επιχειρηματικές σχέσεις με την Κίνα, είδαν τα οικονομικά μεγέθη των επιχειρήσεών τους να μεγεθύνονται, είναι επίσης μία πραγματικότητα.
Το πώς, το γιατί και μέσω ποιων «καναλιών» γίνονται δουλειές με την Κίνα είχαν τη δυνατότητα να το μάθουν όσοι επιχειρηματίες βρέθηκαν στη σύσκεψη που έγινε στο ξενοδοχείο Ananti Resort στο πλαίσιο της Τακτικής Συνεδρίασης του Δ.Σ. του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου κατόπιν πρωτοβουλίας του Βασίλη Γιαγιάκου.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου κ. Κωνσταντίνος Γιαννίδης είναι η δεύτερη φορά που η συνεδρίαση πραγματοποιείται εκτός της έδρας του, κι αυτό λόγω του γεγονότος ότι στη Διοίκησή του εκλέγεται, εδώ και χρόνια, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων κ. Βασίλης Γιαγιάκος.
Την ενημερωτική συνάντηση χαιρέτισε ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομίας κ. Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος «προσγείωσε» τους παραβρισκόμενους τονίζοντας ότι απαιτούνται μεγάλα μεγέθη για εξαγωγές στην Κίνα, υπογραμμίζοντας ότι μέσω συγχωνεύσεων μπορούν οι επιχειρήσεις να αποκτήσουν το απαιτούμενο μέγεθος για εμπορικές συναλλαγές. Επίσης, χαιρέτισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρης Παπαστεργίου αναφερόμενος στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας που δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να απεγκλωβιστούν από περιττή γραφειοκρατία αλλά και να αναπτύξουν χρήσιμα εργαλεία προάγοντας την εξωστρέφειά τους.
Επίσης, παραβρέθηκε η βουλευτής κα. Κατερίνα Παπακώστα, η αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κα. Χρύσα Ντιντή, ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας κ. Τάσος Λάππας, ο πρόεδρος της Ν.Ε. ΤΕΕ Τρικάλων κ. Απόστολος Μπαταβάνης, μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου κ.α.
Η σημασία της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία
Η Κίνα είναι μοναδική χώρα στον κόσμο που διαθέτει όλες τις βιομηχανικές κατηγορίες του Συστήματος Βιομηχανικής Ταξινόμησης των Ηνωμένων Εθνών και που αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο για περισσότερες από 140 χώρες και περιοχές. Η ανθεκτικότητα των θεμελιωδών οικονομικών μεγεθών της και η εμβάθυνση των στενών δεσμών της με τον υπόλοιπο κόσμο επιτρέπουν στην κινεζική οικονομία να λειτουργεί ως παράγοντας σταθερότητας για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Σύμφωνα με σχετική έρευνα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κάθε μία ποσοστιαία μονάδα οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας θα οδηγήσει σε αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης άλλων χωρών κατά 0,3%. Λαμβάνοντας υπόψη του την ανθεκτικότητα της ανάπτυξης των μεγάλων οικονομιών, όπως της Κίνας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναβάθμισε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη φέτος, υπολογίζοντας ότι θα φτάσει το 3,1% (βελτίωση κατά 0,2%), και δήλωσε ότι η Κίνα θα συνεχίζει να συνεισφέρει σημαντικά σε αυτή.
Η νέα ζωτικότητα πηγάζει από την υψηλής ποιότητας ανάπτυξη. Η Κίνα επικεντρώνεται στην επιτάχυνση της ανάπτυξης των νέων παραγωγικών δυνάμεων με πολλές περιοχές να σχεδιάζουν τις μελλοντικές βιομηχανίες. Χάρη στους ολοένα και πιο άφθονους πόρους καινοτομίας και σε ένα αντίστοιχα πιο ανοιχτό περιβάλλον, οι ξένες επιχειρήσεις θεωρούν γενικά την Κίνα ως πηγή καινοτομίας κι τεχνολογικής αιχμής. Ταυτόχρονα, οι κινεζικές εταιρείες παγκοσμιοποιούνται όλο και πιο γρήγορα και περισσότερα καινοτόμα προϊόντα διατίθενται καθημερινά στους ξένους καταναλωτές, επιτρέποντας σε όλο τον κόσμο να νιώσει αμεσότερα τον ισχυρό παλμό της υψηλής ποιότητας οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας. Το 2023, η Κίνα κατέστη για πρώτη φορά ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αυτοκινήτων στον κόσμο, με τη συνολική αξία των εξαγωγών των λεγόμενων «τριών νέων ειδών», ήτοι των νέων ενεργειακών οχημάτων, των μπαταριών λιθίου και των φωτοβολταϊκών, να ξεπερνούν το ρεκόρ του ενός τρισ. γιουάν.
Τουρισμός
Περίπου 3,6 εκατ. ταξίδια πραγματοποιήθηκαν προς περισσότερες από 120 χώρες και περιοχές του εξωτερικού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών προβλέπει ότι η ανάκαμψη του εισερχόμενου και εξερχόμενου τουρισμού της Κίνας θα ωθήσει με τη σειρά του την ανάκαμψη της παγκόσμιας αγοράς τουρισμού. Η εξαιρετικά μεγάλη κλίμακα της καταναλωτικής αγοράς και η εμπιστοσύνη προς αυτήν αποτελούν τις απαραίτητες και αναγκαίες συνθήκες για την υψηλής ποιότητας οικονομική ανάπτυξη της Κίνας. Μέσα από την προώθηση μιας σειράς ευνοϊκών πολιτικών, η κινεζική καταναλωτική αγορά θα προσφέρει μεγαλύτερες ευκαιρίες ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο.