Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067
Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.
ΤΟΠΙΚΑ 28.06.2024
Γράφει ο/η
Γράφει ο/η newsroom
Ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις για τα παραγωγικά – οικονομικά δεδομένα της Θεσσαλίας προκύπτουν από την μελέτη Μέτρηση Οικονομικών – Επιχειρηματικών Δεικτών και Εξαγωγικού Προσανατολισμού Περιφέρειας που εκπονήθηκε με χρηματοδότηση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.
Σύμφωνα με αυτή, ο πρωτογενής τομέας είναι κυρίαρχη επιχειρηματική δραστηριότητα με ιδιαίτερη δυναμική, αναπτύσσεται στο αγροδιατροφικό σύμπλεγμα παραγωγής και εμπορίας αλλά και σε ορισμένους κλάδους της μεταποιητικής δραστηριότητας. Από τη μελέτη προκύπτει ότι θα μπορούσαν να βελτιωθούν οι επιδόσεις καθώς υπάρχουν δυνατότητες στην αλυσίδα αξίας δασοκομίας – ξύλου – επίπλου, στους τομείς του περιβάλλοντος και ενέργειας και στην τουριστική δραστηριότητα.
Ο πρωτογενής τομέας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο Ακαθάριστο Προϊόν επίπεδο Περιφέρειας αλλά και χώρας λόγω της ιδιαίτερα μεγάλης συμβολής της στην ρωτογενή/αγροτική παραγωγή, αποτελώντας παράλληλα σημαντική δραστηριότητα ενδοπεριφερειακά καθώς υπάρχει άμεση διασύνδεση με το δευτερογενή τομέα.
Εστιάζοντας στο αγροδιατροφικό σύμπλεγμα οι κλάδοι που το συνθέτουν είναι η πρωτογενής φυτική και κτηνοτροφική παραγωγή και η μεταποιητική δραστηριότητα του κλάδου τροφίμων και ποτών.
Πιο συγκεκριμένα, η φυτική παραγωγή στη Θεσσαλία κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των Περιφερειών της χώρας στο σκληρό σιτάρι, στα βιομηχανικά φυτά (αχλάδια και βιομηχανική ντομάτα) και στα νωπά λαχανικά. Στην κτηνοτροφία ξεχωρίζει η αιγοπροβατοτροφία και ακολουθούν η βοοτροφία και η χοιροτροφία.
Χαμηλή ανταγωνιστικότητα
Η ανταγωνιστικότητα της φυτικής και της ζωικής παραγωγής της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε σχέση με τα ευρωπαϊκά και τα παγκόσμια δεδομένα θα μπορούσε να θεωρηθεί χαμηλή, λόγω χαμηλής παραγωγικότητας εδάφους και εργασίας και λόγω χαμηλότερων οικονομιών κλίμακας που αυξάνουν το μοναδιαίο κόστος.
Μεταποίηση
Ο δευτερογενής τομέας έχει ιδιαίτερη σημασία στην οικονομία της Περιφέρειας Θεσσαλίας συμμετέχοντας στη συνολικά ΑΠΑ της Περιφέρειας σε ποσοστό 16,55% έναντι 14,53% συμμετοχής του δευτερογενή τομέα σε επίπεδο χώρας.
Χαρακτηριστικό του δευτερογενή τομέα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι το μεγάλο ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί στη μεταποίηση (14,32%).
Ο πρωτογενής τομέας εμφανίζει σημαντική τάση συρρίκνωσης την τελευταία δεκαετία.
Τριτογενής τομέας
Ο τριτογενής τομέας αποτελεί το βασικό παραγωγικό τομέα της Περιφέρειας: το ποσοστό συμμετοχής του τριτογενούς τομέα στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία (ΑΠΑ) της Περιφέρειας ανέρχεται σε 68,85% (ποσοστό που πλησιάζει τον εθνικού μέσου όρου). Η συμμετοχή του τριτογενή εμφανίζει διαχρονικά αυξητική τάση.
Η πλέον σημαντική δραστηριότητα του τριτογενή τομέα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι Δημόσια Διοίκηση με δεύτερο το εμπόριο –υπηρεσίες και τρίτη τη διαχείριση ακίνητης περιουσίας.
Ως προς την τουριστική επιχειρηματικότητα, η περιφέρεια Θεσσαλίας παρέμεινε ένας ελκυστικός προορισμός κυρίως στις Σποράδες (ειδικά η Σκιάθος), το Πήλιο και τα Μετέωρα για τους Έλληνες και τους αλλοδαπούς, αλλά και στην ορεινή Θεσσαλία και τα ανατολικά παράλια Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται αυξητική τάση στην άφιξη ξένων τουριστών στην οποία συνέβαλλε και η λειτουργία του αεροδρομίου της Ν. Αγχιάλου και της Σκιάθου.
Στο εσωτερικό της Περιφέρεια η κατανομή των αφίξεων και των διανυκτερεύσεων είναι ανισομερής καθώς κυριαρχεί η Π.Ε Μαγνησίας, ακολουθεί η Π.Ε Τρικάλων και απέχοντας
σημαντικά η Π.Ε Λάρισας και με ελάχιστη συμμετοχή η Π.Ε Καρδίτσας. Η κατανομή υποδομών και επισκεπτών στην Περιφέρεια τη χωρίζει σε δύο άξονες, ο πρώτος με κατεύθυνση ΒΔ/ΝΑ (Μετέωρα-Πήλιο-Σποράδες) και ο δεύτερος ΝΔ/ΒΑ (Φάρσαλα – πεδινή περιοχή Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας, Ελασσόνας). Τα τελευταία χρόνια αναδύονται τουριστικά περιοχές της ορεινής Δυτικής Θεσσαλίας αλλά και περιοχές των ανατολικών παραλίων της Π.Ε Λάρισας.