Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067
Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.
ΤΟΠΙΚΑ 23.01.2019
Γράφει ο/η
Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα
Η απασχόληση φαίνεται να αυξάνεται σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, σε όλες τις περιφέρειες αλλά και στα Τρίκαλα. Με την περιοχή μας να βρίσκεται ωστόσο στο επίκεντρο της τουριστικής κίνησης, για το μήνα Δεκέμβριο τουλάχιστον, καταγράφηκαν στα Τρίκαλα 2.215 προσλήψεις έναντι 1.868 αποχωρήσεων . Μεταξύ των αξιοσημείωτων στοιχείων για την περιοχή είναι ότι έχουμε για το μήνα Δεκέμβριο ένα ικανοποιητικό ισοζύγιο που αντιστοιχεί σε 347 εργαζόμενους, από την άλλη, ο αριθμός των απολύσεων-αποχωρήσεων είναι υψηλότερος ακόμη κι από τους «νεκρούς» τουριστικά μήνες. Επίσης, προκαλούν αίσθηση οι αναγγελίες οικειοθελούς αποχώρησης οι οποίες είναι πολλαπλάσιες από τις καταγγελίες της σύμβασης και συγκεκριμένα, είναι 708 και 394 αντίστοιχα. Ενώ στις 766, είναι οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου που έληξαν.
Κατά τη διάρκεια του 2018, είχαμε 23.803 προσλήψεις (χωρίς να προσδιορίζεται ο αριθμός των ελαστικών μορφών εργασίας) ενώ από την άλλη 22.982 αποχωρήσεις – απολύσεις.
Πόσο βοηθά ο Μύλος των Ξωτικών;
Θυμίζουμε ότι τον περσινό Δεκέμβριο, με βάση τα τότε στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, τα Τρίκαλα είχαν καταγράψει ρεκόρ προσλήψεων ανάμεσα στους Θεσσαλικούς νομούς, που ανερχόταν στις 2.483 έναντι 1.617 απολύσεων. Με μια πολύ πρόχειρη εκτίμηση, υπήρξε λοιπόν μια αύξηση της μισθωτής εργασίας λόγω της λειτουργίας του Μύλου, της τάξεως των 480 περίπου εργαζομένων. Αριθμός καθόλου μικρός. Φέτος όμως, ερχόμαστε στην 3η θέση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, (Λάρισα 3.592 και Μαγνησία 2.975) ωστόσο με το υψηλότερο θετικό ισοζύγιο στην περιφέρεια (μειωμένο αρκετά σε σχέση με πέρυσι).
Ελαστικοποίηση…
Από την άλλη, παρά το θετικό πρόσημο, όπως προαναφέρθηκε για τα Τρίκαλα, αλλά και για τη Θεσσαλία γενικά τα ίδια στοιχεία δείχνουν αύξηση στη μερική απασχόληση ενώ διαμορφώνεται μια πάγια κατάσταση, που προκαλεί εύλογο προβληματισμό για το μέλλον των μισθωτών. Για όσους δε αναρωτιούνται τι είδους προσλήψεις είναι αυτές που γίνονται, να πούμε ότι αφορούν κυρίως τουριστικά επαγγέλματα, μπαρμαν, σερβιτόρους, καμαριέρες. Επίσης, σημαντικό μερίδιο στις προσλήψεις είχαν τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα. Έτσι, αν και μιλάμε για δημιουργία νέων θέσεων, σίγουρα δεν είναι θέσεις στις οποίες μπορούμε να στηρίξουμε την αισιοδοξία μας για την επίλυση του προβλήματος της ανεργίας, μιας και τα στοιχεία δείχνουν ένα «φρενάρισμα» χωρίς ουσιαστικά θετικό πρόσημο στην ευημερία των εργαζομένων.