Παρασκευή 27.12.2024 | Εορτάζουν: Μαυρίκιος, Μαυρίκης, Μωρίς, Μαυρικία, Μαυρίκα, Στέφανος, Στέφος, Στέφας, Στεφανής, Στεφανία, Στέφη, Στεφάνα, Στεφανιώ, Στεφανίτσα, Στεφανή, Στέφα

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ

Ανακοινώσεις διάφορες 20.01.2023 | 9:09 πμ

Γράφει ο/η

Λογιστήριο

Γράφει ο/η Λογιστήριο

Η εικόνα αυτή της Παναγίας είναι τοιχογραφία του 14ου αιώνα που βρισκόταν άλλοτε στη δεξιά άκρη του εξωνάρθηκα του Καθολικού της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους και μετά την τέλεση του θαύματος μεταφέρθηκε σε ιδιαίτερο παρεκκλήσιο. Παλαιά υπήρχε η συνήθεια, βγαίνοντας οι πατέρες από το Καθολικό, μετά το τέλος της ακολουθίας του Όρθρου, να ασπάζονται την εικόνα της Παναγίας που υπήρχε στον εξωνάρθηκα. Εκεί ο ηγούμενος έδινε τα κλειδιά της κλεισμένης για τις βραδυνές ώρες πύλης της Μονής στον θυρωρό για να ανοίξει. Κάποια χρονιά, αρχές του 14ου αι., την 21 Ιανουαρίου, όταν ένα πρωινό έδινε ο ηγούμενος τα κλειδιά στον θυρωρό, ακούστηκε μια φωνή από την εικόνα, η οποία ήταν της Παναγίας και έλεγε: «Μην ανοίξετε σήμερα την πύλη της Μονής, αλλά αφού ανεβείτε στα τείχη, να διώξετε τους πειρατές». Κατάπληκτος ο ηγούμενος αντίκρυσε ένα εκπληκτικό θαύμα. Η μορφή της Παναγίας ήταν ζωντανή. Το βρέφος Ιησούς που κρατούσε στα χέρια της πήρε και αυτό ζωή. Κίνησε το δεξί του χέρι και έκλεισε το στόμα της αγίας Μητέρας του. Μια γλυκιά παιδική φωνή ακούστηκε να λέει: «Μη, Μητέρα μου, μην τους το λες. Άφησε τους να τιμωρηθούν, όπως τους αξίζει, γιατί αμελούν τα μοναχικά τους καθήκοντα». Τότε η Κυρία Θεοτόκος σήκωσε ελαφρά το χέρι, συγκράτησε το χεράκι του Υιού της, έκλινε λίγο προς τα δεξιά το θείο της πρόσωπο και επανέλαβε πιο έντονα: «Μην ανοίξετε σήμερα την πύλη της Μονής… Και κοιτάξτε να μετανοήσετε, γιατί ο Υιός μου είναι οργισμένος μαζί σας». Επανέλαβε δε και για τρίτη φορά την προειδοποίηση: «Σήμερα, μην ανοίξετε την πύλη της Μονής…». Μετά το διάλογο η Κυρία Θεοτόκος και το Πανάγιο Βρέφος της αποκαταστάθηκαν πάλι σαν εικόνα, πλην όμως στα πρόσωπα της εικόνας διατηρήθηκε η μορφή που φαίνεται σήμερα, δηλαδή η Παναγία να κρατά το χέρι του Χριστού κάτω από το στόμα Της, να κλίνει το κεφάλι Της δεξιά για να το αποφύγει και η έκφραση του προσώπου Της να είναι γεμάτη με απέραντη επιείκεια. Ο Χριστός, ως βρέφος έχει αυστηρό πρόσωπο σαν Κριτής. Η εικόνα αυτή είναι πράγματι αχειροποίητος, διότι κατασκευάστηκε στη μορφή που είναι σήμερα, όχι από ανθρώπινο χέρι, αλλά από τη Χάρη του Θεού. Ονομάστηκε «Παναγία Παραμυθία», δηλαδή Παρηγορήτρια. Και δικαίως διότι όπως λένε οι προσκυνητές της Μονής η θέα της γλυκιάς έκφρασης του προσώπου της Παναγίας αναπαύει, γαληνεύει και παρηγορεί τη ψυχή του ανθρώπου. Την 27η Νοεμβρίου 2016.έγινε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Τρικάλων η υποδοχή του αντιγράφου της Ιεράς Εικόνος Παναγίας της Παραμυθίας.
Σημ.: Η Παναγία Παραμυθιά εορτάζει κάθε χρόνο στις 21 Ιανουαρίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης