Παρασκευή 27.12.2024 | Εορτάζουν: Μαυρίκιος, Μαυρίκης, Μωρίς, Μαυρικία, Μαυρίκα, Στέφανος, Στέφος, Στέφας, Στεφανής, Στεφανία, Στέφη, Στεφάνα, Στεφανιώ, Στεφανίτσα, Στεφανή, Στέφα

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

«Η ιστορία της Κλιάφα»: Το ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λουλέ στο Πνευματικό Κέντρο

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 16.11.2022 | 6:45 μμ

Στο μηχανοστάσιο, Θόδωρος Κλιάφας (αριστερά) και τεχνικοί

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Η πρώτη δημόσια προβολή στη μεγάλη οθόνη του ντοκιμαντέρ «Μια μεγάλη οικογένεια – Η ιστορία της εταιρείας αναψυκτικών Κλιάφα» που υπογράφει ο σκηνοθέτης Βασίλης Λουλές, θα πραγματοποιηθεί στις 22 Νοεμβρίου 2022 στα Τρίκαλα.

Η προβολή, που αποτελεί μια συνεργασία της εταιρείας Κλιάφα, της Κινηματογραφικής Λέσχης Τρικάλων και του Δήμου Τρικκαίων, είναι προγραμματισμένη, με ελεύθερη είσοδο, για τις 7:00 το βράδυ, στην αίθουσα «Δημήτρης Καβράκος» του Πνευματικού Κέντρου «Αθανάσιος Τριγώνης».

Μετά το πέρας της προβολής θα πραγματοποιηθεί συζήτηση του κοινού με τον σκηνοθέτη.

Το ντοκιμαντέρ, διάρκειας 69 λεπτών, χρειάστηκε 18 μήνες επισταμένης έρευνας, γυρισμάτων και μοντάζ για να ολοκληρωθεί, και ζωντανεύει την ιστορία της επιχείρησης μέσα από σπάνια ντοκουμέντα, φωτογραφίες, ηχογραφήσεις και φιλμάκια αρχείου. Στην οθόνη μεταφέρονται σύγχρονες μαρτυρίες από ανθρώπους που εργάστηκαν παλαιότερα, καθώς και κινηματογραφικές λήψεις κτηρίων και μηχανημάτων.

Η εταιρεία που ίδρυσε το 1926 ο Θόδωρος Κλιάφας άλλαξε την ιστορία της εμφιάλωσης στην Ελλάδα και δεν σταμάτησε ποτέ, αθόρυβα και διακριτικά, να καινοτομεί.

Τεκμηριωμένο σε βάθος, αυτό το Ιστορικό ντοκιμαντέρ φωτίζει τη δυναμική της επιχειρηματικότητας και το ήθος της εργασίας μιας ολόκληρης εποχής.

Η ιστορία όμως της εταιρείας Κλιάφα δεν είναι μόνο η απαρίθμηση των μεγάλων επιτευγμάτων και των υψηλής ποιότητας προϊόντων της — είναι κυρίως η ιστορία των ανθρώπων της. Στο ντοκιμαντέρ φωτίζονται και αυτές οι μικρές, αθέατες πτυχές: η οικογένεια και η φιλία, οι παιδικές αλάνες, η γειτονιά και η πόλη, τα οράματα και οι δυσκολίες, ο μόχθος και αλληλεγγύη, η δημιουργία και η προσφορά. Είναι όλα αυτά, κάποια από τα “υλικά” μέσα από τα οποία οι ιδιοκτήτες, τα στελέχη και οι απλοί εργαζόμενοι της εταιρείας έχτισαν «…μια μεγάλη οικογένεια».

Η εταιρεία Κλιάφας ΑΕ με το ντοκιμαντέρ αυτό αποτυπώνει την αίγλη που απέκτησε από τις αρχές του 20ου αιώνα στον χώρο των αναψυκτικών, στοχεύοντας σε ακόμη υψηλότερες επιχειρηματικές και κοινωνικές δραστηριότητες.

Ο Δήμος Τρικκαίων συνεργάζεται με την προσφορά της αίθουσας, αλλά, κυρίως, αναγνωρίζει τη σημασία και προσφορά της εταιρείας στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική δραστηριότητα της πόλης.

Η δε Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων τιμά για μια ακόμη φορά, δύο εκ των πρωτοπόρων συνιδρυτών της, τον Κώστα και τη Μαρούλα Κλιάφα. Σημειώνεται ότι πλέον, η Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων αποτελεί μια από τις παλαιότερες Λέσχες της χώρας

Βιογραφικό του σκηνοθέτη

Ο Βασίλης Λουλές είναι σκηνοθέτης ταινιών Ντοκιμαντέρ και Μυθοπλασίας.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Τρίκαλα. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και Κινηματογράφο στην Αθήνα.

Οι ταινίες του τιμήθηκαν με βραβεία, έλαβαν μέρος σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, μεταδόθηκαν από ξένα και ελληνικά τηλεοπτικά δίκτυα, συμπεριλήφθηκαν σε διεθνή αφιερώματα και χρησιμοποιούνται ως εκπαιδευτικό υλικό σε Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Από το 2014 κάνει συχνά περιοδείες προσκεκλημένος από Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Καναδά, προβάλλοντας το πολυβραβευμένο «Φιλιά εις τα παιδιά» (για τα εβραιόπουλα της γερμανικής Κατοχής), το «Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί» (για τους λαϊκούς παραμυθάδες της Τρικαλινής υπαίθρου), το «Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη» (για την ηρωίδα της Εθνικής Αντίστασης) και άλλα έργα του. Μετά από κάθε προβολή κάνει συζήτηση με το κοινό. Ανάμεσα στα 40 Πανεπιστήμια που έχει επισκεφθεί είναι και τα: Χάρβαρντ, Κολούμπια, Γέιλ, Στάνφορντ, Πρίνστον, Μίσιγκαν, Ντιουκ, Πενσυλβάνια, UCLA.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης