Παρασκευή 27.12.2024 | Εορτάζουν: Μαυρίκιος, Μαυρίκης, Μωρίς, Μαυρικία, Μαυρίκα, Στέφανος, Στέφος, Στέφας, Στεφανής, Στεφανία, Στέφη, Στεφάνα, Στεφανιώ, Στεφανίτσα, Στεφανή, Στέφα

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Η Λίμνη Κάρλα για το βραβείο του Συμβουλίου της Ευρώπης

ΤΟΠΙΚΑ 12.01.2019 | 12:41 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επέλεξε μετά από διαγωνισμό ειδικής επιστημονικής επιτροπής να εκπροσωπηθεί η χώρα μας στην 6η Σύνοδο Βραβείου Τοπίου του Συμβουλίου της Ευρώπης από το έργο της Επανασύστασης της Λίμνης Κάρλας.

Αναμφισβήτητα πρόκειται για μια μεγάλη διάκριση που έρχεται να προστεθεί στις βραβεύσεις που έχει αποσπάσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας για το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο που έχει υλοποιηθεί τις τελευταίες δεκαετίες στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη.

Το Βραβείο Τοπίου του Συμβουλίου της Ευρώπης εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο. Μια σύμβαση που αποτελεί την πρώτη διεθνή συνθήκη που ασχολείται αποκλειστικά με όλες τις πτυχές του τοπίου: φυσικές, αγροτικές και περιαστικές. Το Συμβούλιο τις Ευρώπης αναγνωρίζει ότι το τοπίο αποτελεί σημαντικό μέρος της ποιότητας ζωής των ανθρώπων: σε υποβαθμισμένες περιοχές όπως και σε περιοχές υψηλής ποιότητας, σε περιοχές που αναγνωρίζονται ως εξαιρετικής ομορφιάς, καθώς και σε καθημερινές περιοχές.

Το Βραβείο αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών στην αξία των τοπίων, τον ρόλο τους και τις αλλαγές τους. Ανταμείβει υποδειγματικά πρακτικές πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην επίτευξη επιτυχημένων στόχων ποιότητας τοπίου στα εδάφη των μερών της Σύμβασης.

Κριτήρια για την απονομή του Βραβείου Τοπίου

Κριτήριο 1 – Βιώσιμη εδαφική ανάπτυξη

Τα έργα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και να είναι ανοιχτά στο κοινό τουλάχιστον τρία έτη, όταν υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες.

Πρέπει επίσης:

– να αποτελούν μέρος μιας πολιτικής βιώσιμης ανάπτυξης και να είναι σε αρμονία με την εδαφική οργάνωση της σχετικής περιοχής ·

– να αποδεικνύουν την περιβαλλοντική, κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική και αισθητική τους βιωσιμότητα ·

– να αντιμετωπίζουν ή να αποκαθιστούν τυχόν ζημιές στις δομές τοπίου.

– να συμβάλλουν στην ενίσχυση και εμπλουτισμό του τοπίου και στην ανάπτυξη νέων ποιοτήτων.

Κριτήριο 2 – Υποδειγματική αξία

Η εφαρμογή της πολιτικής ή τα μέτρα που συνέβαλαν στη βελτίωση της προστασίας, τη διαχείριση και/ή τον προγραμματισμός των σχετικών τοπίων πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα καλής πρακτικής.

Κριτήριο 3 – Συμμετοχή του κοινού

Να περιλαμβάνουν την ενεργό συμμετοχή του κοινού, των τοπικών και περιφερειακών αρχών και άλλους φορείς και θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν σαφώς τους στόχους ποιότητας του τοπίου.

Το κοινό πρέπει να μπορεί να συμμετέχει ταυτόχρονα με δύο τρόπους:

– μέσω του διαλόγου και των ανταλλαγών μεταξύ των μελών της κοινωνίας (δημόσιες συνεδριάσεις, συζητήσεις, διαδικασίες για τη συμμετοχή και τη διαβούλευση στον τομέα,) ·

– μέσω διαδικασιών συμμετοχής του κοινού και συμμετοχής στις πολιτικές τοπίου εθνικών, περιφερειακών ή τοπικών αρχών.

Κριτήριο 4 – Ευαισθητοποίηση

Κάθε Μέρος αναλαμβάνει να αυξήσει την ευαισθητοποίηση μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών, των ιδιωτικών οργανώσεων και των δημόσιων αρχών για την αξία των τοπίων, τον ρόλο και τον ρόλο τους στις αλλαγές σε αυτά.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης