Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067
Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.
ΤΟΠΙΚΑ 19.10.2019
Γράφει ο/η
Γράφει ο/η newsroom
Με αφορμή την ολοκλήρωση των δράσεων του β΄ έτους εκπόνησης του εκπαιδευτικού προγράμματος «Μοναχισμός και Ελληνισμός» και μετά από πρόσκληση των Ιερών Μονών Εικοσιφοίνισσας και Αγίας Παρασκευής Ροδολίβους, οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας, συνοδευόμενοι από τους γονείς τους και το δάσκαλό τους κ. Δημήτριο Πάνο, πραγματοποίησαν στις 22 Ιουνίου 2019 επίσκεψη στις Σέρρες.
Πρώτη επίσκεψη στην Παναγία την Εικοσιφοίνισσα που διακονεί αιώνες τον μοναχισμό. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Άγιος Γερμανός, που ασκήτευε στην Ιερά Μονή Προδρόμου στα Ιεροσόλυμα, ακολουθώντας το όραμα που του φανέρωσε άγγελος σταλμένος από την Παναγία, ήρθε στη θέση Βίγλα του Παγγαίου το 518 μ.Χ. Αφού ολοκλήρωσε το πρώτο εκκλησάκι ο Άγιος Γερμανός αναζήτησε στο δάσος ένα ξύλο κατάλληλο για να εκφράσει τις ευχαριστίες του στην Παναγία. Όταν το επεξεργάστηκε και το ετοίμασε, το ξύλο ράγισε και ο άγιος λυπήθηκε και σκέφτηκε να το αφήσει. Τότε ένα «φοινικούν», υπέρλαμπρο δηλαδή κοκκινωπό φως έλουσε το σκισμένο ξύλο και φάνηκε η Παναγία μας με τον Χριστό και μία φωνή ακούστηκε να του λέει: «Παιδί μου ήλπισε, εγώ είμαι εδώ” και τη στιγμή εκείνη εντυπώθηκε η Παναγία πάνω στο ξύλο. Αυτό το φως έδωσε και το όνομα στην αχειροποίητο εικόνα.
Σε μία πρώτη εντύπωση μέσα στο σύντομο χρόνο της επίσκεψης παρατηρεί κανείς μία σιωπηλή εργατικότητα και μεθοδικότητα των γυναικών πως όλα γίνονται με την ευλογία της Παναγίας μέσα σε ηρεμία και τάξη.H συνέχεια της παράδοσης ,η αυτονομία φαίνεται σε απλά, αναγκαία όπως το φαγητό, στην παραγωγή αλλά και σε θέματα υγείας. Η προσφορά και η στήριξη τους προσκυνητές είναι εγκάρδια και απλόχερη: «Ξένο ξένιζε ίνα μη Θεού ξένος γένει».
Με τις ευλογίες των μοναχών και της ηγουμένης, οι ταξιδιώτες μας συνέχισαν για την Ιερά Μονή της ΟσιοπαρθενομάρτυροςΑγίας Παρασκευής Ροδολίβους. Θεωρείται ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια της πατρίδας μας και το πρώτο γυναικείο μοναστήρι στη Μακεδονία. Η ίδρυση της Μονής προσδιορίζεται το 1345 . Πολλές φορές καταστράφηκε έως το έτος 1924, όταν μετά τον ξεριζωμό του Πόντου, ήρθαν στη Μονή έξι μοναχές από το μοναστήρι Αγίου Ιωάννη Προδρόμου φέρνοντας μαζί τους και τις λειψανοθήκες των Αγίων της εκεί Ιεράς Μονής, ανεκτίμητης αξίας. Αξίζει να επισημανθεί το ωραιότατο τέμπλο με σπάνιες βυζαντινές εικόνες που στολίζουν το ναό.
Η Γερόντισσακαι οι αδερφές της Μονής, εκτός από τη φροντίδα του χώρου, ασχολούνται με την αγιογραφία, το εργόχειρο, το χρυσοκέντημα, την κεροπλαστική, την παρασκευή τροφίμων, την κατασκευή θυμιάματος και ιαματικών αλοιφών και ψηφιδωτού. Με σεμνότητα, απλότητα και χριστιανική αγάπη ξεκουράζουν τους προσκυνητές με τον πνευματικό τους λόγο.
Γύρω η πλούσια φυσική βλάστηση στολίζει τον τόπο, ξεκουράζοντας τους οφθαλμούς των κουρασμένων προσκυνητών και το πάρκο με τα ζώα μαγνητίζει τους μικρούς επισκέπτες.
Το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής αποτελεί έναν φωτεινό πνευματικό φάρο, ένα λαμπρό σύγχρονο παράδειγμα για όσα μπορεί να επιτύχει ο άνθρωπος, όταν δοθεί στο έργο της αγάπης του Θεού με ζήλο, δύναμη πίστης και θέλησης.
Το όμορφο ταξίδι ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στην πόλη της Καβάλας, όπου οι περιηγητές απόλαυσαν στη θάλασσα.
Θυμίζουμε πως στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος, εντάσσεταιη συλλογή βιβλίων από τα μοναστήρια της πατρίδας μας και της αδερφής μας Κύπρου, έργο πρωτοποριακό, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και φιλοδοξεί να ολοκληρωθεί έως το τέλος του τρέχοντος σχολικού έτους .Ευελπιστούμε πως θα στεγαστεί σε αυτόνομο χώρο του σχολείου μας και θα καταστεί επισκέψιμο. Πρόκειται για αξιέπαινη πρωτοβουλία, βιωματική δράση ενταγμένη στην καθημερινότητα του σχολείου, που προσδοκά τη μύηση των μαθητών στην οργάνωση, διαχείριση και υλοποίηση σχεδίων δράσης στα πλαίσια του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας.