Παρασκευή 27.12.2024 | Εορτάζουν: Μαυρίκιος, Μαυρίκης, Μωρίς, Μαυρικία, Μαυρίκα, Στέφανος, Στέφος, Στέφας, Στεφανής, Στεφανία, Στέφη, Στεφάνα, Στεφανιώ, Στεφανίτσα, Στεφανή, Στέφα

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Η Θεσσαλία κρατά την υπεροχή στα τυροκομικά με παραγωγή 40% των μαλακών τυριών στη χώρα

ΤΟΠΙΚΑ 31.05.2024 | 9:06 πμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Κυρίαρχη στην παραγωγή τυροκοµικών προϊόντων είναι η περιφέρεια Θεσσαλίας έναντι των υπολοίπων περιφερειών της χώρας γεγονός που έχει ευεργετικές επιπτώσεις στην οικονομία της περιοχής τόσο σε επίπεδο παραγωγής πλούτου, όσο και  για την κτηνοτροφία καθώς και για την ενίσχυση της απασχόλησης.

Ειδικότερα, Από το 40% των µαλακών τυριών της χώρας που προέρχονται από τη Θεσσαλία, η φέτα αντιστοιχεί στο 70% της συνολικής παραγωγής τους Αµέσως µετά σε δυναµική από πλευράς συνολικά παραγόµενων ποσοτήτων στα µαλακά τυριά έρχεται η περιφέρεια Ηπείρου και κατόπιν η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως προκύπτει από στοιχεία έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ. Σε ό,τι αφορά τα σκληρά τυριά την περιφέρεια Θεσσαλίας ακολουθεί σε ποσότητες παραγωγής η περιφέρεια Κρήτης και αµέσως µετά η περιφέρεια ∆υτικής Ελλάδας.

Στη Θεσσαλία 59 επιχειρήσεις παράγουν φέτα

Από το 40% των µαλακών τυριών της χώρας που προέρχονται από τη Θεσσαλία, η φέτα αντιστοιχεί στο 70% της συνολικής παραγωγής τους. Ειδικότερα στον τοµέα παραγωγής φέτας δραστηριοποιούνται 59 επιχειρήσεις εντός της περιφέρειας Θεσσαλίας, οι οποίες είναι πιστοποιηµένες από τον ΕΛΓΟ-∆ήµητρα. Το εθνικό τυρί της Ελλάδας αποτελεί ένα έντονα εξαγωγικό προϊόν καθότι µε βάση τα στοιχεία της έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, το 2020 οι εξαγωγές της έφτασαν τους 80.843 τόνους από 73.459 τόνους το 2019, κινούµενες ανοδικά σε ποσοστό 10% σύµφωνα µε πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, που έχουν επεξεργαστεί ο ΣΕΒΓΑΠ και η Ένωση Ελληνικών Τυροκοµείων.

Έξι τυριά ΠΟΠ στην Π. Ε. Θεσσαλίας

Στην περιφέρεια Θεσσαλίας παράγονται έξι τυριά ΠΟΠ, εκ των οποίων το ένα, η γραβιέρα Αγράφων, αποτελεί αποκλειστικό της προϊόν. Τα υπόλοιπα ΠΟΠ τυριά που παράγονται στην περιοχή είναι η φέτα, το κασέρι, το µανούρι, το γαλοτύρι και ο µπάτζος. Μάλιστα η γραβιέρα Αγράφων σύµφωνα µε στοιχεία του ΕΛΓΟ-∆ήµητρα παράγεται µόλις από µία επιχείρηση και συγκεκριµένα από την Αφοί Κίσσας µε έδρα το Μουζάκι Καρδίτσας.

Σύµφωνα µε στατιστικά που επικαλείται η ίδια έρευνα, η περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η πρώτη στο παραδιδόµενο πρόβειο γάλα και δεύτερη στο παραδιδόµενο γίδινο για την τελευταία διετία 2020, 2021. Συγκεκριµένα, παραδίδεται περίπου το 23% του πρόβειου γάλακτος της χώρας και περίπου το 18% του γίδινου. Η διάρθρωση σε επίπεδο περιφέρειας, είναι 60%-40% για τις παραδόσεις στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας σε σχέση µε τις υπόλοιπες. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα µε 0,8 εκατοµµύρια τόνους, την Ισπανία µε 1 εκατοµµύριο τόνους και τη Γαλλία µε 0,8 εκατοµµύρια τόνους, αποτελούν τις τρεις πρώτες χώρες παραγωγής πρόβειου και γίδινου γάλακτος βάσει Eurostat. Στη χώρα µας η πλειοψηφία των τυριών παράγονται από πρόβειο ή/και γίδινο γάλα σε αντίθεση µε τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σηµειώνεται ότι το 55,4% των γαλακτοκοµείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρησιµοποιούν αγελαδινό γάλα.

Ακόµα να σηµειωθεί ότι οι συνολικές εξαγωγές ελληνικών τυριών άγγιξαν τα 602 εκατ. δολάρια το 2020, ποσό που αντιστοιχεί στο 2,23% των εξαγωγών της Ελλάδας, εξαιρουµένων των πετρελαιοειδών. Το µεγαλύτερο µέρος των ελληνικών τυροκοµικών προϊόντων και συγκεκριµένα το 87,8% πωλείται στην ευρωπαϊκή αγορά, µε τη Γερµανία να αποτελεί τη βασική χώρα προορισµού και για το σύνολο των τυροκοµικών καθότι αγοράζει το 31,9% των ελληνικών τυριών.

Η Γερµανία ο καλύτερος  πελάτης

Ποσοστό που υπερβαίνει το 60% της εθνικής παραγωγής φέτας διατίθεται εκτός ελληνικών συνόρων και ανέρχεται στο 61,6% το 2019 και σε ποσοστό 63,5% το 2020, µε τη Γερµανία να αποτελεί τον κυριότερο εξαγωγικό προορισµό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα γερµανικά σύνορα διέρχεται περίπου το 1/3 των εξαγωγών φέτας, ήτοι 26.091 τόνοι το 2019, ενώ ακολουθεί το Ηνωµένο Βασίλειο µε 10.692 τόνους και η Ιταλία µε 9.050 τόνους.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης