Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067
Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.
ΤΟΠΙΚΑ 03.12.2024
Γράφει ο/η
Γράφει ο/η newsroom
Στο τραπέζι του διαλόγου τέθηκε η πανδημία που έπληξε την χώρα και παγκοσμίως σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Τρικαλινή Λέσχη Προβληματισμού. Η εκδήλωση είχε ως θέμα «Πανδημία ως Μάθημα – Προοπτικές για ένα ασφαλέστερο Σύστημα Υγείας» με κεντρικό ομιλητή τον καθηγητή Πολιτικής Υγείας του London School of Economics (LSE) και πρώην Υπουργό Επικρατεία Δρ. Ηλία Μόσιαλο.
Ο καθηγητής αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο οι διάφορες χώρες αντιμετώπισαν την πανδημία του κορονοϊού, στα ποικίλα αποτελέσματα και στα διδάγματα που αποκομίσαμε για το πώς να διαμορφώσουμε πιο ασφαλή και ανθεκτικά συστήματα Υγείας αλλά και στις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής και της Μαζικής Μετανάστευσης.
Επικεντρώθηκε στα χαρακτηριστικά και στο βασικότερο μάθημα που είναι να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι σε παγκόσμιο επίπεδο γιατί πανδημίες θα έχουμε και στο μέλλον.
«Ήμασταν πολύ τυχεροί που είχαμε αυτή την πανδημία πριν από λίγα χρόνια και δεν είχαμε και άλλες πριν. Θα ήταν αναμενόμενο με βάση τα προβλήματα της κλιματικής κρίσης που υπάρχουν αλλά και τα μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα όχι προς τις ευρωπαϊκές χώρες αλλά κυρίως σε μεγάλες χώρες όπως η Ινδία, το Πακιστάν, η Ινδονησία κ.λπ. αλλά και σε πολλές χώρες της Αφρικής όπου λόγω της κλιματικής κρίσης αλλά και της οικονομικής ανέχειας εκατοντάδες εκατομμύρια άτομα θα μεταναστεύσουν από αγροτικές σε αστικές περιοχές, αλλά η μετανάστευση αυτή δεν θα γίνει με οργανωμένο τρόπο (πολεοδομικά, εκπαιδευτικά ή υγειονομικά) οπότε σε παγκόσμιο επίπεδο θα πρέπει να υπάρχει μια μεγάλη εγρήγορση.», τόνισε ο καθηγητής και συμπλήρωσε:
«Δυστυχώς η παγκόσμια κοινότητα δεν έχει πάρει το μάθημά της, θα μπορούσε να είχε ιδρύσει 30-40 ερευνητικά κέντρα, κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες χαμηλού εισοδήματος, και να κάνουν αυτές τις καταγραφές. Δεν είναι το πρόβλημα στις αναπτυγμένες χώρες, το πρόβλημα θα ξεκινήσει πάλι από χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος».
Ο κ. Μόσιαλος υπογράμμισε επίσης την αναγκαιότητα ενός Εθνικού Σχεδίου και Εθνικής Πολιτικής για την αναβάθμιση του ΕΣΥ και ανέλυσε το πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να ενσωματωθεί στις Υπηρεσίες Υγείας.