Παρασκευή 27.12.2024 | Εορτάζουν: Μαυρίκιος, Μαυρίκης, Μωρίς, Μαυρικία, Μαυρίκα, Στέφανος, Στέφος, Στέφας, Στεφανής, Στεφανία, Στέφη, Στεφάνα, Στεφανιώ, Στεφανίτσα, Στεφανή, Στέφα

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Κ Σκρέκας: «Στον αέρα» η κυκλοφορία δεκάδων ελληνικών προϊόντων από τη Μακεδονία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 27.06.2018 | 7:26 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή, ο Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Τρικάλων, κ. Κώστας Σκρέκαςμαζί με 31 βουλευτές του κόμματος και αναφέρει ότι η προστασία δεκάδων ελληνικών προϊόντων γεωγραφικής προέλευσης της Μακεδονίας βρίσκεται «στον αέρα» λόγω της επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο κ. Σκρέκας υπογραμμίζει ότι τα μειονεκτήματα της Συμφωνίας δεν εξαντλούνται στην παραχώρηση του ονόματος και στην ντροπιαστική αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας στα Σκόπια. Παράλληλα δυστυχώς,η Συμφωνία δημιουργεί πολλαπλές και κεφαλαιώδεις εστίες προστριβών με τη γείτονα χώρα.Επιπλέον, σημειώνει ότι προκύπτουν σοβαρότατα προβλήματα σε σχέση μετη χρήση εμπορικών επωνυμιών, σημάτων και ονομασιών προϊόντων από τον τόπο προελεύσεως, με βάση δηλαδή τον τοπικό προσδιορισμό «Μακεδονικός».

Ειδικότερα, μια πλειάδα αγροτικών προϊόντων γεωγραφικής προέλευσης της Μακεδονίας, όπως τα μακεδονικά κρασιά ΠΓΕ, ο μακεδονικός χαλβάς, οι πιπεριές Φλωρίνης κ.α. βρίσκονται στον αέρα σε σχέση με τα προϊόντα, που παράγονται στην ΠΓΔΜ.

Αναλυτικά, ο κ. Σκρέκας αναφέρει ότι στο άρθρο 1 (3) (θ) του τελικού κειμένου της Συμφωνίας δεν παρέχει καμία διαβεβαίωση ότι τα προϊόντα της γείτονος θα μετονομαστούν σε προϊόντα της Βόρειας Μακεδονίας. Ακόμη και στην περίπτωσης της μετονομασία τους, το πρόβλημα δεν επιλύεται. Αντίθετα, ο όρος «Βόρεια Μακεδονία» δημιουργεί σύγχυση, παραπλάνηση στο κοινό και συνεπώς εμπορική απώλεια για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Να σημειώσουμε ότι αυτές οι εκκρεμότητες έρχονται να προστεθούν στην ήδη υπάρχουσα κατάχρηση προστατευόμενων και εμπορικών ονομασιών από τα Σκόπια. Επιπροσθέτως οδηγεί σε παραπλάνηση των καταναλωτών και υπονομεύει την ασφάλεια των εξαγωγών θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ποιότητα, την καταγωγή και τη σύνθεση των προϊόντων της Μακεδονίας.

Τέλος ο κ. Σκρέκας, ζητά από τους Υπουργούς να προστατεύσουν και να υπερασπισθούν τα Μακεδονικά προϊόντα από τον αθέμιτο ανταγωνισμό με προϊόντα της ΠΓΔΜ. Θέτει επίσης ερωτήματα για τη μη πρόβλεψη πλαισίου προσφυγής, σε περίπτωση διαφωνίας των θιγομένων με τις αποφάσεις της Μικτής Επιτροπής του άρθρου 1 (3) (θ). Καταλήγοντας ότι, μετά την επικύρωσης της Συμφωνίαςτα προϊόντα μιας αναγνωρισμένης πλέον κρατικής οντότητας θα συναγωνίζονται από θέση ισχύος τα προϊόντα της Ελληνικής Περιφέρειας της Μακεδονίας.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης