Σάββατο 11.01.2025 | Εορτάζουν: Θεοδόσιος, Θεοδόσης, Δόσιος, Δόσης

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Κ. Τσιλιλής: Τα αποστάγματα και οι οίνοι είναι ένας μεγάλος πλούτος για τη Θεσσαλία

ΤΟΠΙΚΑ 10.05.2024 | 9:02 πμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Το 2ο Φεστιβάλ Οίνων και Αποσταγμάτων της Θεσσαλίας, θα γίνει φέτος στο χώρο, του «Μύλου Ματσόπουλου» στα Τρίκαλα το Σαββατοκύριακο 11 και 12 Μαΐου. Το Φεστιβάλ, διοργανώνεται από τους ίδιους τους παραγωγούς και το συλλογικό τους φορέα, την «ΕΝΟΑΘΕ- ΟΙΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την υποστήριξη της δημοτικής επιχείρησης e–trikala και των Επιμελητηρίων Τρικάλων και Λάρισας.

Με αφορμή του Φεστιβάλ ο γνωστός επιχειρηματίας του χώρου της οινοποιίας και των αποσταγμάτων κ. Κώστας Τσιλιλής μίλησε (ΛΕΣΧΗ 9,76) για τη σημασία της επικείμενης εκδήλωσης τόσο για την προώθηση του δυναμικού για την Θεσσαλία κλάδου αλλά και για την προστιθέμενη αξία που προσδίδει στο τουριστικό μας προϊόν.

Ο ίδιος, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Είναι μία ευκαιρία να δει ο κόσμος τον πλούτο της θεσσαλικής οινοποιίας και αποσταγματοποιίας καθώς έχουμε πολύ ωραία προϊόντα,  ποιοτικά,  καταξιωμένα και με βραβεύσεις στο εξωτερικό. Η Θεσσαλία παράγει το περισσότερο εμφιαλωμένο τσίπουρο στη χώρα και μαζί με τα κρασιά είναι ένας πλούτος για την Περιφέρειά μας που δεν αναδεικνύεται.

Τα Μετέωρα και ιδιαίτερα η περιοχή του Καστρακίου ήταν παλαιότερα ο τροφοδότης κρασιού και τσίπουρου, για το νομό  αλλά και ευρύτερα. Επίσης, σε αρκετές περιοχές του νομού,  όπως οι Γόμφοι, η Πύλη  αλλά και τα περισσότερα χωριά είχαν τα αμπέλια από τα οποία έβγαζαν το κρασί και το τσίπουρο που ήταν ο κέρασμα για το σπίτι. Ευρύτερα στη Θεσσαλία, ο Μεσινικόλας, ο Τύρναβος, η Αγχίαλος η Ραψάνη, είναι περιοχές με  μακροχρόνια παράδοση και μεγάλες παραγωγές στην οινοποιία και στο τσίπουρο. Στη Θεσσαλία και μάλιστα στα Τρίκαλα, είμαστε επτά – οκτώ οινοποιοί που προσπαθούμε να αναβιώσουμε και τοπικές παραδοσιακές ποικιλίες. Παράγουμε τσίπουρο, κρασιά με βραβεύσεις και μάλιστα, με προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη τα Μετέωρα. Στη Θεσσαλία ευρύτερα, είναι πάνω από 80 οινοποιία – αποσταγματοποιία με μεγάλο όγκο παραγωγής… Έχουμε ένα μεγάλο πλούτο ως Θεσσαλία στην οποία πάντα το κέρασμα της θεσσαλικής φιλοξενίας ήταν το τσίπουρο. Τα λεγόμενα «καζανέματα», οι συνήθειες να ανταμώνουμε με τσίπουρο και να μοιραζόμαστε συναισθήματα,  μας χαρακτηρίζουν και τα οποία τα ζηλεύουν στο εξωτερικό. Είναι μία ευκαιρία μέσω αυτού του Φεστιβάλ να τα αναδείξουμε.  Είναι η παράδοσή μας που μπορούμε να αναδείξουμε αξιοποιώντας την τάση στον τουρισμό που λέγεται οινοτουρισμός μέσω του οποίου οι επισκέπτες έρχονται σε επαφή με τοπικά κρασιά, αλλά και γεύσεις αναδεικνύοντας την τοπική γαστρονομία. Πρόκειται για ένα τουρισμό υψηλού επιπέδου που διαρκώς ενισχύεται σε παγκόσμιο επίπεδο και τώρα λόγω της υπαρκτής τουριστικής κίνησης στα Μετέωρα, της τουριστικής ανάπτυξης που γνωρίζει τελευταία η πόλη των Τρικάλων αλλά και της συγκυρίας με την κατασκευή του Ε65, μπορεί να δώσει προστιθέμενη αξία στο τουριστικό μας προϊόν».

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, το Σάββατο 5-11μμ και την Κυριακή 12-8μμ., η αυλή του Μύλου θα μεταμορφωθεί σε έναν υπαίθριο εκθεσιακό χώρο, στον οποίο 26 Θεσσαλοί οινοποιοί και αποσταγματοποιοί σε ειδικά περίπτερα θα παρουσιάσουν κρασιά και αποστάγματα από όλο το θεσσαλικό αμπελώνα.

Παράλληλα, εκτός της έκθεσης που θα συνοδεύεται από γευσιγνωσίες κρασιών και αποσταγμάτων, θα γίνονται γευστικές δοκιμές παραδοσιακών τοπικών τροφίμων, προσφορά τοπικών επιχειρήσεων, ενώ σε κεντρική σκηνή, θα διεξαχθούν μουσικές συναυλίες.

Το Σάββατο στις 6μμ σε αίθουσα του Μύλου, θα διεξαχθούν επιστημονικές ομιλίες αναφορικά με το θεσσαλικό αμπελώνα, την ιστορία και τον πολιτισμό του, τις περιοχές, τις ποικιλίες και τα προϊόντα του, τη διατροφική τους αξία, τη δυνατότητα ανάπτυξης του Οινοτουρισμού σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας καθώς και ενημερωτικές παρουσιάσεις σχετικά με το κρασί και τα αποστάγματα ειδικά για τους καταναλωτές.

Οι επισκέπτες του φεστιβάλ, θα έχουν μια μοναδική ευκαιρία να δουν συγκεντρωμένα τα κρασιά και τα αποστάγματα του ιστορικού θεσσαλικού αμπελώνα, μέσα από τα πολλά μικρά και μεγάλα σύγχρονα οινοποιεία και αποσταγματοποιία.

Η συνάντηση αυτή των θεσσαλικών οινοποιείων με το κοινό της Θεσσαλίας, αλλά και τους επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, στοχεύει ώστε το συγκεκριμένο φεστιβάλ, που καθιερώθηκε να γίνεται κάθε χρόνο, σε διαφορετική πόλη της Θεσσαλίας, να αποτελέσει θεσμό αλλά και σημείο αναφοράς για την ανάδειξη του κρασιού και του τσίπουρου ως κύρια χαρακτηριστικά της ιστορίας, του πολιτισμού, του τουρισμού και της ανάπτυξης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης