Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067
Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.
ΤΟΠΙΚΑ 24.10.2024
Γράφει ο/η
Γράφει ο/η newsroom
Ενδιαφέρουσα η πρωτοβουλία περιφέρειας Θεσσαλίας και δήμου Λάρισας για την «νεκρανάσταση» του Αχελώου. Ωστόσο, πριν βουτήξουν στα ιστορικά βάθη της ανικανότητας του κεντρικού κράτους να υλοποιήσει αυτονόητα έργα, μήπως θα πρέπει να ξεκινήσουν με… ενδοσκόπηση, αναλογούμενοι δικές τους ευθύνες για μικρότερης κλίμακας αλλά αναγκαία έργα με διττό σκοπό, τόσο της άρδευσης – ύδρευσης, όσο και της αντιπλημμυρικής θωράκισης, όπως είναι το φράγμα Ληθαίου;
Η αναφορά δεν είναι καθόλου θεωρητική: Η περίπτωση του φράγματος Ληθαίου που κατασκευάζεται για σχεδόν 25 στην περιοχή μας αποτελεί μνημείο ανικανότητας του «όλου κράτους» (από την κεντρική διοίκηση μέχρι την αυτοδιοίκηση) να υλοποιήσει ένα εύκολο σχετικά έργου, αλλά αναγκαίου ειδικά τώρα που η κλιματική κρίση επιβάλει την ανάγκη κατασκευής φραγμάτων στη Θεσσαλία τόσο για τη συγκράτηση των νερών και την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων όσο και για την άρδευση – ύδρευση κατά τους θερινούς μήνες.
Η Περιφερειακή Επιτροπή Θεσσαλίας (προεδρεύοντος του περιφερειάρχη κ. Κουρέτα.) μόλις τον περασμένο Αύγουστο αποφάσισε να δώσει και νέα παράταση στον εργολάβο για την ολοκλήρωση του έργου το οποίο αντί για φέτος προβλέπεται να παραδοθεί (καλώς εχόντων των πραγμάτων) του χρόνου το καλοκαίρι. Στη σχετική απόφαση μάλιστα, γίνει μνεία επί λέξει: « Οι εργασίες της εξεταζόμενης εργολαβίας δύνανται να ολοκληρωθούν μέχρι την 31/07/2025
– Η καθυστέρηση των εργασιών δεν οφείλεται σε αποκλειστική υπαιτιότητα του αναδόχου». Η τελευταία σειρά βγάζει «λάδι» τους εργολάβους οπότε δεν κινδυνεύουν με… έξωση από το έργο. Εν κατακλείδι, ένα έργο προϋπολογισμού μικρότερου των 10 εκατομμυρίων ευρώ (αρχικά), με σχετικά απρόσκοπτη χρηματοδότηση, σε συνθήκες πεδίου (από τεχνικής απόψεως) χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες, με σκοπό να ταμιεύσει μια ποσότητα κάτι λιγότερο από 3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, έχει ξεπεράσει την εικοσαετία από την δημοπράτηση του, στον υπερδιπλασιασμό του κόστους κατασκευής και στη διαρκή χρονική απομάκρυνση από την εξυπηρέτηση των χρηστών του νερού που θα αποθήκευε και μάλιστα σε μια περίοδο που αυτό το αγαθό αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία.
Πρόκειται για έργο κατασκευής φράγματος και συναφών έργων εκτροπής, εκκενώσεως, υπερχειλίσεως και υδροληψίας, στον ποταμό Ληθαίο, στην περιοχή του οικισμού Νέας Ζωής και σε απόσταση 10 χλμ από τον οικισμό Θεόπετρας του δήμου Μετεώρων, που ξεκίνησε το μακρινό 2000!
Το φράγμα έχει μήκος στέψεως 526,00 μ και μέγιστο ύψος 32,00 μ, (ΑΣΥ = +330,13) και αποτελείται από δύο τμήματα εκ των οποίων το ένα, μήκους 260,00 μ, είναι κατασκευή από «σκληρό επίχωμα», δηλαδή επίχωμα από αμμοχαλικώδη υλικά αναμεμειγμένα με τσιμέντο, ενώ το άλλο, μήκους 266,00 μ, είναι κατασκευή από γαιώδη υλικά και αργιλικό πυρήνα.
Από το νερό που θα ταμιεύεται στην λίμνη, ανάντη του φράγματος, προβλέπεται η κάλυψη των αναγκών άρδευσης όλης της κατάντη περιοχής, έκτασης 6.000 περίπου στρεμμάτων στους δήμους Μετεώρων και Τρικκαίων. Περιβαλλοντική παροχή: 0,02 m³/s. Ασφαλής Ετήσια Αρδευτική Απόληψη ίση περίπου με: 2,8 εκατ. κυβικά μέτρα.