Παρασκευή 27.12.2024 | Εορτάζουν: Μαυρίκιος, Μαυρίκης, Μωρίς, Μαυρικία, Μαυρίκα, Στέφανος, Στέφος, Στέφας, Στεφανής, Στεφανία, Στέφη, Στεφάνα, Στεφανιώ, Στεφανίτσα, Στεφανή, Στέφα

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Αρτοποιία και ζαχαροπλαστεία για την αύξηση της καταναλωτικής κίνησης

Με το βλέμμα στην ερχόμενη εβδομάδα

ΤΟΠΙΚΑ 20.12.2024 | 8:05 πμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων  τα Χριστούγεννα και όπως είναι αναμενόμενο τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά θα έχουν την τιμητική τους.

Τα παραδοσιακά αρτοποιία και ζαχαροπλαστεία είναι πανέτοιμα για την περίοδο των εορτών, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των καταναλωτών τις ημέρες αυτές.

Όπως σημείωσε στην «ΕΡΕΥΝΑ»  ο ταμίας της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας Αχιλλέας Κωτούζας  η κίνηση είναι ιδιαιτέρως υποτονική και οι επιχειρηματίες αναμένουν τις τελευταίες ημέρες του μήνα για να αυξηθεί ο τζίρος τους.

«Η κίνηση στα αρτοποιεία και στα ζαχαροπλαστεία είναι ακριβώς η  ίδια. Ο κόσμος είναι «σφιγμένος», επιλέγει τα προϊόντα του από εμάς, αλλά δυσκολεύεται. Τα ταμειακά διαθέσιμα είναι λίγα, κάτι που βλέπουμε καθημερινά» τόνισε.

Ο κ. Κωτούζας εξέφρασε την αισιοδοξία ότι οι καταναλωτές θα αγοράσουν παραδοσιακά γλυκά, τις τελευταίες ημέρες, κάτι που συμβαίνει κάθε χρόνο, τα τελευταία χρόνια.

Σε ό,τι αφορά στις τιμές θα υπάρξουν μικρές αυξήσεις, κυρίως στα προϊόντα της σοκολάτας, καθώς έχει διπλασιαστεί τόσο η τιμή της, όσο και του κακάου.

«Η σοκολάτα είναι ένα από τα προϊόντα που έχουν αυξηθεί, όπως και το βούτυρο» τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι οι Τρικαλινοί αρτοποιοί και ζαχαροπλάστες προσπαθούν να διατηρήσουν σταθερές τις τιμές.

« Ο κόσμος δεν αντέχει, άλλες αυξήσεις» υπογράμμισε.

Ειδικότερα, η τιμή των μελομακάρονων κυμαίνεται από 12 έως 15 ευρώ το κιλό, ο κουραμπιές από 13 έως 16 ευρώ.

«Πονοκέφαλος» το ενεργειακό κόστος

Την ίδια στιγμή, αρτοποιοί και ζαχαροπλάστες ζητούν λύση για το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεών τους, διότι η κατάσταση είναι δύσκολη.

Σε κοινή επιστολή για την επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας απέστειλαν στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη, η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος (ΕΟΑ) και η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος (ΟΕΖΕ)  υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα ένταξης των επιχειρήσεων αρτοποιίας- ζαχαροπλαστικής στο πρόγραμμα επιδοτήσεων, ανεξαρτήτως συμφωνημένης ισχύος.

Κατά τον ταμία της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας οι επιχειρήσεις μας είναι ενεργοβόρες. Από τον Οκτώβριο και μετά καταγράφεται μια ανοδική τάση στην τιμή του ρεύματος και τον Δεκέμβριο, η τιμή της κιλοβατας θα είναι υψηλότερη, σε σχέση με πέρυσί.

«Ζητάμε από την Κυβέρνηση να στηριχθούμε, διότι θα υπάρξει πρόβλημα επιβίωσης. Αρκεί να σας πω ότι τα τελευταία δύο χρόνια, πολλά αρτοποιεία κατέβασαν ρόλο, εξαιτίας του υψηλού λειτουργικού κόστους.

Όπως τονίζουν στην επιστολή «κάνουμε μία ενδεικτική αναφορά για το τι θα χρεωθεί μια επιχείρηση του κλάδου με παροχή Γ22 με συμφωνημένη ισχύ από 35KVA έως 250 KVA και με πάροχο την ΔΕΗ για κατανάλωση Δεκεμβρίου. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν άλλωστε οι περισσότεροι επαγγελματίες του κλάδου της Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής (με ποσοστό άνω του 70% επί του συνόλου των επιχειρήσεων): Η τιμή που θα χρεωθεί είναι 0,2533 ευρώ ανά κιλοβατώρα + την χρέωση ισχύος (ανάλογα με την κατανάλωση και τις ώρες που έγινε) = Τελική τιμή περίπου 0,27 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Προκύπτει λοιπόν από τα ανωτέρω ότι η επιδότηση που κρίνεται αναγκαία ώστε να καλύψει το κόστος αυτό, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 100 ευρώ ανά MWH, έτσι ώστε να έχουμε μια τιμή κοντά στα 0,17 ευρώ.

Κατόπιν των ανωτέρω, εκτιμούμε πως κρίνεται αναγκαία η ένταξη των επιχειρήσεων αρτοποιίας- ζαχαροπλαστικής στο πρόγραμμα των επιδοτήσεων ανεξαρτήτως συμφωνημένης ισχύος (KWA)».

Ευαγγελία Κάκια

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης