Παρασκευή 27.12.2024 | Εορτάζουν: Μαυρίκιος, Μαυρίκης, Μωρίς, Μαυρικία, Μαυρίκα, Στέφανος, Στέφος, Στέφας, Στεφανής, Στεφανία, Στέφη, Στεφάνα, Στεφανιώ, Στεφανίτσα, Στεφανή, Στέφα

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε και φέτος ο ετήσιος χορός των Θεριστάδων

ΤΟΠΙΚΑ 10.02.2020 | 5:30 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Όπως πάντα οι Θεριστάδες  χάρισαν ένα ξεχωριστό πρόγραμμα στους προσκεκλημένους τους οι οποίοι απόλαυσαν μια ξεχωριστή βραδιά. Ένας χορός που αποτέλεσε γεγονός και άφησε εμπειρίες που διδάσκουν ποιότητα ζωής  και ιδανικών σε κάθε προβληματισμένο άτομο. Και όλα αυτά μεσα σε ένα αρμονικό κλίμα κεφιού και διασκέδασης στο οποίο γλέντησαν  όλοι οι παρευρισκόμενοι μέχρι τις προχωρημένες πρωινές ώρες κάτω από παραδοσιακούς Καραγκούνικους ήχους και μελωδίες  τους οποίους χάριζε αθρόα η μουσική ορχήστρα του καθηγητή Άρη Ντίνα (στο τραγούδι) και Νίκου Τζουκόπουλου στο κλαρίνο. Στο βιολί ο διακεκριμένος Γιάννης Σούλτης στο λαούτο ο Κώστας Παπαδημητρίου και στα κρουστά ο Γιώργος Ντίνας . Το καλωσόρισμα ξεκίνησε με το χαρακτηριστικό τραγούδι «Φίλοι μ’ καλως ορίσατε» που το ερμήνευσε η κ. Βασιλική Ασημακοπούλου σε ιδιόμορφη Καραγκούνικη μελωδία. Και  η βραδιά ολοκληρώθηκε  με ένα αυτοτελές πρόγραμμα άριστα σχεδιασμένο από τον πρόεδρο του συλλόγου κ. Αντώνη Παπαμιχαήλ ο οποίος στην εναρκτήριο ομιλία του με την οποία καλωσόρισε το κοινό μεταξύ των άλλων είπε: «Οι Θεριστάδες έχουν βάλει τη σφραγίδα τους τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και στο πανελλήνιο. Και τούτο γιατί τους χαρακτηρίζει το έργο που επιτελούν  και που έχει σχέση με τον τοπικό πολιτισμό και με – επιτρέψτε μου – τα εθνικά ιδεώδη. Συγκεκριμένα το έργο μας διακρίνεται σε δύο σκέλη: το να είναι η διάσωση-διατήρηση και συνέχιση των παραδόσεων  που μας κληροδότησαν  οι παππούδες μας και μας  παραδίδουν οι γονείς μας. Προς αυτή την κατεύθυνση οι Θεριστάδες πραγματεύονται και προβάλουν τα στοιχεία της  κοινωνικής εκείνης μερίδας του Ν. Τρικάλων, την οποία στην συντριπτική της πλειοψηφία αποτελούν οι Καραγκούνηδες.

Ορισμένα λοιπόν χαρακτηριστικά  στοιχεία  της σφραγίδας των Θεριστάδων στον τομέα αυτό είναι:

α) οι αυθεντικές παραδοσιακές καραγκούνικες φορεσιές  με τις οποίες και διοργάνωσε  με μεγάλη επιτυχία  20ήμερη Έκθεση τον Απρίλιο του 2016 για πρώτη φορά στο Ν. Τρικάλων. Και εξέδωσε φωτογραφικό Λεύκωμα με τίτλο Η ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΙΚΗ  ΦΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ συνοδευόμενο με τα αντίστοιχα  πληροφοριακά κείμενα και

β)  η δημιουργία ενός διπλού CD,  μια αναβίωση ξεχασμένων ήχων και στίχων από τις παραδόσεις των Καραγκούνηδων με τίτλο ΠΑΛΙΑ ΣΟΔΕΙΑ ΣΕ ΝΕΑ ΑΛΩΝΙΑ,  αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας ερευνητικής εργασίας  συνοδευόμενο από ένθετο φυλλάδιο με την ιστορία του κάθε τραγουδιού. Η δημιουργία του CD έγινε με απόλυτο σεβασμό στην παράδοση και με τη συνεργασία  του προαναφερθέντος μουσικού σχήματος που συντονίζει ο κ. Άρης Ντίνας.

Β΄ Το δεύτερο σκέλος   δραστηριοτήτων είναι αυτό που λέγεται γνώση και αναβίωση της τοπικής μας ιστορίας και των αγώνων που έκαναν οι πρόγονοί μας  για να ζούμε εμεις σήμερα ελεύθεροι.

Μέσα στο πάζλ των τοπικών Συλλόγων του Ν. Τρικάλων έχουμε να λέμε ότι ο Σύλλογός μας είναι ο μοναδικός που έδωσε το στίγμα και έβαλε τη σφραγίδα του και σ’ αυτό το είδος. Απόδειξη ότι από της ίδρυσής του  (το 1996) διοργανώνει εκδηλώσεις –επετείους αφιερωμένες σ’ αυτούς που πολέμησαν για τη δική μας Λευτεριά. Αφιερωμένες στους Θεσσαλούς ήρωες του 1821 και όχι μόνο, και τις υποστηρίζει με τις ανάλογες φορεσιές και οπλισμό.  Πρόσφατα  τον Οκτώβριο του 2019 πραγματοποίησε την αναπαράσταση της μάχης της Καλαμπάκας του 1854 για φωτογραφικούς σκοπούς δημιουργίας Πίνακα για την Έκθεση που θα γίνει στο πολεμικό μουσείο και στη Βουλή των Ελλήνων.                                                                                                         Αλλά και τον Νοέμβριο επίσης του 2019, τα γυρίσματα με θέμα «Τσιφλικάδες και Κολλήγοι στη Θεσσαλία»   σε συνεργασία με την εκπομπή «Η Μηχανή του χρόνου» τα έκανε ο σύλλογος Θεριστάδες  στη Φανερωμένη Τρικάλων όπου διατηρεί και Παράρτημα. Για φέτος μάλιστα έχουμε να σας ανακοινώσουμε ότι προγραμματίζουμε μια αντίστοιχη επέτειο και ευελπιστούμε και τη στήριξη των τοπικών μας φορέων».

Του καλωσορίσματος ακολούθησε η παρουσίαση παραδοσιακών καραγκούνικων χορών   με γυναικείο  χορευτικό τμήμα που επιμελήθηκε η χοροδιδάσκαλος του συλλόγου, καθηγήτρια φυσικής αγωγής κ. Ευαγγελία Γρηγορίου. Το κοινό με το χειροκρότημα και τα επιφωνήματα δημιούργησε μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα χαράς και ενθουσιασμού. Στη συνέχεια  ένα ανδρικό τμήμα που επιμελήθηκε ο ίδιος κ. Αντώνης Παπαμιχαήλ παρουσίασε εθνικούς – πολεμικούς χορούς – δίνοντας μια ιδιαίτερη εικόνα ενόψει και των 200 χρόνων από της επανάστασης του 1821. Το κλίμα που δημιουργήθηκε αναμόχλευσε μνήμες δημιούργησε νοσταλγίες και μετέφερε σε αλλοτινές εποχές ενώ ενθουσίασε τους νέους.

Ο κ. Παπαμιχαήλ ευχαρίστησε όλους τους φορείς  και τοπικές αρχές που έδωσαν το παρών. Χαιρετισμούς απένειμαν:  εκπρόσωπος της Ι.Μητρόπολης Τρίκκης ο π. Παρθένιος, εκ μέρους της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων κ. Ντίνος Μπάρδας, εκ μέρους του Δήμου Τρικκαίων κ. Βασίλης Κρανιάς, επίσης θερμότατους χαιρετισμούς ανήγγειλαν οι παρευρισκόμενοι  βουλευτές των Τρικάλων κ. Λιούτας Αθανάσιος και κ. Κατερίνα Παπακώστα ενώ μηνύματα έστειλαν ο Υπουργός κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας, ο π. βουλευτής κ. Ηλίας Βλαχογιάννης και η Δ/ντρια Δ/βάθμιας Εκπ/σης κ. Βασιλική Κάκλα.  Χαιρετισμό επίσης απένειμε και ο αντιπρόεδρος της αμφικτιονίας Θεσσαλών Καραγκούνηδων κ. Χρήστος Παπαπολύκαρπος ο οποίος αναφερόμενος στην νεοϊδρυθείσα Ένωση Καραγκούνηδων του Νομού Τρικάλων εξέφρασε την επιθυμία γόνιμης συνεργασίας ενώ ο κ. Αντ. Παπαμιχαήλ απάντησε: «η ΕΝΩΣΗ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΔΩΝ Ν.ΤΡΙΚΑΛΩΝ σκοπό έχει την ενδυνάμωση της πολιτιστικής ταυτότητας των Καραγκούνηδων του Ν. Τρικάλων και είναι ανοιχτή για συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς και όχι μόνο. Πόσο μάλλον  με την αμφικτιονία των Θεσσαλών Καραγκούνηδων. Μόνο με την ομόνοια την αγάπη και την καλή συνεργασία θα μπορέσουμε να αναδείξουμε το Καραγκούνικο στοιχείο και να του δώσουμε τις θέσεις που του αξίζει». Σημαντική υπήρξε η παρουσία του προέδρου του τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Καθηγητή κ. Απόστολου Μαγουλιώτη. Το παρόν επίσης έδωσαν και οι πρόεδροι κοινοτήτων,  Φωτάδας κ. Κυριάκος Στέργιος, Ράξας κ. Παπαχρήστος Ιωάν, πρόεδροι και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων, Γυναικών Φαρκαδόνας κ. Δεβώρα  Οικονομούλα, Κεφαλοβρύσου κ.  Θεόδ. Καλογράνας, Πετροπόρου κ.  Γεωργία Τζιαμαλή, Ζηλευτής Ευαγγελ. κ. Ζήση, Αγ. Τριάδας Καρδίτσας κ. Δημ. Κασιδιάρης, Σαρακατσαναίων Τρικάλων κ. Στέφ. Μπέης, Ενωσης πολιτ. Συλλόγων Καλαμπάκας κ. Χαράλαμπος Ζούζουλας, Γυναικών Αγναντερού Καρδίτσας κ. Μαρία Βράντζα, Θεατρικής Στέγης Τρικάλων «Το Πολύμυθον» κ. Αθηνά Κουρασαντζή – Μπαλατσούκα, Λογγακίου κ. Αγορή Καραντζά, Μεγαλοχωρίου κ. Δήμητρα Μπαντή και Πυργετού κ. Κώστας Πουλιανίτης.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης