Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067
Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 07.12.2023
Γράφει ο/η
Γράφει ο/η newsroom
«Σήμερα είναι μια μέρα ξεχωριστή, καθώς ύστερα από επτά χρόνια συνέρχεται το Ανώτατο Συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Αθήνα από κοινού με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπογραμμίζοντας ότι οι δύο χώρες καλούνται πια να βρουν «νέους δημιουργικούς δρόμους στις μεταξύ τους σχέσεις».
«Οι διμερείς μας σχέσεις γνώρισαν διακυμάνσεις», παραδέχθηκε ο Ελληνας πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό το ότι οι δύο χώρες βαδίζουν σε ένα πιο ήρεμο μονοπάτι τους τελευταίους μήνες». «Ελλάδα και Τουρκία οφείλουν να ζουν ειρηνικά, να διατυπώνουν τις διαφορές τους, που είναι γνωστές, να τις συζητούν με ειλικρίνεια και να αναζητούν συνέχεια λύσεις. Κι αν αυτές δεν γεφυρώνονται, πάντως να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις και κρίσεις», τόνισε.
Ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτισε τη μείωση των μεταναστευτικών ροών την οποία μάλιστα απέδωσε, μεταξύ άλλων, και στην καλύτερη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Αναφερόμενος στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, ο Ελληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι αποτελεί «μία ακόμα αποτίμηση των κοινών προσπαθειών» των δύο χωρών. «Προσπάθειες που οδήγησαν σε νέες ή αναβαθμισμένες παλαιότερες συμφωνίες σε πολλά επίπεδα: στην ηλεκτρική ενέργεια, στο εμπόριο, στην εκπαίδευση, στον αθλητισμό, στην τεχνολογία, στον τουρισμό, στη σύσφιξη των οικονομικών μας σχέσεων», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
Αναφορικά με το θέμα της βίζας που εγείρει η τουρκική πλευρά έναντι της Ε.Ε, υποστήριξε ότι η Ελλάδα στηρίζει τη διευκόλυνση της χορήγησης θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες στο πλαίσιο όμως του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι «ενεργοποιείται», έπειτα από σχετική ευρωπαϊκή έγκριση, η δυνατότητα Τούρκων πολιτών και των οικογενειών τους να επισκέπτονται ολόκληρο τον χρόνο δέκα ελληνικά νησιά για ένα διάστημα επτά ημερών κάθε φορά.
Παράλληλα, ο Ελληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε την υπογραφή ελληνοτουρκικής διακήρυξης περί σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας.
Εξέφρασε δε την πρόθεσή του να επισκεφτεί την Αγκυρα μέσα στην άνοιξη, πριν από την επόμενη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν τον επόμενο Ιούλιο, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον.
Ο Ερντογάν
«Σας χαιρετώ με τα πιο εγκάρδια συναισθήματα», δήλωσε από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπογραμμίζοντας ότι αισθάνεται μεγάλη ικανοποίηση που βρίσκεται ξανά στην Αθήνα την οποία είχε επισκεφθεί για τελευταία φορά το 2017.
«Με την πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Ελληνα πρωθυπουργό είχαμε ωφέλιμες συζητήσεις», προσέθεσε ο Τούρκος ηγέτης, υπογραμμίζοντας ότι οι δύο χώρες «επιθυμούν να αναπτύξουν περαιτέρω τη θετική ώθηση που υπάρχει».
«Με τη διακήρυξη της Αθήνας που υπογράψαμε επιβεβαιώσαμε τη βούλησή μας για ανάπτυξη των σχέσεών μας», είπε ο κ. Ερντογάν, αναφέροντας παράλληλα ότι οι δύο πλευρές συμφωνήσαν να ανεβάσουν από 5 σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια το διμερές τους εμπόριο.
«Ειλικρινής μας ευχή είναι να επιλύσουμε τα προβλήματά μας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», προσέθεσε ο Τούρκος πρόεδρος ο οποίος ωστόσο χαρακτήρισε «τουρκική» τη μουσουλμανική μειονότητα της δυτικής Θράκης, προκαλώντας την απάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού ο οποίος αναφέρθηκε στη Συνθήκη της Λωζάνης (βάσει της οποίας η μειονότητα είναι μουσουλμανική) και στη διαφύλαξη των δικαιωμάτων αυτής της μουσουλμανικής μειονότητας από την ελληνική πολιτεία, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι η Θράκη αποτελεί «παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης» μουσουλμάνων και χριστιανών.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Ερντογάν μίλησε μεν για μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση αλλά με βάση τις πραγματικότητες στο νησί.
Κλείνοντας, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι θα πρέπει «να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας» υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα το οποίο δεν μπορεί να επιλυθεί» στα ελληνοτουρκικά. «Να μην γίνουμε από αυτούς που περνούν τη θάλασσα αλλά πνίγονται στο ποτάμι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν.
Διακήρυξη
Οι ηγέτες της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, και της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπέγραψαν στην Αθήνα κείμενο διακήρυξης περί σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας, τη «Διακήρυξη των Αθηνών», που στόχο έχει να ενισχύσει περαιτέρω τη θετική ατζέντα στις σχέσεις των δύο χωρών.
Ελλάδα και Τουρκία δεσμεύονται, στο πλαίσιο αυτής της διακήρυξης, «να απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία, ή ενέργεια που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή τους». Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι «θα προσπαθήσουν να επιλύσουν οποιαδήποτε διαφορά προκύψει μεταξύ τους με φιλικό τρόπο, μέσω απευθείας διαβουλεύσεων μεταξύ τους ή με άλλα μέσα αμοιβαίας επιλογής, όπως προβλέπεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».
Το κείμενο αυτό, το οποίο προήλθε έπειτα από εντατικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών, μπορεί να μην είναι νομικά δεσμευτικό αλλά έχει πρόσθετη πολιτική (και υπό μια έννοια άτυπα δεσμευτική) αξία καθώς φέρει τις υπογραφές των ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας.