Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067
Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.
ΤΟΠΙΚΑ 27.05.2018
Γράφει ο/η
Γράφει ο/η newsroom
Ο πρώτος νεοσσός Ασπροπάρη στην περιοχή των Μετεώρων είναι γεγονός! Μετά από 42 μέρες υπομονετικής επώασης, το μοναδικό ζευγάρι Χελωνοφάηδων ή αλλιώς Τυροκόμων των Μετεώρων είδε τις προηγούμενες ημέρες τους κόπους του να ανταμείβονται. Το πρώτο μικρό για το 2018, τόσο για την περιοχή, όσο και για ολόκληρα τα Βαλκάνια, εκκολάφθηκε! Πλέον, η Ομάδα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας περιμένει με ανυπομονησία να δει αν τις επόμενες ημέρες το ζευγάρι θα αποκτήσει και δεύτερο νεοσσό. Αυτοί οι νεοσσοί, που με τόσο φροντίδα μεγαλώνουν οι γονείς τους, αποτελούν «θησαυρό» για τη φύση και την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, μιας και πρόκειται για τους μελλοντικούς εποίκους των βράχων των Μετεώρων.
Όμως ο χαρμόσυνος ερχομός των νεοσσών σηματοδοτεί και την έναρξη μιας δύσκολης διαδρομής: αφού βγούνε από το αβγό, δεν θα αφήσουν την φωλιά τους για δυόμιση και πλέον μήνες μέχρι να αναπτυχθούν σωματικά και να δυναμώσουν. Μετά ακολουθεί η πρώτη τους πτήση, ένα άλμα «πίστης» από τη φωλιά, κατακτώντας για πρώτη φορά τον εναέριο χώρο. Σύντομα, μετά την πρώτη τους πτήση, ακολουθεί ίσως η πιο μεγάλη και επικίνδυνη δοκιμασία της ζωής τους: το πρώτο μεταναστευτικό ταξίδι προς τον Νότο, όπου θα χρειαστεί να ξεπεράσουν το δύσκολο εμπόδιο της Μεσογείου για να φτάσουν στην υποσαχάρια Αφρική. Εκεί, αφού περάσουν τα πρώτα τέσσερα χρόνια της ζωής τους και καταφέρουν να αποφύγουν διάφορους κινδύνους όπως η ηλεκτροπληξία σε γραμμές μεταφοράς ρεύματος, η δηλητηρίαση και η λαθροθηρία, θα επιστρέψουν πίσω στον τόπο που γεννήθηκαν ελπίζοντας να βρούνε ένα ταίρι και να δημιουργήσουν τους δικούς τους νεοσσούς «γεμίζοντας» πάλι με Ασπροπάρηδες τον ουρανό των Μετεώρων!
Ο Ασπροπάρης, από αρχαίο σύμβολο της μητρότητας και της ευμάρειας, πλέον αποτελεί το πιο απειλούμενο αρπακτικό πουλί στην Ευρώπη, παγκοσμίως απειλούμενο με εξαφάνιση. Στην Ελλάδα, απομένουν μόλις πέντε ζευγάρια. Όμως ακόμα υπάρχει ελπίδα και μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα στην ιστορία. Ας φροντίσουμε, μέχρι οι νεαροί Ασπροπάρηδες να επιστρέψουν και πάλι πίσω στον τόπο όπου γεννήθηκαν, να έχουμε καταπολεμήσει τη μάστιγα των δηλητηριασμένων δολωμάτων που απειλούν την ύπαρξη του εμβληματικού αυτού είδους.
Η επιβίωση του Ασπροπάρη είναι στο χέρι μας, δείξτε μηδενική ανοχή στην δηλητηρίαση της άγριας ζωής!