Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067
Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.
ΤΟΠΙΚΑ 08.06.2018
Γράφει ο/η
Γράφει ο/η Θανάσης Τσαγγαράς
Αρχαιολόγοι και υπάλληλοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καρδίτσας επισκέπτονται καθημερινά από τις 14 Μαΐου την περιοχή του Πετρωτού, στη θέση Ασβεσταριά, έναντι της εθνικής οδού Τρικάλων – Λάρισας.
Ένα σημείο που πριν αρκετά χρόνια ξεκίνησαν οι ανασκαφικές έρευνες που έφεραν στην επιφάνεια σημαντικά ευρήματα. Δυστυχώς λόγω της ελλείψεις κονδυλίων η ανασκαφή τα τελευταία χρόνια, ξεκίνα το μήνα Μάιο και ολοκληρώνεται ενάμιση μήνα αργότερα.
Οι ανασκαφικές εργασίες που εκτιμάται πως θα ολοκληρωθούν γι’ αυτό τον χρόνο στα τέλη Ιουνίου, χρηματοδοτούνται από το INSTAP (Ινστιτούτο Μεσογειακών Ερευνών). Τις ανασκαφικές εργασίες εποπτεύει η αρχαιολόγος, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καρδίτσας κα Μαρία Βαϊοπούλου, μαζί με άλλους συναδέλφους της. Η ίδια μίλησε για την πορεία της ανασκαφής, για την χρηματοδότηση από το INSTAP (Ινστιτούτο Μεσογειακών Ερευνών), αλλά και την προσπάθεια εθελοντών συναδέλφων της που συμβάλουν στις εργασίες.
Κατά την διάρκεια των ανασκαφικών ερευνών που ξεκίνησαν από την εποχή της κατασκευής της ε.ο. Τρικάλων – Λάρισας ήρθαν στο φως οικισμός της Μέσης και Ύστερης Εποχής Χαλκού. Κτήρια κυρίως παραλληλόγραμμα, μεγαρόσχημα οικοδομήματα, καθώς και αψιδωτά.
Πρόκειται για κτίρια λίθινης ανοδομής με περιορισμένη χρήση πλίνθων. Χρησιμοποιείται κυρίως ο τοπικός ασβεστόλιθος, σε μικρού ή μεσαίου μεγέθους λίθους, σπάνια μεγαλύτερους, αδρά ή καθόλου λαξευμένους.
Σε αρκετά κτήρια, είναι εμφανείς περισσότερες της μίας φάσεις δόμησης και χρήσης του χώρου. Ανάμεσα στα κτίρια ήρθαν στο φως ταφές.
Οι ενήλικες ενταφιάζονται εκτάδην σε απλούς λάκκους. Ενώ αντίθετα τα βρέφη και τα παιδιά ενταφιάζονται εκτάδην σε κιβωτιόσχημους τάφους.
Οι ταφές είναι στην πλειονότητά τους ακτέριστες ή φτωχά κτερισμένες, με ένα μόνο αγγείο να συνοδεύει το νεκρό. Μεγάλος είναι ο αριθμός οστράκων αγγείων που συλλέγονται από όλη την έκταση του οικισμού.
Τα σχήματα που επικρατούν είναι κύλικες, υδρίες, αλάβαστρα, πίθοι, πιθαμφορείς, κύπελλα μόνωτα και δίωτα, κ.ά. Στα διακοσμητικά στοιχεία κυριαρχούν οι οριζόντιες ευθύγραμμες ή κυματοειδείς ζώνες στο σώμα του αγγείου. Ακολουθούν τα επάλληλα επικαλυπτόμενα τρίγωνα, οι ζώνες με ενάλληλα γραμμίδια, οι σπείρες, η «ρακέτα», η πορφύρα, κ.ά. Δεν λείπουν τα αγγεία με πλαστική διακόσμηση καθώς και τα εισηγμένα αγγεία κυρίως από Αργολίδα.
Τον κατάλογο των πήλινων ευρημάτων συμπληρώνουν ειδώλια (τύπου Φ, Ψ, και ζωόμορφα), σφονδύλια, πηνία, και υφαντικά βάρη. Έχει τέλος βρεθεί ικανός αριθμός λίθινων εργαλείων (λεπίδες από πυριτόλιθο, πελέκεις, ακόνια, κ.ά.), και οστέινων περονών και οπέων.
Αξίζει να σημειωθεί πως πέρυσι είχαν ανακαλυφθεί κτίρια και ευρήματα και της Πρωτο ελλαδικής Περιόδου, ενώ φέτος η ανασκαφές φθάσανε σε φάσεις της Νεώτερης Νεολιθικής.
Η συγκεκριμένη ανασκαφή, όπως υποστήριξε και κατά το παρελθόν μιλώντας στην «ΕΡΕΥΝΑ» η προϊσταμένη, είναι από τις πλέον σημαντικότερες για τα Τρίκαλα και γενικότερα για την Δυτική Θεσσαλία. Μέχρι και σήμερα δεν είχαν αποκαλυφτεί τμήματα οικοδομικού ιστού Μυκηναϊκών χρόνων. Το γεγονός αυτό έρχεται να δώσει πολύτιμα στοιχεία, άγνωστα μέχρι στιγμής για την περιοχή μας.