Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067
Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.
ΤΟΠΙΚΑ 21.04.2024
Γράφει ο/η
Γράφει ο/η newsroom
“Ο Χρήστος Παπανικολάου και η Σοφία Σακοράφα, θα είναι για πάντα, τα μόνιμα φωτεινά παραδείγματα για όλες τις μελλοντικές γενιές”. Με τη φράση αυτή ο Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Νίκος Σακκάς, κάλεσε τους δύο τρικαλινούς πρωταθλητές με τα ισάριθμα παγκόσμια ρεκόρ να αποκαλύψουν μαζί την πινακίδα με τα ονόματά τους στην πρόσοψη του Δημοτικού Σταδίου Τρικάλων. Πλέον, από τις 20 Απριλίου 2024 το ιστορικό αυτό στάδιο ονομάζεται “Δημοτικό Στάδιο Τρικάλων Χρήστος Παπανικολάου – Σοφία Σακοράφα”, επί Δημαρχίας Νίκου Σακκά, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων, που ελήφθη στις 13 Ιουλίου 2023. Η τελετή πραγματοποιήθηκε μπροστά από την κεντρική είσοδο ενός Σταδίου, που έχει φιλοξενήσει πλήθος διοργανώσεων, σε πολλά αγωνίσματα: στίβος (πανελλήνια και βαλκανικά πρωταθλήματα, Τσικλητήρεια), ποδόσφαιρο (αγώνες όλων των κατηγοριών και διοργανώσεων), μπάσκετ (στο παλιό τσιμεντένιο δάπεδο), ενώ διαθέτει και χώρους προπόνησης.
Ο Χρήστος Παπανικολάου είναι ο τρικαλινός που στις 24 Οκτωβρίου 1970 στο Στάδιο (τότε) Γεώργιος Καραϊσκάκης έκανε το πρώτο στον στίβο παγκόσμιο ρεκόρ για Ελληνα αθλητή, στο άλμα επί κοντώ, με 5 μέτρα και 49 εκατοστά .
Η δε Σοφία Σακοράφα, στις 26 Σεπτεμβρίου 1982 στο διεθνές μίτινγκ «Βενιζέλεια» στα Χανιά, πέτυχε το πρώτο παγκόσμιο ρεκόρ από Ελληνίδα αθλήτρια στον ακοντισμό, με 74,20 μέτρα.
Νίκος Σακκάς: Ο αθλητισμός είναι η ίδια η ζωή
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς στην ομιλία του εστίασε σε τρία δεδομένα:
– στη σημασία της επίτευξης των παγκόσμιων ρεκόρ από τους δύο τρικαλινούς αθλητές
– στην ουσία του αθλητισμού
– στην παραδειγματική χροιά των επιτευγμάτων τους για τη νεολαία.
Είπε χαρακτηριστικά: “Το κατόρθωμά τους, είναι χαραγμένο στην ψυχή όλων των τρικαλινών. Είτε εκείνα τα χρόνια έβλεπαν, μάθαιναν, διάβαζαν για τα ρεκόρ, είτε ακόμη και τώρα γνωρίζουν, τι συνέβη στις 24 Οκτωβρίου 1970 και στις 26 Σεπτεμβρίου 1982 . Ο Χρήστος και η Σοφία, η Σοφία και ο Χρήστος, τα δικά μας τρικαλινά παιδιά, ξεπερνώντας τις μύριες όσες δυσκολίες, στάθηκαν στην κορυφή του Ολύμπου και κοίταξαν κάτω, εδώ, στο Δημοτικό Στάδιο Τρικάλων. Εδώ, που η άθληση συναντά την ελπίδα, εδώ που ο κόπος γίνεται χαρά. Αλλά και λύπη και απογοήτευση και στενοχώρια. Διότι ο αθλητισμός είναι η ίδια η ζωή. Με τα πάνω της και τα κάτω της. Με τα όμορφα και τα άσχημα. Ο Χρήστος Παπανικολάου και η Σοφία Σακοράφα, διατηρώντας στην ψυχή τους το αρχαίο πνεύμα αθάνατο, τον αγώνα για το όμορφο και το ωραίο, είναι το σύγχρονο παράδειγμα προς την τρικαλινή νεολαία, προς κάθε έναν και κάθε μία που αγωνίζονται και στο τέλος νικούν. Και οι δύο, στη συνέχεια της ζωής τους απέδειξαν ότι η άθληση δεν είναι μόνο ο αγώνας. Είναι η κοινωνική προσφορά, είναι η ενεργή συμμετοχή στα κοινά, είναι η έγνοια για το καλύτερο για τη νεολαία, είναι η προσπάθεια να μεταλαμπαδευτεί το φως της προσπάθειας, του αγώνα, της νίκης”.
Καθώς είχε προηγηθεί αγιασμός από τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Μ. Τρίκκης, Σταγών και Μετεώρων, αρχιμανδρίτη κ. Αλέξιο Κανίνα, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της τελετής,
τους δύο αθλητές κάλεσε στο βήμα η εντεταλμένη σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Τρικκαίων, Εφη Λεβέντη.
Η Σοφία Σακοράφα
Και η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και ο κ. Παπανικολάου ήταν εμφανώς συγκινημένοι για τη συγκεκριμένη κίνηση από την πλευρά του Δήμου Τρικκαίων. Η κ. Σοφία Σακοράφα αρχικώς ξεκαθάρισε: “Ό,τι έγινα, έγινα από τους εθελοντές. Αφιερώνω κάθε γραμμή από την εικόνα (φιλοτεχνήθηκε γκράφιτι με τις εικόνες των δύο αθλητών) σε αυτούς”.
Χαρακτήρισε τον ιστορικό Γυμναστικό Σύλλογο Τρικάλων ως “μήτρα γέννησης μεγάλων και πολλών αθλητών, που έκανε τα Τρίκαλα πόλη του αθλητισμού”. Αναφέρθηκε στους προπονητές που ήταν “απλοί, καθημερινοί άνθρωποι”, αλλά και στους συναθλητές και συναθλήτριές, της, με τις οποίες δομήθηκαν μεγάλοι δεσμοί φιλίας. Αναφέρθηκε ονομαστικά στα αείμνηστα στελέχη του ΓΣΤ, Γιώργο Τούφα και Αλέκο Πιτυρίγκα “που κράτησα ψηλά τον Σύλλογο, με δημιουργία γυναικείων τμημάτων”, όταν η ίδια, στην ηλικία των 14 ετών πήγε στο Στάδιο. Αίσθηση δημιούργησε η αναφορά της κ. Σακοράφα στη “μεγάλη ευγνωμοσύνη” που αισθάνεται για “τη Βαρβάρα (Σταμπασίδου), την καθαρίστρια του Σταδίου, που άνοιγε χαράματα, στις 5 το πρωί, την πόρτα, για να πάμε μετά στο σχολείο”. Ηταν παρούσα σα μάνα μας, είπε η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ.
Και, βεβαίως, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους αείμνηστους γονείς της, τον Ηλία και την Αντιγόνη, “που σε εκείνες τις δύσκολες εποχές είχαν ανοιχτά μυαλά, με βοήθησαν, με στήριξαν για αυτό που έγινα σήμερα”.
Για το Στάδιο ανέφερε ότι, είχε καρβουνόσκονη, είναι πλέον σύγχρονο, σαφώς με απαιτούμενες αλλαγές, για να φιλοξενήσει, όπως προανήγγειλε τόσο πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου σύντομα, όσο και άλλες διοργανώσεις.. Και τόνισε ότι το Στάδιο που φέρει και το όνομά της, έχει “ τη θετική αύρα των ανθρώπων. Ελπίζω κάποια στιγμή ότι δε θα υπάρχει χώρος να γραφτούν κι άλλα ονόματα δίπλα στα δικά μας”.
Συγκινημένη, έκλεισε την ομιλία της, τονίζοντας: “Προσπαθώ να επιστρέψω στην κοινωνία όσα μου έχει χαρίσει ο αθλητισμός και η αγάπη που παίρνω από τον απλό κόσμο”. Ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Τρικκαίων “από καρδιάς για τη μεγάλη τιμή”, χαρίζοντας το αγαπημένο της ακόντιο στο Δημοτικό Ιστορικό Αθλητικό Μουσείο των Τρικάλων.
Ο Χρήστος Παπανικολάου
Με τον ίδιο τρόπο ο πρώτος Ελληνας αθλητής που πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ, ο 82 χρονος φέτος Χρήστος Παπανικολάου, 4ος στους Ολυμπιακούς αγώνες του Μεξικού το 1968 με σιδερένιο κοντάρι, το παρουσίασε στο πολυπληθές κοινό (ενώ κοσμεί το ίδιο Μουσείο). Είπε χαρακτηριστικά, ότι “ο κάθε ένας έχει το όχημα που κινείται καθημερινά. Εγώ σήμερα σας παρουσιάζω το δικό μου όχημα που μου δόθηκε από τον σύλλογο”. Επλεξε ομοίως το εγκώμιο του Γυμναστικού Συλλόγου Τρικάλων, που “πίστεψε σε μένα, με στήριξε ψυχολογικά με έκανε να πιστέψω ότι έχω υψηλούς στόχους καθημερινά”. Τόνισε ότι εφαλτήριο για αυτό το ρεκόρ ήταν “το στάδιο και οι άνθρωποί του”. Αναφέρθηκε σε “ευαισθησία και εκτίμηση” για την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ολοκλήρωσε την ομιλία του με σαφείς λέξεις: “Τρίκαλα αγαπημένη μου πόλη. Σας ευχαριστώ. Είμαι ευγνώμων”.
Αμφότεροι καταχειροκροτήθηκαν από τους τρικαλινούς και τις τρικαλινές, προπονητές/τριες, αθλητές/τριες, παράγοντες, του στίβου και του ΓΣΤ κατά βάση, μα και άλλων αθλημάτων, παλιοί γυμναστές σε σχολεία ή στους συλλόγους, νέοι και ενεργοί αθλητές, όπως η επίσης τρικαλινή ολυμπιονίκης στο τάε κβο ντο Φανή Τζέλη, δρομείς, συναθλητές, συνοδοιπόροι στον αθλητισμό φίλοι, συγγενείς, οικογένειες των Σοφία Σακοράφα και Χρήστου Παπανικολάου. Χαρακτηριστική η φωτογραφία της κ. Σακοράφα με συναθλήτριες στο Στάδιο: τις Σοφία Αυγέρη, Παρασκευή Μιχολίτση (δρομείς μεσαίων αποστάσεων), Ελένη Αργυροπούλου (ακοντισμός), Περιστέρα Πίσσα (δρομέας μικρών αποστάσεων).
Χαιρετισμοί επισήμων
Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε: Η πόλη αποδίδει τιμές στους ανθρώπους που πρέπει να αποδίδει.
Η βουλευτής Μαρίνα Κοντοτόλη επεσήμανε: “Τα μεγάλα, παγκόσμια αστέρια του αθλητισμού, έκαναν τον τόπο μας παγκοσμίως γνωστό και εμάς υπερήφανους. Ο αθλητισμός ενώνει λαούς και εμπνέει. Είμαι υπερήφανη επειδή είναι (οι τιμώμενοι) τρικαλινοί. Ως πρώην αθλήτρια, εμπνεύστηκα από εσάς. Ευχαριστούμε που μας κάνατε υπερήφανους”.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας ανέφερε ρήση, για την ανάγκη να τιμώνται εν ζωή όσοι προσέφεραν, ενώ προανήγγειλε εκδήλωση βράβευσης Θεσσαλών και, βεβαίως, τρικαλινών αθλητών/τριών από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Και τόνισε πως οι τιμές αποδίδονται επειδή θα πρέπει να θυμίζουν στους γονείς ότι ο αθλητισμός δεν αφορά μόνο στη βελτίωση χαρακτήρα, αλλά και ότι αποκαλύπτει τον χαρακτήρα
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων Γιώργος Ηλιάδης τόνισε πως η εκδήλωση αφορά σε μια αυτονόητη τιμή από την πλευρά του Δήμου Τρικκαίων στους κορυφαίους αθλητές και αναφέρθηκε στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του Σταδίου, προκειμένου αυτό να καταστεί φυτώριο αθλητών.
Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων Γιώργος Καΐκης, με έντονη συναισθηματική διάθεση, ως βαλκανιονίκης και ο ίδιος, θύμισε τον πάταγο που έκαναν τα ρεκόρ την περίοδο που επιτεύχθηκαν, τη σημασία των Τρικάλων ως αθλητικής πόλης και χαρακτήρισε τις στιγμές ως συγκλονιστικές και αξέχαστες.
Η αθλητική ιστορία
Ο επί χρόνια προπονητής του ΓΣΤ΄(σε δρομικά αγωνίσματα), πρώην καθηγητής μέσης εκπαίδευσης, αλλά και στο ΤΕΦΑΑ Τρικάλων, κ. Δημήτρης Σιούλας, ουσιαστικά ξεδίπλωσε την ιστορία των δύο αθλητών, μέσα από φορτισμένο συναισθηματικά λόγο, στο πλαίσιο της σημασία τους αθλητισμού. Ο κ. Σιούλας, αναφέρθηκε στην 128χρονη ιστορία του πρώτου τρικαλινού συλλόγου στον στίβο, τα ιδεώδη του αθλητισμού, συνολικά τον ρόλο του αθλητισμού και την ουσία του στην πορεία των Χρήστου Παπανικολάου και Σοφίας Σακοράφα.
Παρουσίες
Παρέστησαν, εκτός των προαναγραφομένων, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος, η αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Τρικάλων Χρύσα Ντιντή, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, Πολιτισμού Σωτήρης Σουλούκος, οι εντεταλμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι Σάκης Ξάφος, Θανάσης Τσιάρας, Δημήτρης Δαλαμάγκας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Μπέτυ Χατζηγάκη και Ντίνος Μπάρδας, ο Δήμαρχος Φαρκαδόνας Σπύρος Αγναντής, οι αντιδήμαρχοι Τρικκαίων Σοφία Αλεστά, Μιχάλης Λάππας, Τάκης Παζαΐτης, Παναγιώτης Ντιντής, Δήμητρα Νάτσινα, Αποστόλης Παππάς, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΤ Χρήστος Μπλουγούρας, ο πρόεδρος της δημοτικής εταιρείας “Αστική Ανάπτυξη” ΑΕ Γιώργος Ζιώγας, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Τρικκαίων Βασίλης Τσιούτσιας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Τρικκαίων Παντελής Λιούλιος, Βίβιαν Τέγου, Θωμάς Μερτσιώτης, Ακης Αναστασίου, Βασίλης Κρανιάς, Χρήστος Ζαραμπούκας, Ζωή Παπαναστασίου, Γιάννης Τριγώνης, Στέφανος Βαβύλης, Λόρεν Κασσοπούλου, Ηλίας Καραγεώργος, Εφη Στάμου, Μήνυμα απέστειλαν ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας και οι βουλευτές Θανάσης Λιούτας και Κατερίνα Παπακώστα, καθώς απουσίαζαν λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, ενώ παρέστησαν ακόμη, ο αστυνομικός διευθυντής, Α΄ Υποδιευθυντής της Δ/νσης Αστυνομίας Τρικάλων κ. Αθαν. Καππάς, ο υποδιοικητής της ΥΠΕ Θεσσαλίας ο. Ηλίας Τσιαούσης, οι πρόεδροι του ΤΕΦΑΑ και του τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφολογίας της ΣΕΦΑΑΔ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητές κ. Νίκος Διγγελίδης και Θανάσης Μανούρας αντιστοίχως, ο νυν και οι πρώην πρόεδροι του ΓΣΤ κ. Λευτέρης Σιούλας, Δημήτρης Χαχάμης και Σωτήρης Σιμιτζής, οι συναθλητές του Χρήστου Παπανικολάου κ. Ροβέρτος Μαλικιώσης, Χρήστος Παπαχρήστος, Ευάγγελος Καραΐσκος, οι πρ. προπονητές κ. Κώστας Σγάρας και Κώστας Καλλιάρας και τρικαλινοί/ες που τίμησαν με την παρουσία τους μια εξόχως σημαντική στιγμή για τον τρικαλινό αθλητισμό.
Από το γραφείο Τύπου