Πέμπτη 26.12.2024 | Εορτάζουν: Εμμανουήλ, Μανώλης, Μανόλης, Μανουήλ, Μάνος, Μανούσος, Μανουσάκης, Μανουσάκι, Εμμανουέλλα, Εμμανουέλα, Μανουέλα, Μανωλία, Κωνστάντιος, Κωστάντιος, Κωνσταντία, Κωσταντία, Ντία

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Οι καιρικές συνθήκες δεν άφησαν ανεπηρέαστους τους μελισσοκόμους

ΤΟΠΙΚΑ 13.11.2024 | 8:01 πμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Η ανομβρία, ο παρατεταμένος καύσωνας καθώς και οι υψηλές θερμοκρασίες ακόμη και σε ορεινές περιοχές, που τα περασμένα χρόνια αποτελούσαν κάτι το ασυνήθιστο, δεν άφησαν ανεπηρέαστους τους μελισσοκόμους.

Τα παραπάνω συνέβαλαν ώστε τη φετινή χρονιά να είναι ιδιαίτερα μειωμένη σε σχέση με παρελθόντα έτη με ότι αυτό συνεπάγεται.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις μελισσοκόμων η φετινή παραγωγή παρουσίασε μείωση που αγγίζει κατά 50%, προβληματίζοντας ιδιαίτερα όλους εκείνους που ασχολούνται με την μελισσοκομεία.

Σαφώς η μείωση της παραγωγής δεν εστιάζεται μονάχα στις πεδινές περιοχές, όπου μελισσοκόμοι έχουν στην ιδιοκτησίας τους μικρό ή μεσαίο αριθμό κυψελών. Μείωση παρατηρήθηκε και σε ορεινές περιοχές, όπου και εκεί η κατάσταση δεν υπήρξε η καλύτερη.

Φτάνει να σημειωθεί ότι τα έξοδα την φετινή χρονιά αυξήθηκαν κατά πολύ, καθώς η ανομβρία και η ξηρασία της φύσης, ωθούσε τους μελισσοκόμους σε περισσότερο τάισμα των μελισσών, μεταφορά νερού, που ήρθε να αυξήσει το κόστος παραγωγής. Πολλοί μελισσοκόμοι των Τρικάλων στο τέλος της άνοιξης με αρχές καλοκαιριού είχαν μεταφέρει τις κυψέλες τους σε άλλες περιοχές της χώρας, αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τις έδρες τους. Κατά αυτό τον τρόπο με την άνοδο της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με την ανομβρία καλούνταν να μετακινούν 2-3 φορές την εβδομάδα προκειμένου να ποτίσουν και να ταΐσουν τις μέλισσες, όχι για να παράξουν αλλά να επιζήσουν στις δύσκολες συνθήκες του καύσωνα και της ξηρασίας.

Σαφώς οι μελισσοκόμοι συναντώντας αυτές τις δύσκολες συνθήκες αντιλαμβανόταν ότι η φετινή χρονιά θα ήταν αρκετά δύσκολη σε σχέση με αντίστοιχα έτη. Αυτές οι δυσκολίες ήρθαν να συνδυαστούν με τα προβλήματα των προηγούμενων ετών που επέφεραν οι πλημμύρες καθώς ένα μεγάλο μέρος των τοπικών μελισσοκόμων έχασε τις κυψέλες από τις πλημμύρες αλλά και από φωτιές που προκλήθηκαν σε άλλα σημεία της χώρας.

Φέτος περισσότερο από ποτέ οι μελισσοκόμοι ζητούν την στήριξη της πολιτείας, κρίνοντας επιτακτική την ανάγκη της κρατικής παρέμβασης σε επίπεδο Θεσσαλίας, Τρικάλων και χώρας. Δεν παραλείπουν να σημειώσουν πως η μείωση παραγωγής μελιού δεν είναι μόνο οικονομικό ζήτημα αλλά και ζήτημα διατροφικής ασφάλειας και οικολογικής ισορροπίας.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης