Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067
Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.
ΤΟΠΙΚΑ 07.12.2024
Γράφει ο/η
Γράφει ο/η newsroom
Δίνουν στο ξύλο ζωή και διατηρούν ζωντανή την χειροτεχνία ξύλου, τόσο για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, όσο και για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη και διατήρηση της Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης. Ο λόγος; Για τους σπουδαστές της Σχολής Ξυλογλυπτικής Καλαμπάκας που κάθε χρόνο μαθαίνουν την τέχνη του ξύλου και εξοπλίζονται με πολλές τεχνικές γνώσεις.
Οι μαθητές της Σχολής διδάσκονται την πλήρη αξιοποίηση του ξύλου με σκοπό την ικανοποίηση της αγοραστικής διάθεσης του κοινού, με την προσφορά λεπτοξυλουργικών τεχνουργημάτων που συμβάλουν έτσι και στην ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού της χώρας.
Όπως τόνισε στην «ΕΡΕΥΝΑ» ο διευθυντής της Σχολής Ξυλογλυπτικής Καλαμπάκας Παναγιώτης Ράπτης «είμαστε η μοναδικής σχολή σε όλη την Ελλάδα και προσφέρουμε, ταυτόχρονα διάφορα προνόμια στους σπουδαστές μας».
Η Σχολή ξεκίνησε την λειτουργία της για πρώτη φορά, το 1949, ως Σχολή Βασιλικής Πρόνοιας. Η Σχολή αυτή εκπαίδευε μαθητές στα εξής επαγγέλματα: χτίστες, μαραγκούς και επεξεργαστές σιδήρου.
Tο 1964 η Σχολή εντάχθηκε στο Υπουργείο Γεωργίας, στη Διεύθυνση Ανάπτυξης Δασικών Πόρων. Τότε στη Σχολή λειτούργησαν τα τμήματα: Βιοτεχνίας – Χειροτεχνίας του Ξύλου, Δασοτεχνιτών, Μαραγκών και Χτιστών. Από το 1967 και μετά στη Σχολή λειτουργούσε μόνο το τμήμα Χειροτεχνίας Ξύλου.
Η Σχολή μέχρι και το 1991 λειτουργεί ως Τμήμα Χειροτεχνίας του Ξύλου (Ξυλογλυπτικής), υπό την εποπτεία του Κέντρου Δασικής Εκπαίδευσης του Δασαρχείου Καλαμπάκας. Το 1991 μετατράπηκε σε Τ.Ε.Σ. Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με την ειδικότητα Ξυλογλυπτικής – Διακοσμητικής Επίπλου.
Το 1999 μετατράπηκε σε Τ.Ε.Ε. Α΄ Κύκλου, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Γεωργίας και εντάσσεται στον ΟΓΕΕΚΑ «ΔΗΜΗΤΡΑ», ενώ το 2008 μετατράπηκε σε ΕΠΑΣ, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπαγόμενη στον ΟΓΕΕΚΑ ΔΗΜΗΤΡΑ. Το 2012 η ΕΠΑΣ εντάσσεται στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, οπότε και οργανώθηκε πληρέστερα με τελικό αποτέλεσμα την καλύτερη και πληρέστερη εκπαίδευση των μαθητών που κατάγονται από όλη σχεδόν την ελληνική επικράτεια.
Σύμφωνα με τον κ. Ράπτη σκοπός της σχολής είναι να δοθούν, όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια στον χώρο της ξυλογλυπτικής, για παράδειγμα μπορούν να ασχοληθούν με την διακόσμηση του ξύλου και κάθε χρόνο οι σπουδαστές δημιουργούν όλο και πιο νέα πράγματα.
«Ασχολούμαστε με τον τόρνο και τα παιδιά δημιουργούν διάφορα, όπως τη σβούρα, τα μπουκάλια. Μεγάλο πλεονέκτημα το μηχάνημα cnc που σκαλίζει και είναι τρισδιάστατο» πρόσθεσε.
Εργαστήρι Ξυλογλυπτικής στον «Μύλο των Ξωτικών»
«Το τσεκούρι του σαν πιάνει, δώρα για τον Αι Βασίλη φτιάχνει. Πριονίζει κι ακονίζει και στολίδια μας γεμίζει. Οι ξύλινες αυτές κατασκευές, θα στολίσουν όλες τις αυλές! Φέτος μετά από πολλά, πολλά χρόνια – τόσα πολλά που δεν μετριούνται – ο σοφός και μυστήριος ξυλουργός των ξωτικών που ήταν κλεισμένος στην κουφάλα μιας γερασμένης βελανιδιάς, αποφάσισε να βγει και να επισκεφτεί τον Μύλο των Ξωτικών, όχι μόνο για να διασκεδάσει αλλά για να διδάξει σε μικρούς και μεγάλους τα ξωτικομυστικά των ξύλινων δημιουργιών του…». Με αυτό τον τρόπο καλωσορίζουν οι διοργανωτές του «Μύλου των Ξωτικών» τους επισκέπτες και τους προτρέπουν να επισκεφθούν το εργαστήρι ξυλογλυπτικής της Σχολής που φιλοξενείται στο χριστουγεννιάτικο πάρκο.
Όπως τόνισε ο κ. Ράπτης για Τρίτη συνεχόμενη χρονιά είμαστε στον «Μύλο των Ξωτικών» και είναι πολύ σημαντικό, διότι αναδεικνύεται η σχολή και τα έργα των σπουδαστών.
«Είναι μια προσπάθεια προσέγγισης των μικρών παιδιών που είναι άκρως επιτυχημένη. Παίρνουν ένα ξύλο, το γυαλίζουν και επειδή φέτος το θέμα είναι η γάτα, το ζωγραφίζουν» τόνισε.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, τα στολίδια που θα δημιουργηθούν από τους μικρούς επισκέπτες του χριστουγεννιάτικου πάρκου, θα τα πάρουν τα ξωτικά και τα φορτώσουν στο έλκηθρο για να προλάβει ο Άη Βασίλης να τα μοιράσει στα παιδιά όλου του κόσμου ως το βράδυ της Πρωτοχρονιάς!
Ευαγγελία Κάκια