Παρασκευή 27.12.2024 | Εορτάζουν: Μαυρίκιος, Μαυρίκης, Μωρίς, Μαυρικία, Μαυρίκα, Στέφανος, Στέφος, Στέφας, Στεφανής, Στεφανία, Στέφη, Στεφάνα, Στεφανιώ, Στεφανίτσα, Στεφανή, Στέφα

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Παρουσίαση ντοκιμαντέρ από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Ν. Τρικάλων

ΤΟΠΙΚΑ 14.02.2020 | 5:38 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή να φιλοξενήσαμε την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου για μία ακόμη φορά στην πόλη μας και συγκεκριμένα στην αίθουσα του Δημοτικού Κινηματογράφου, τον συμπατριώτη μας, φωτογράφο και κινηματογραφιστή Βασίλη Γκανιάτσα, ο οποίος μας παρουσίασε το τελευταίο του ντοκιμαντέρ με τίτλο “Αραχθος”.

Ο Βασίλης Γκανιάτσας γεννήθηκε το 1945 στην Άνω Καλεντίνη Άρτας και μεγάλωσε στην Άρτα. Από την ηλικία των έντεκα χρονών, δούλευε στον κινηματογράφο. Στο στρατό βρέθηκε στην ΥΕΝΕΔ και εκπαιδεύτηκε στην κινηματογράφηση ως φωτογράφος-οπερατέρ. Όταν επέστρεψε στην Άρτα το 1967 ασχολήθηκε και πάλι στον κινηματογράφο ως επιχειρηματίας. Το 1975 άνοιξε φωτογραφείο, αλλά, παράλληλα, κινηματογραφούσε από πάθος. Έχει πραγματοποιήσει αρκετές εκθέσεις φωτογραφίας και ενώ έχει ήδη παρουσιάσει εννέα ντοκιμαντέρ, που αναδεικνύουν την τοπική λαογραφία και παράδοση. Το 1988 δημιούργησε το ραδιοφωνικό σταθμό ART FM, ενώ το 1992 δημιούργησε τον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό. Με το πλούσιο πολιτισμικό του έργο και το Θέατρό του στη Βλαχέρνα, όπου πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις, έχει γίνει φάρος του πολιτισμού και της τέχνης στην Άρτα. Ο Βασίλης Γκανιάτσας, ο οποίος επί σειρών ετών καταγράφει σπιθαμή προς σπιθαμή τη φύση, το λαϊκό πολιτισμό, την ιστορία και την καθημερινότητα όχι μόνο της Άρτας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, κυρίως των Τζουμέρκων, δημιουργεί μια ιερή παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Ο Άραχθος είναι ο όγδοος μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας και ο τρίτος από τους κυριότερους ποταμούς της Ηπείρου. Έχει συνολικό μήκος 135 χιλιόμετρα. Στην αρχαιότητα ήταν γνωστός με το όνομα Ίναχος, ενώ από το 1881 έως το 1912, αποτελούσε το φυσικό σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ο Άραχθος πηγάζει από την βόρεια Πίνδο και εκβάλλει στον Αμβρακικό κόλπο, διαρρέοντας, από βορρά προς νότο, ένα τμήμα του νομού Ιωαννίνων και ολόκληρο το νομό Άρτας. Οι κύριες πηγές του βρίσκονται στα δυτικά του Λάκµωνα, στη θέση Οξυά ∆εσπότη, σε υψόµετρο 1.700 μέτρων, ενώ σημαντικότεροι παραπόταμοί του είναι ο Καλαρρύτικος, ο Μετσοβίτικος, ο Ζαγορίτικος, ο Βάρδας και ο Καλεντινιώτης.  Ξεχωρίζει, γιατί στο διάβα του δημιουργεί όλους τους οικοτόπους που χαρακτηρίζουν έναν μεγάλο ποταμό. Ο ίδιος ο Άραχθος εντάσσεται μέσα στο Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Άραχθου, στα βόρεια του ξεκινάει το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου και στα νότια του ο ποταμός συμβάλλει με τα νερά του στο Εθνικό Πάρκο υγροτόπων Αμβρακικού. Φυσικά ο Άραχθος φημίζεται για τα σπουδαία τοξωτά πέτρινα γεφύρια, 55 τον αριθμό, που συνδέουν τις όχθες του, όπως το γεφύρι της Άρτας και το γεφύρι της Πλάκας, για τα οποία αμφότερα έχει δημιουργήσει στο παρελθόν ντοκιμαντέρ ο Βασίλης Γκανιάτσας.

Σας ευχαριστούμε ιδιαιτέρως όλους για την παρουσία σας και την έμπρακτη στήριξή σας, που μας γεμίζει θάρρος και όρεξη να συνεχίσουμε το έργο τού Συλλόγου Ηπειρωτών Ν. Τρικάλων, πραγματοποιώντας συνεχώς νέες δράσεις.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης