Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067
Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.
ΤΟΠΙΚΑ 21.08.2018
Γράφει ο/η
Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα
Κι ενώ οι τελειόφοιτοι μαθητές περιμένουν τις βάσεις των πανελληνίων, οι έρευνες έρχονται να αποδείξουν ότι το πτυχίο στις μέρες μας, μόνο αξιοπρεπή εργασία δεν διασφαλίζει μιας και οι εργοδότες, με αφορμή την κρίση, εκμεταλλεύονται πλήρως την αγωνία για μια θέση δουλειάς των νέων εργαζόμενων.
Μάλιστα τα συμπεράσματα έρχονται από τους φορείς των ίδιων των εργοδοτών αφού σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) από το 2011 και έπειτα, η πραγματικότητα είναι αρκετά δύσκολη, με το 36% των αποφοίτων να είναι άνεργοι. Παράλληλα, σε σχέση με τους αποφοίτους παλαιότερων ετών, παρουσιάζεται αυξημένο το ποσοστό προσωρινής ή μερικής απασχόλησης, και, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία, το 57% των εργαζομένων που απέκτησαν πτυχίο μετά το 2011 λαμβάνουν μισθό 400-800 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί παράλληλα με τα παραπάνω, ότι ο αριθμός των ατόμων με τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα, σχεδόν διπλασιάστηκε την τελευταία πενταετία. Γενικά, το ποσοστό απασχόλησης των ατόμων με τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι το χαμηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ο μέσος όρος της ΕΕ των 28 πλησιάζει το 80%, ενώ ο ελληνικός μέσος όρος κινείται σε ασύγκριτα χαμηλότερα ποσοστά.
Με το εισιτήριο στο χέρι
Πέρα από την ανεργία, που σαφώς παίζει σημαντικό ρόλο στις επιλογές, αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί μαθητές, ήδη βλέπουν θετικά το να βρουν μια θέση εργασίας στο εξωτερικό από την πρώτη κιόλας στιγμή απόκτησης του πτυχίου. Αυτό αφενός έχει να κάνει με την αποφυγή των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, αλλά και με την αλλαγή στη στάση απέναντι στη λογική που μέχρι πρότινος καθιστούσε δύσκολη την προσαρμογή σε μια άλλη χώρα.
Κάτι τέτοιο τώρα πια δεν συμβαίνει. Από την άλλη, η εργοδοτική νοοτροπία άλλων χωρών, είναι σαφώς καλύτερη από αυτή στην Ελλάδα, που σημαίνει ότι σέβονται την αξιοπρέπεια και την αξία του εργαζομένου. Αυτό από μόνο του γεννά προσδοκίες και κίνητρα για κάθε νέο πτυχιούχο.
Μιλώντας με την κα Ευαγγελία Ιακωβάκη, υπεύθυνη του ΚΕΣΥΠ, αναφέρει ότι σίγουρα δεν μπορεί κανείς να ξέρει πώς θα είναι η χώρα μας σε μια δεκαετία από σήμερα. Ωστόσο, τα παιδιά σαφώς επηρεάζονται από τους γονείς και τις αγωνίες που βιώνουν. Όπως αναφέρει, η σύσταση είναι έτσι κι αλλιώς, ανεξάρτητα από τη σχολή που στοχεύουν και σε μια διευρυμένη γλωσσομάθεια κάτι που αποτελεί ένα σημαντικό εφόδιο για όλη τους τη ζωή.
Από την άλλη, όπως διαπιστώνει και η ίδια από την επαφή με τους μαθητές, τα παιδιά ήδη βλέπουν τον εαυτό τους να εργάζονται στο εξωτερικό ακόμη και από την πρώτη τους δουλειά. Βέβαια, κάτι που δείχνει ότι πλέον ο τόπος εργασίας είναι ένα ανοιχτό πεδίο διερεύνησης, είναι και ο σημαντικός αριθμός των σπουδαστών, που απευθύνονται στο ΚΕΣΥΠ και που ήδη σπουδάζουν στο εξωτερικό σε μεταπτυχιακά ή διδακτορικά προγράμματα.