Σάββατο 04.01.2025 | Εορτάζουν: Δεν υπάρχουν γιορτές για σήμερα

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Πρόγραμμα για τον περιορισμό της σπατάλης των τροφίμων

ΤΟΠΙΚΑ 01.01.2025 | 8:03 πμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο μερίδες φαγητού πετιούνται κάθε ημέρα σε όλο τον πλανήτη. Το ετήσιο κόστος της σπατάλης τροφίμων εκτιμάται σε περίπου ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Ταυτόχρονα, 783 εκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται ετησίως από την πείνα, εκ των οποίων 150 εκατομμύρια είναι παιδιά.

Η έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε πρόσφατα αναδεικνύει ότι η σπατάλη τροφίμων μπορεί να αποτελεί ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο, εντούτοις έχει ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα: πετάμε τρόφιμα που κάποιοι άλλοι χρειάζονται. Αλλωστε, σύμφωνα με την έκθεση του 2022, το 60% των τροφίμων πετιέται από το νοικοκυριά (60%) και ακολουθούν οι υπηρεσίες φαγητού (28%) και το λιανικό εμπόριο (12%). Σημαντική συμβολή έχει και η χώρα μας, που αναδεικνύεται σε μια από τις «πρωταθλήτριες» ευρωπαϊκές χώρες στο food waste.

Στο πλαίσιο αυτό και σε μια προσπάθεια περιορισμού της σπατάλης τροφίμων και του φαγητού, την καταπολέμηση του υποσιτισμού, καθώς και την προβολή των ζητημάτων αυτών για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας ο δήμος Τρικκαίων σε συνεργασία  με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με την επωνυμία «Μπορούμε Saving Food- Saving Lives» θα υλοποιήσουν το πρόγραμμα “Το ταξίδι της τροφής”.

Το μνημόνιο συνεργασίας πήρε το πράσινο φως από το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων και το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να εφαρμοστεί.

Το πρόγραμμα «Το ταξίδι της Τροφής» το περιεχόμενο του οποίου διαμορφώθηκε σε συνεργασία του Υπουργείου Υγείας και της UNICEF έχει ως καταστατικό σκοπό τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων  και του φαγητού, την καταπολέμηση του υποσιτισμού, καθώς και την προβολή των  ζητημάτων αυτών για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας.

Με βάση την από 13/5/2024 σύμβαση που αφορά «Δράσεις προώθησης υγιεινών διατροφικών συνηθειών και προαγωγής υγείας σε επίπεδο σχολείου και κοινότητας» μεταξύ του «Μπορούμε» και της UNICEF, «το Μπορούμε» συμμετέχει ως εταίρος υλοποίησης παρεμβάσεων στα σχολεία και τις τοπικές κοινότητες για την προώθηση υγιεινών και βιώσιμων διατροφικών συνηθειών όσον αφορά τα παιδιά στο πλαίσιο του «Εθνικού  Προγράμματος Άσκησης και Υγιεινής Διατροφής – Αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας» του Υπουργείου Υγείας, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, με βάση την από 23/3/2023 Προγραμματική Συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και της UNICEF.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων α) τη διεξαγωγή εργαστηρίων ευαισθητοποίησης με αντικείμενο τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και την προώθηση της υγιεινής και βιώσιμης διατροφής σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα, β) τη συμμετοχή εφήβων (12-17 ετών) σε εθελοντικές δράσεις διάσωσης και προσφοράς τροφίμων από λαϊκές αγορές σε επιλεγμένους δήμους σε όλη την Ελλάδα και γ) την προσφορά και τη διανομή τροφίμων  ψηλής διατροφικής αξίας (από τις παραπάνω δράσεις) σε ωφελούμενους του Δήμου, μέσω των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου (ΚΥΔ).

Από την πλευρά του, ο Δημοτικός Σύμβουλος Τρικκαίων Βασίλης Τσιούτσιας έκανε λόγο για ένα σημαντικό πρόγραμμα, αφού θα προώθηση της υγιεινής και βιώσιμης διατροφής σε σχολεία.

 

46% της σπατάλης από τα νοικοκυριά

Σύμφωνα με όσα επικαλείται η επίμαχη έκθεση, του ΟΗΕ,  βασιζόμενη στα –τελευταία διαθέσιμα– στοιχεία που συγκέντρωσε η Eurostat, η Ελλάδα πέταξε το 2020 συνολικά περισσότερους από 2 εκατομμύρια τόνους φαγητού. Η κατά κεφαλήν σπατάλη τροφίμων ανήλθε στα 191 κιλά, εκ των οποίων τα 87 πετάχτηκαν από τα ελληνικά νοικοκυριά.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. στη σχετική λίστα. Ο σχετικός ευρωπαϊκός μέρος όρος ανέρχεται σε 70 πεταμένα κιλά ανά νοικοκυριό. Αντίστοιχα, ο σχετικός παγκόσμιος μέσος όρος ανέρχεται σε 79 κιλά πεταμένου φαγητού ανά νοικοκυριό. Στην έκθεση του ΟΗΕ αναγράφεται πως σε ό,τι αφορά τη σπατάλη μόνο από νοικοκυριά, υπηρεσίες φαγητού και λιανικό εμπόριο, η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση της κατά κεφαλήν σπατάλης τροφίμων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πίσω μόνο από Μάλτα και Πορτογαλία.

Ευαγγελία Κάκια

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης