Παρασκευή 27.12.2024 | Εορτάζουν: Μαυρίκιος, Μαυρίκης, Μωρίς, Μαυρικία, Μαυρίκα, Στέφανος, Στέφος, Στέφας, Στεφανής, Στεφανία, Στέφη, Στεφάνα, Στεφανιώ, Στεφανίτσα, Στεφανή, Στέφα

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Πτώση της στάθμης των ποταμών ένα μήνα νωρίτερα

ΤΟΠΙΚΑ 27.07.2024 | 8:33 πμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Άκρως ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από το ειδικό σύστημα μέτρησης των υδάτων του Ληθαίου ποταμού που διαθέτει ο Δήμος Τρικκαίων από το 2019 για το κατά πόσο επηρεάζει η κλιματική αλλαγή τη θερμοκρασία του νερού, το ύψος της στάθμης και φυσικά πόσο επηρεάζεται η υδρόβια ζωή.

Ο πρώτος σταθμός τοποθετήθηκε το 2019 στη γέφυρα Γκίκα και από τότε παρακολουθεί και αναλύει τις περιβαλλοντικές παραμέτρους  των νερών του δήμου Τρικκαίων.

Όπως εξηγεί ο ειδικός συνεργάτης του δήμου Τρικκαίων  Γιώργος Χρυσόμαλλος τα Τρίκαλα έχουν τρία ποτάμια, τον Ληθαίο, τον Αγιαμονώτη και τον Πηνειό ποταμό και από το 2019 έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια αποτύπωσης της κατάστασης που επικρατεί στα νερά τους.

«Οι χειμώνες πια δεν χαρακτηρίζονται από χιόνια, με αποτέλεσμα οι υπόγειοι υδροφορείς να μη εμπλουτίζονται. Φέτος, αποτυπώνεται μια πτώση της στάθμης των ποταμών, ένα μήνα νωρίτερα. Αυτό σημαίνει ότι κάτι έχει αλλάξει, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές» υπογράμμισε.

Αυτή τη στιγμή έχουν τοποθετηθεί επτά σταθμοί σε συνεργασία με το με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) που μετρούν την αγωγιμότητα του νερού, τα επίπεδα οξυγόνου, τη στάθμη και τη θερμοκρασία των ποταμών.

Οι σταθμοί έχουν τοποθετηθεί στις πηγές του Ληθαίου, στη διακλάδωση της Θεόπετρας, στη Ράξα, στη γέφυρα Γκίκα, στη διασταύρωση των ποταμών Αγιαμονιώτη και Ληθαίου στο Φλαμούλι, στο Διαλεχτό, στα Μεγάλα Καλύβια, στη Μαγούλα, στη Νομή και παρατηρούμε τους σταθμούς που έχουν τοποθετηθεί στην εκτόνωση του Πηνειού προς τη Λάρισα.

«Ακολουθούμε τη ροή του Ληθαίου μέσα από την πόλη, ώστε να προβλέψουμε πλημμυρικά φαινόμενα» τόνισε ο κ. Χρυσόμαλλος και πρόσθεσε « πλέον, γνωρίζουμε ότι το νερό που θα πέσει στον Κόζιακα στις 12 το μεσημέρι για παράδειγμα, θα βγει στη Λάρισα την επόμενη ημέρα, ενώ από τις πηγές του Ληθαίου στα Τρίκαλα θέλει 4 ώρες και 20 λεπτά. Οπότε, εάν έχουμε έντονα φαινόμενα γνωρίζουμε τον χρόνο που έχουμε στη διάθεση μας για να επέμβουμε με τα θυροφράγματα που υπάρχουν στην γέφυρα Αρριανού».

Σε πολύ καλή κατάσταση το νερό

Οι σταθμοί μετρούν και ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά των υδάτων, όπως το ύψος του νερού, πιθανή πρόβλεψη πλημμυρικών φαινομένων, τη θερμοκρασία, το ph και την οξείδωση του ποταμού που επηρεάζει την υδρόβια ζωή.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσόμαλλο η ποιότητα του νερού είναι σε πολύ καλή κατάσταση, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο τέλος του Ιουλίου και θεωρητικά τα ποτάμια είναι στη χειρότερη τους κατάσταση.

Σε ό,τι αφορά στην ποιότητα του νερού είναι άριστη, με μικρές αποκλίσεις σε περιόδους που καταγράφονται πλημμυρικά φαινόμενα και υπάρχουν φερτά υλικά. Την ίδια στιγμή, και η θερμοκρασία παραμένει σε πολύ καλά επίπεδα.

«Το νερό του Ληθαίου ποταμού είναι σε πολύ καλή κατάσταση, παρά το γεγονός ότι εδώ και 1,5 μήνα βιώνουμε υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό, διότι έχει φυσικές ανάβρες από κάτω δεν ξεπερνάει τους 19,5 με 20 βαθμούς κελσίου» υπογράμμισε ο κ. Χρυσόμαλλος.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης