Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067
Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 16.09.2019
Γράφει ο/η
Γράφει ο/η newsroom
Οι Βλάχοι του Δήμου Μετεώρων υπό τη σκέπη του συλλόγου Θρακιωτών ΒΑ Αττικής με έδρα την Παιανία και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βλάχων Ελλάδος συμμετείχαν στο 13ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές» που πραγματοποιήθηκε στη Σίφνο 5 έως 8 Σεπτεμβρίου.
Διοργανωτές ήταν ο Δήμος Σίφνου με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου και κεντρικές παρουσιάστριες η πρέσβειρα γαστρονομίας κ. Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και η κ. Ζέτα Δούκα.
Στο φεστιβάλ αναδείχθηκε ο πολιτισμός, τα ήθη και τα έθιμα των Βλάχων της περιοχής του Δήμου Μετεώρων, οι παραδοσιακές φορεσιές και οι γεύσεις των περιοχών Καλαμπάκας, Διάβας, Καστρακίου, Τζούρτζιας Ασπροποτάμου, Τούργιας Κρανιάς και Ορθοβουνίου.
Οι διοργανωτές ευχαριστούν θερμά τους πολιτιστικούς συλλόγους Καστρακίου Καλαμπάκας, Ορθοβουνίου Καλαμπάκας, Τούργιας Κρανιάς και τη Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα Τζούρτζιας της Αθαμανίας για τη διάθεση των φορεσιών τους.
Πιο αναλυτικά, ο Σύλλογος Θρακιωτών Παιανίας αποφάσισε να έχει δύο περίπτερα και να τιμήσει με το ένα τη Μακρά Γέφυρα Θράκης με φορεσιές και εδέσματα, και με το άλλο τους Βλάχους από τον Δήμο Μετεώρων. Τα περίπτερα στολίστηκαν με αυθεντικά κειμήλια και υφαντά, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό με φορεσιές από το 1840 έως και το 1935.
Η επιμέλεια όλης της αποστολής έγινε από τους κ. Τσέτσιλα Θέμη και τον κ. Ευάγγελο Σαμαρά.
Κεράσματα και παραδοσιακά φαγητά των Μετεώρων (τσιγαρίδες, αλευριά, αμυγδαλωτά γάμου, κουραμπιέδες με λίπα, σιμωτένιο ψωμί, κουλούρες γάμου, λικέρ, μέλι και παράγωγα μελιού και πολλά άλλα ενθουσίασαν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους, αναδεικνύοντας την τοπική μας κουζίνα. Οι φορεσιές που παρουσιάστηκαν ήταν αυθεντικές και πιστά αντίγραφα κάποιες από αυτές και για τις δύο ομάδες, αλλά και κοσμήματα αυθεντικά και πολύ μεράκι και αγάπη για την παράδοση. Τα περισσότερα ανήκουν στις προσωπικές συλλογές του κ. Τσέτσιλα και του κ. Σαμαρά και δόθηκαν δωρεάν για να αναδειχθεί ο τόπος μας.
Οι διοργανωτές απευθύνουν ένα μεγάλο μπράβο και ευχαριστώ στον Δήμο Μετεώρων, στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Βλάχων για την στήριξη τους, την παραδοσιακή επιχείρηση κρέατος ΕΛΑΚΡΕ του κ. Βαμπούλα Χρήστου που μας προσέφερε ως χορηγία όλα τα κρέατα (τσιγαρίδες, μαύρο χοίρο, καπνιστό χοιρινό και λουκάνικα) που χρειάστηκαν στην εκδήλωση και την εταιρεία Νέκταρ Μετεώρων του κ. Αντρέα Αντωνίου για το μέλι και τα παράγωγα μελιού που προσέφεραν.
Ακολουθεί το κείμενο που συνόδευε την αποστολή των Μετεώρων καθ’ όλη την διάρκεια των εκδηλώσεων.
Οι σχεδόν απόκοσμοι πέτρινοι βράχοι των Μετεώρων, που αγκαλιάζουν την πόλη Καλαμπάκα, είναι διατηρητέο και προστατευόμενο μνημείο της UNESCO και η μεγαλύτερη μοναστική πολιτεία της χώρας μετά το Άγιο Όρος. Η πόλη της Καλαμπάκας καθώς και τα μεγαλύτερα χωριά της όπως η Διάβα και το Καστράκι είναι ταυτόχρονα πόλος έλξης οργανωμένου τουρισμού, με εστιατόρια , ξενοδοχεία, δωμάτια και κάμπινγκ. Καθώς προσφέρει και οργανωμένες δραστηριότητες και αθλητισμό στη φύση όπως ράφτινγκ ,καγιάκ, αναρρίχηση ,ιππασία και άλλα πολλά. Η Καλαμπάκα είναι ιδανική βάση για βόλτες στα χωριά του Ασπροπόταμο και τα βλαχόφωνα ως επί το πλείστων, χωριά του δήμου Μετεώρων που εκτείνονται από την πόλη της Καλαμπάκας έως το Μέτσοβο.
Η περιοχή λόγο του κλίματος, με το ξηρό καλοκαίρι και το μεγάλο σε διάρκεια Χειμώνα αποτελεί ένα μοναδικό οικοσύστημα με ιδιαίτερο μικρόκλιμά που δικαιολογεί την ύπαρξή από μοναδικά σε γεύση κτηνοτροφικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, σιτηρά, οπωροκηπευτικά και αρωματικά βότανα που «επιστρατεύονται» στην κουζίνα, μέσα από ντόπιες συνταγές που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά . Κυρίο γνώρισμα της περιοχής αποτελούν οι ντόπιες πίτες όπως: πρασόπιτα, τραχανόπιτα, κασιάτα, πασπάλα, ζαρκαδόπιτα, σαραγλί, κρεμμυδόπιτα, κολοκυθόπιτες γλυκές και αλμυρές, ριζόπιτα και άλλες πολλές , όπου οι νοικοκυρές ανοίγουν τα χειροποίητα φύλλα με ζύμη στο λεπτό με σκοπό να τα γεμίσουν με όλα τα καλά του τόπου .
Στο μεταξύ στις κατσαρόλες αχνίζει το παραδοσιακό πρασοσέλινο , η γίδα βραστή ή το ζαρκάδι και άλλα είδη κυνηγιού, ενώ στη γάστρα σιγοψήνεται το αρνάκι στο χαρτί με κυδωνάτες πατάτες συνοδευόμενο με κυδώνι και φασκόμηλο και για γλυκό μια ξεσκέπαστη γαλατόπιτα με κανέλα στη γάστρα. Οι μυρωδιές πλημμυρίζουν τον αέρα, τα ποτήρια γεμίζουν με ντόπιο κρασί και τσίπουρο η πόντς και το τσιμπολόγημα ξεκινά με την πεντανόστιμη ντόπια φέτα, το γαλοτύρι και το φημισμένο λουκάνικο με πράσο.
Κυρίαρχη θέση σε όλα τα νοικοκυριά έχει όλο τον χρόνο για κέρασμα ο χαλβάς σαπουνέ με την κρεμώδη υφή και την πλούσια γεύση καθώς και τα παραδοσιακά γλυκά του γάμου: σπάτουλα( παραδοσιακή καρυδόπιτα με κρέμα και κανέλα) και κουραμπιέδες με φρέσκο βούτυρο η λίπα και αμύγδαλα.
Αν θέλετε να απολαύσετε αυτήν την γαστρονομική εμπειρία, αξίζει να επισκεφθείτε τον Δήμο Μετεώρων όπου μπορείτε να γευτείτε και να προμηθευτείτε τα χειροποίητα προϊόντα που με μεράκι εδώ και δεκαετίες παράγουν οι ντόπιοι παραγωγοί.
Ακολουθεί ένα μικρό δείγμα φωτογραφικού υλικού από την εκδήλωση του συλλόγου στη Σίφνο στο φεστιβάλ Τσελεμεντέ.