Πέμπτη 26.12.2024 | Εορτάζουν: Εμμανουήλ, Μανώλης, Μανόλης, Μανουήλ, Μάνος, Μανούσος, Μανουσάκης, Μανουσάκι, Εμμανουέλλα, Εμμανουέλα, Μανουέλα, Μανωλία, Κωνστάντιος, Κωστάντιος, Κωνσταντία, Κωσταντία, Ντία

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Σημαντικό μουσικό αρχείο – δωρεά στη Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 29.10.2020 | 7:11 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Ένα σημαντικό και ιστορικό μουσικό αρχείο απέκτησε μέσω δωρεάς η Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων. Πρόκειται για αρχείο με περίπου 5.000 χειρόγραφες και έντυπες μουσικές παρτιτούρες εμβατηρίων και διασκευασμένων κομματιών για μπάντα, του αείμνηστου αρχιμουσικού Ταγματάρχη (ΜΣ), Αλέξανδρου Σιάφα. Το αρχείο δώρισε στη Δημοτική Φιλαρμονική ο γιος του, Χρήστος Σιάφας, Συνταγματάρχης (ΟΙΚ) ε.α.
Στη δωρεά περιλαμβάνονται επίσης, εξαρτήματα μεταχειρισμένα και καινούργια για κρουστά  και πνευστά όπως, σουρτίνες, μπακέτες, δέρματα, φορητά και σταθερά αναλόγια, επιστόμια, πιατίνια κ.α. Όλα τα παραπάνω έχουν λειτουργική αλλά και μουσειακή αξία γα τη Φιλαρμονική και για τον εμπλουτισμό της συλλογής της, που εκτίθεται στον χώρο της Φιλαρμονικής, στη Δωροθέα Σχολή.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Δημοτικής Φιλαρμονικής Τρικάλων, καιμέλος της μπάντας, Οδυσσέας Τράντος, «η δωρεά είναι το αποτέλεσμα μιας πολύχρονης προσπάθειας που κάναμε, με στόχο να συλλέγουμε υλικό για το Μουσείο της Φιλαρμονικής, καταγράφοντας παράλληλα την ιστορία της στα Τρίκαλα».

Η εθιμοτυπική συνάντηση για την παράδοση της δωρεάς πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Παιδείας , Αθλητισμού, Δημοσίων Σχέσεων, Άκη Αναστασίου, παρόντων, της προϊσταμένης του Τμήματος Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μαρίζας Τσούτσια, του δωρητή Χρήστου Σιάφα και του κ. Τράντου.

Βιογραφικό Αλεξάνδρου Σιάφα

Γεννήθηκε στα Τρίκαλα στις 14 Φεβρουαρίου 1931. Ήταν γιός του Γεωργίου Σιάφα, με καταγωγή από το Μέτσοβο, και της Άννας.
Από μικρός είχε έφεση στη μουσική παίζοντας μαντολίνο και κρουστά. Τελειώνοντας το Γυμνάσιο Αρρένων Τρικάλων κατατάχθηκε εθελοντής οπλίτης Μουσικής στην Κόρινθο όπου έκανε την προπαίδευση και στη συνέχεια μετατέθηκε στη Στρατιωτική Μουσική του Α’ Σώματος Στρατού στα Τρίκαλα παίζοντας κουαρτίνο. Το 1962 ακολουθεί τη μουσική του Α’ Σώματος Στρατού, όταν αυτή μεταφέρεται στην Κοζάνη. Το 1964 παίρνει μετάθεση για την Στρατιωτική Μουσική της 1ης Στρατιάς στην Λάρισα με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού. Μέχρι το 1972 θα είναι το πρώτο όργανο της στρατιωτικής ορχήστρας ενώ εκτελεί και χρέη αρχιμουσικού. Από τον Ιανουάριο του 1973 έως το 1975 αναλαμβάνει την ίδρυση της Στρατιωτικής Μουσικής της 21ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας στην Κομοτηνή ως Διοικητής Μονάδας και αρχιμουσικός. Το 1975 μετατίθεται στην Στρατιωτική μπάντα της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα με το βαθμό του Υπολοχαγού και από το 1980 έως το 1982 υπηρετεί ως Διοικητής στην Στρατιωτική μουσική της ΧΙΙ Μεραρχίας στην Αλεξανδρούπολη. Το 1982 επιστρέφει στην 1η Στρατιά Λάρισας ως Διοικητής της Στρατιωτικής Μουσικής και το 1986 αποστρατεύεται με τον βαθμό του Αντισυνταγματάρχη. Κατά τη διάρκεια της ζωής του έπαιζε σε διάφορες ορχήστρες κουαρτίνο, ντραμς και μαντολίνο.
Παντρεύτηκε την Ελισάβετ Τριανταφύλλου και απέκτησε δύο παιδιά, τον Χρήστο και την Άννα. Έφυγε από τη  ζωή το 2001.
Ο Αλέξανδρος Σιάφας ήταν γιός του Γεωργίου Σιάφα και ανεψιός του Χρήστου Σιάφα. Οι αδερφοί Σιάφα για χρόνια λειτουργούσαν γνωστό στους Τρικαλινούς υποδηματοποιείο – τσαγκάρικο στα Τρίκαλα και ήταν από μικροί μέλη της Φιλαρμονικής Τρικάλων.  Και οι δύο υπηρέτησαν στη μπάντα από το 1918 έως το 1978, ενώ ο Χρήστος Σιάφας ήταν για πολλά χρόνια (1960-1974) και ο κλητήρας της Φιλαρμονικής.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

 

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης