Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067
Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.
ΤΟΠΙΚΑ 16.01.2019
Γράφει ο/η
Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εικόνα που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ για την αμυγδαλιά στη Θεσσαλία, περιοχή που συγκεντρώνει το 51% των καλλιεργούμενων εκτάσεων αμυγδαλιάς (2016): Από τα 47.531 στρέμματα το 2009 οι καλλιεργούμενες εκτάσεις φτάνουν τα 45.121 στρέμματα το 2013 µε αξιοσημείωτη μείωση αριθμού εκμεταλλεύσεων (2.809 το 2013 από 3.504 το 2009). Στη συνέχεια της περιόδου ύφεσης όμως, η ανάκαμψη είναι εντυπωσιακή και αποτυπώνεται στα 51.041 στρέμματα το 2016 και μάλιστα µε περίπου ίδιο αριθμό εκμεταλλεύσεων σε σχέση µε το 2009.
Ένας σημαντικός παράγοντας που συνέβαλε σε αυτό ήταν ότι αρκετοί παραγωγοί αποφάσισαν να αφήσουν την καλλιέργεια σιτηρών, όπου η εικόνα της αγοράς ήταν στάσιμη ή και πτωτική, και να στραφούν στην αμυγδαλιά.
Σημαντική είναι και η εξέλιξη της καστανιάς στη Θεσσαλία, εκ των τριών βασικών παραγωγικών περιοχών της χώρας. Αναλυτικότερα, την περίοδο 2009-2013 από τα 21.296 στρέμματα , ανεβήκαμε στα 23.493 µε πολύ μικρή μείωση του αριθμού των εκμεταλλεύσεων. Από εκείνο το χρονικό σημείο και για την επόμενη τριετία έως το 2016, η άνοδος είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή, µε 26.786 στρέμματα και 2.266 εκμεταλλεύσεις.
Σε ότι αφορά στα δέντρα καρυδιάς, η Θεσσαλία κατέχει την τέταρτη θέση έχοντας το 14% περίπου των εκτάσεων πανελλαδικά. Χαμηλό μερίδιο αν αναλογιστεί κανείς την προσπάθεια που έγινε πριν μερικά χρόνια, χωρίς ωστόσο να ακολουθηθούν τα απαραίτητα βήματα με αποτέλεσμα, πολλές καλλιέργειες να μην ευδοκιμήσουν. Παραμένει ωστόσο μια ανερχόμενη παραγωγή. Μερίδιο ως περιφέρεια, έχουμε και στην καλλιέργεια φυστικιάς, έχοντας το 11% περίπου των καλλιεργειών πανελλαδικά. Παρόλο που η καλλιέργεια είναι δύσκολη και απαιτεί αρκετές παρεμβάσεις µε ψεκασμούς, εντούτοις αυτό δεν πτοεί τους καλλιεργητές, ακριβώς λόγω έλλειψης εναλλακτικών, µε αποτέλεσμα η καλλιέργεια συνεχώς να αυξάνεται, κάτι που θα συνεχιστεί όσο η τιμή παραμένει σε υψηλά επίπεδα.