Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067
Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.
ΤΟΠΙΚΑ 09.10.2024
Γράφει ο/η
Γράφει ο/η newsroom
Τα αγροκτήματα μικρής κλίμακας έχουν συρρικνωθεί κατά 37% την περίοδο 2007-21, με εμφανείς επιπτώσεις και στην Ελλάδα με εμφανείς επιπτώσεις και στη Θεσσαλία, όπως καταδεικνύει πανευρωπαϊκή έρευνα της Greenpeace που είδε το φως της δημοσιότητας.
Η μελέτη αποκαλύπτει ότι η χώρα έχασε το 31% από το σύνολο των αγροκτημάτων της, με την μεγαλύτερη μείωση να καταγράφουν οι μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Επίσης, τα μέσα καθαρά κέρδη ανά αγρόκτημα μειώθηκαν κατά 13%, με τη μείωση των κερδών στα μικρά αγροκτήματα να είναι ακόμα πιο απότομη, αφού τα κέρδη τους είναι κατά μέσο όρο 29% λιγότερα σε σχέση με το 2007.
Εδώ προκύπτει ένα θεμελιώδες ζήτημα για τη χώρα μας. Τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη μία παγκόσμια επισιτιστική κρίση η οποία αναμένεται να κλιμακωθεί τα επόμενα χρόνια, στη χώρα μας χάνονται δεκάδες χιλιάδες εκμεταλλεύσεις. Η μία πτυχή της συρρίκνωσης συνδέεται με την έξοδο από το επάγγελμα αγροτών, λόγω της φυσικής εξέλιξης (συνταξιοδοτούνται) που δεν αποτελεί κατά ανάγκη κακό καθώς μέσω αυτής προκύπτουν μεγαλύτερες αγροτικές εκμεταλλεύσεις που θεωρητικά είναι και οικονομικά πιο βιώσιμες και η άλλη πτυχή είναι η εγκατάλειψη ή χρησιμοποίηση έφορων γαιών για άλλους σκοπούς, όπως τα περιβόητα φωτοβολταικά πάρκα που συρρικνώνουν την καλλιεργήσιμη γη στη Θεσσαλία.
Ως αγροκτήματα μικρής κλίμακας ορίζονται όσα η μέση παραγωγή είναι μικρότερη των 15.000 ευρώ, ενώ αγροκτήματα βιομηχανκής κλίμακας θεωρούνται όσα η μέση παραγωγή είναι 250.000 ευρώ και άνω.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας, η υπεύθυνη της εκστρατείας της βιώσιμης γεωργίας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace Έλενα Δανάλη, υπογράμμισε ότι “η μελέτη της Greenpeace καταδεικνύει πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι η ΕΕ εξωθεί τους μικρούς αγρότες στην εξαφάνιση και στηρίζει την παραγωγή της τροφής μας σε λίγους, υπερβολικά ισχυρούς και καταστροφικούς για το περιβάλλον και την υγεία μας παίκτες, που μόνο στόχο έχουν το κέρδος. Οι αγροτικές πολιτικές της ΕΕ στηρίζουν μία βιομηχανική γεωργία που επιδεινώνει την κλιματική κρίση, καθιστά εξαιρετικά ευάλωτη την παραγωγή της τροφής μας στις επιπτώσεις της και καταστρέφει το έδαφος και το νερό. Οι αγρότες βασίζονται σ’ ένα υγιές φυσικό περιβάλλον την ίδια στιγμή που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή απέναντι στην κλιματική κρίση, όμως το τρέχον αγροδιατροφικό μοντέλο τους εγκλωβίζει σε έναν μονόδρομο βιομηχανοποίησης χωρίς δυνατότητα να στραφούν σε πραγματικές εναλλακτικές λύσεις”.
Όπως τόνισε “ειδικά για τη χώρα μας, που μόλις πριν ένα χρόνο χτυπήθηκε σφοδρά στην περιοχή της Θεσσαλίας από ακραία καιρικά φαινόμενα, τα στοιχεία της μελέτης είναι ανησυχητικά καθώς μεγάλο μέρος των μικρών αγροκτημάτων, που είναι η ραχοκοκαλιά της γεωργίας μας, εξαφανίζεται. Το μεγάλο διακύβευμα για την ΕΕ και την ελληνική κυβέρνηση είναι αν θα τολμήσει μία ριζική στροφή στις αγροτικές πολιτικές που θα εξασφαλίζουν δίκαιο εισόδημα για τους αγρότες και θα εγγυώνται την παραγωγή επαρκούς, υγιεινής τροφής με τρόπους που προστατεύουν το περιβάλλον χωρίς να μετατρέπουν τα αγροκτήματα τους σε ρυπογόνα εργοστάσια που δηλητηριάζουν τη φύση και τη ζωή μας”.
“Ειδικά για τη χώρα μας, που μόλις πριν ένα χρόνο χτυπήθηκε σφοδρά στην περιοχή της Θεσσαλίας από ακραία καιρικά φαινόμενα, τα στοιχεία της μελέτης είναι ανησυχητικά καθώς μεγάλο μέρος των μικρών αγροκτημάτων, που είναι η ραχοκοκαλιά της γεωργίας μας, εξαφανίζεται. Το μεγάλο διακύβευμα για την ΕΕ και την ελληνική κυβέρνηση είναι αν θα τολμήσει μία ριζική στροφή στις αγροτικές πολιτικές που θα εξασφαλίζουν δίκαιο εισόδημα για τους αγρότες και θα εγγυώνται την παραγωγή επαρκούς, υγιεινής τροφής με τρόπους που προστατεύουν το περιβάλλον χωρίς να μετατρέπουν τα αγροκτήματα τους σε ρυπογόνα εργοστάσια που δηλητηριάζουν τη φύση και τη ζωή μας”, συμπλήρωσε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της βιώσιμης γεωργίας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.